Gerwi's weblog

Coming up soon

0 reacties

 

Coming up soon. Een aankondiging die verwachtingen oproept. Dat is in elk geval de bedoeling. Onderuit gezakt in de bioscoop of voor Netflix veer je overeind wanneer er een trailer langskomt van een film die binnenkort verschijnt waarvan je denkt “He, dat kan wel wat zijn!” Herkenbaar? Of denk je bij de titel van dit blog meer in de trant van “filmpje kijken prima, maar ik ben meer benieuwd naar waar de politiek meekomt. Als dat iets aansprekends is trigger je mij pas echt.”

 

Gelijk heb je. Hoewel je mijn blog een paar maanden niet hebt kunnen lezen, hoop ik niet dat je denkt dat de politiek maandenlang heeft stilgestaan. Eigenlijk staat die nooit stil. Voor en na een – overigens heerlijke – vakantie blijf je er achter de schermen mee bezig. Afronding van het politieke jaar betekent vaak eindelijk dat doen wat is blijven liggen. De boekhouding up tot date houden bijvoorbeeld, verslagen maken, weggelegde stukken lezen, uitgestelde werkbezoeken afleggen, organisaties uitnodigen, erop uitgaan/mensen horen en evalueren natuurlijk. Wat ging goed? Wat kan waar en hoe verbeterd worden? En waar gaan we ons op focussen in het nieuwe jaar?

 

Die vragen vormden voor onze fractie de basis voor de aftrap van het nieuwe jaar. In de pluktuin te Kruiningen plukten we niet alleen diverse mooie bloemen, maar ook de vruchten van onze ervaringen en creativiteit. Er staat genoeg op de rol. En je mag wat verwachten van GroenLinks! “Dat zal wel, want dat roept elke partij met de verkiezingen in aantocht” hoor ik je denken. Daar heb je gelijk in, maar onze kandidatenlijst en het programma zijn nog niet bekend.

 

Kritisch als je bent roep je dan natuurlijk gelijk: “Waarom dan coming up soon? Laat dat soon maar weg zou ik zeggen”. Toch niet. Want binnenkort staat de eerste vergadering van Provinciale Staten weer op de agenda. Dan moet o.a. het nieuwe omgevingsplan 2018 worden vastgesteld. Kort samengevat: wat mag waar wel of niet plaatsvinden in Zeeland? Een paar voorbeelden ter illustratie. Is er nog ruimte voor meer hotels/vakantieparken? Met name rond de Deltawateren en in het achterland (b)lijken daar toch nog wel mogelijkheden voor te zijn. Idem voor uitbreiding landbouwarealen en veehouderijen. Natuurlijk, wie in die sectoren werkt moet het hoofd boven water kunnen houden. GroenLinks ziet daar andere kansen voor. Het ministerie van LVN (Landbouw Visserij en Natuur) zegt inmiddels eveneens dat het zo niet langer kan. Coming up soon met een uitwerking?

 

Over het hoofd boven water houden. Dat geldt in feite voor ieder van ons wanneer je dat betrekt op de klimaatverandering. De stijging van de zeespiegel, hoosbuien, droogte, hitte. Zomaar enkele effecten die zich steeds heftiger manifesteren. Je hebt er deze zomer vast wel wat van gemerkt. Hoog tijd om daar iets aan te gaan doen. Maar hoe pak je dat aan? Europees, nationaal, maar ook regionaal. Zoals dat ook geldt voor een andere noodzaak, die we allemaal wel inzien: de energietransitie. Maar hoe bespaar je? Jij en ik als individu, maar ook grote energie-slurpers uit het bedrijfsleven? En wat is nodig om duurzame energie op te wekken? En efficiënt te gebruiken? Wat mag straks waar wel of niet in onze provincie?

 

Dat GroenLinks intensief blijft deelnemen aan Zeeuwse bijeenkomsten om te komen tot een passende strategie voor de regionale energietransitie – en klimaatadaptatie – mag je niet verbazen. Evenmin dat we de afgelopen weken in de voorbereidende vergaderingen op die PS-vergadering al wat voorzetten hebben gegeven. Vasthouden aan geen enkele vorm van schaliegas in Zeeland, zelfs geen ruimte voor welke experimentele aanpak ook, om er maar één uit te pikken. Verder geldt: coming up soon.

 

Noteer ook vast 11 oktober 2018 in je agenda: dan komt het LHBT-netwerk Zeeland uit de kast. “Dat lijkt me overbodig” veronderstel je nu waarschijnlijk. Maar nee, het is niet wat je denkt. Wel iets leuks waar elk individu of iedere organisatie iets mee kan. Als ie dat wil. GroenLinks hoopt het goede voorbeeld dan te mogen geven. Coming up soon.

 

Al iets aansprekends gelezen in bovenstaande? Al getriggerd om zelf (binnenkort) iets te gaan doen aan? Of input te geven voor? Whaw, dat zou fijn zijn. Ook al realiseer ik mij sinds afgelopen vrijdag - toen wij als politici een soort training kregen in het gebruik van sociale media ten behoeve van je organisatie – dat ik me veel meer moet inleven in wat jou bezighoudt. En dat je waarschijnlijk bij tal van partijen opeens veel meer #PSZeeland zult zien.

 

Ik blijf echter ook doen wat ik al jaren doe: gewoon naar je mening vragen. Heb je suggesties voor het omgevingsplan? Graag. Ideeën voor de energietransitie of de aanpak van klimaatverandering zijn meer dan welkom. Of dat nou voor jou(w lokale omgeving) geldt of heel Zeeland. En meldt dan vooral waar je tegenaan loopt! Als volksvertegenwoordiger kan ik daar wellicht iets mee.

 

Misschien wil je wel wat meer weten over GroenLinks? Natuurlijk, interactief als je bent kun je heel veel vinden op internet. En de sociale media niet te vergeten (al leerde ik dat lang niet iedereen zich daarin effectief uitdrukt, maar dat weet je waarschijnlijk al wel). Grijp je kans zou ik zeggen.

 

Overweeg je om wellicht zelf actiever te worden in de politiek voor GroenLinks? Maar zit je nog met vragen of voel je meer voor wat vrijblijvende informatie? Natuurlijk kan je dan bij mijn partijgenoten terecht. Of bij mij (mijn gegevens zijn te vinden op de website van de provincie Zeeland). Niet aarzelen hoor. Op de website van GroenLinks Zeeland kun je vanaf maandag 10 september 2018 zien wat er nodig is en hoe je je kandidaat kunt stellen voor de naderende verkiezingen van de nieuwe Provinciale Staten in maart 2019.

 

Coming up soon…?!

 

 

  

Hartelijke roodgroene groen,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.