{literal} {/literal}

Gerwi's weblog

Groene golf

0 reacties

De groene golf. Ik zie je denken: “Wat krijgen we nou? Je bent toch helemaal niet van een autopartij? Afgelopen vrijdag verkondigde jij nog dat die motorrijtuigenbelasting van GroenLinks in Zeeland best omhoog mag. En dan ga je nu ook nog reclamemaken voor een sjoemelfabrikant? Dat kan ik niet rijmen met het gedachtegoed van jouw partij.” Nee, daar doel ik geenszins op in dit blog. Al kan elke Zeeuwse automobilist die extra opcenten van gemiddeld gezien 15 euro per auto per jaar volgens mij zo terugverdienen door 5 km per uur minder hard te rijden. Groener en goedkoper denk ik.

 

Als je niet te hard rijdt, kun je in de stad tegenwoordig je droom van vroeger gemakkelijk waarmaken: je hoeft voor geen enkel verkeerslicht te stoppen wanneer je de juiste snelheid aanhoudt. Maar ook op die groene golf duid ik niet. “Waar wil je dan naar toe? Nog eens in herinnering brengen dat onze provincie overspoeld wordt met een groene golf aan nieuwe raadsleden voor je partij?” Nee, dat heb ik de vorige keer al aangehaald en herhaling dat zij er voor gaan is overbodig. Maar met die politieke invalshoek kom je op de juiste golflengte.

 

Want de Statenfractie van GroenLinks Zeeland ging afgelopen week naar Schiedam. Op werkbezoek. Bij Seatech Energy. Een dochteronderneming van Inrada, een (inter)nationale firma die zich bezighoudt met technologische ontwikkelingen in verduurzaming van energiewinning. Zowel in de fossiele als in de hernieuwbare tak. En ja, vooral in die laatste zijn we geïnteresseerd. Want hoe zit het nou precies met de mogelijkheden van biogas uit zeewier? Eind vorig jaar was daarover een uitzending van Tegenlicht en onlangs kwam Omroep Zeeland terug op het idee van GroenLinks hier werk van te maken in Zeeland. Letterlijk en figuurlijk.

 

“Knap ingewikkeld. Joost mag het weten” is misschien je eerste reactie. Maar dat valt mee hoor. Want Joost weet het inderdaad. Joost Wouters welteverstaan. Deze bevlogen voorman van Seatech Energy stortte golven informatie over onze fractie uit. Want tja, ook al heeft de gedeputeerde in december 2017 gezegd eerst de uitkomsten te willen afwachten van pilots voor de kust van Texel en Noord-Holland alvorens te bekijken of zoiets wellicht in Zeeland van de grond (lees op zee) kan komen, mijn fractie wil niet zo lang wachten als het om vergroening gaat. Vandaar dat wij graag ingingen op de uitnodiging eens naar Schiedam te komen.

 

Hoe meer Joost vertelde – en liet zien – hoe enthousiaster wij werden. Hoe dieper je je in zeewier verdiept, hoe meer je beseft dat dit eigenlijk een soort groen wondermiddel kan worden/zijn. De productie gaat snel en natuurlijk: om te groeien volstaan zon, CO2 en nutriënten (voedingsstoffen). Zeewier zorgt voor 50% van de zuurstof op aarde en het is nog een zoetwaterbron ook.. Rivierenmondingen spuwen enorme hoeveelheden voeding in zee, terwijl de lucht tegenwoordig een (te) hoog CO2-gehalte kent. De zon is soms zichtbaar, soms niet, maar ze is er elke dag.

 

“Toch heb ik niks met dat zeewier” roep je nu misschien. “Het plakt of kriebelt tussen mijn tenen en ziet er allesbehalve aantrekkelijk uit”. Herkenbaar, dat dacht ik tot voor kort ook. Maar mijn omslaggolf wordt misschien ook wel de jouwe. Want zeewier is juist enorm aantrekkelijk. En multifunctioneel. Het is erg geneeskrachtig en wordt daarom ook voor medische doeleinden gebruikt. Net als voor cosmetische. Het dient als voeding voor mens en dier. Afbreekbaar plastic wordt er van gemaakt en tegenwoordig halen we er dus ook gas uit.

 

Zo is Seatech Energy wereldwijd al volop bezig. O.a. in Indonesië waar zij voor een kwart van daar geldende fossiele brandstofprijzen kan werken. Natuurlijk, daar is meer zon. En daar gelden minder aantrekkelijke belastingregels voor grote energieproducenten dan in belastingparadijs Nederland. Dus snapten wij als fractie best dat Joost nu vooral inzet op eerst aantonen dat de productie van zeewier voor onze kust kansrijk is.

 

Beginnend op kleine schaal, met een prototype ter grootte van een paar voetbalvelden. Dat kan – na goedkeuring – binnen 3 maanden en binnen 6 maanden kan er geoogst worden. Waar wachten we op? Zodra de haalbaarheid is aangetoond, kan ingezet worden op wat grotere zeewiervelden. Voor voeding, want om er gas uit te halen heb je veel grotere oppervlaktes nodig. Die (deels nog te bouwen) windparken voor de Zeeuwse kust zouden daar een prachtlocatie voor kunnen zijn, al moet hier nog nader onderzoek naar plaatsvinden.

 

4 velden van 10 bij 10 km zouden op den duur (lees 2 a 3 jaar nadat het sein op groen gaat) kunnen zorgen voor zo’n 2 miljard kuub gas. Als je dan weet dat heel Zeeland op dit moment zo’n 1,3 miljard kuub gebruikt – waarvan 80% verbruikt wordt door (chemische) industriële bedrijven zoals Yara, Dow etc. – en dat Groningen terug naar nul moet, dan opent dit perspectieven. Als je weet dat er in Zeeland nog een gascentrale staat en als je weet dat zowel onze provincie als deze bedrijven driftig op zoek zijn om de energietransitie lokaal en provinciaal daadwerkelijk te gaan realiseren, dan denkt de fractie van GroenLinks dat de tijd rijp is om hier werk van te maken. Letterlijk en figuurlijk.

 

Joost zoekt op korte termijn ruimte om op kleine schaal te mogen starten. Andere provincies – en ook fossiele producenten – tonen grote interesse. Naar eigen zeggen ziet hij echter de meeste kansen in onze provincie. GS ziet die ook, alleen zet zij vooralsnog in op alleen zeewierteelt voor menselijke voeding. Waarom niet en en? Heel Zeeland – van overheden, ondernemers, het onderwijs tot de burger(initiatieven) – is op zoek naar vergroening, naar meer duurzame energieopwekking en naar meer werk. Iedereen omarmt deze aanbevelingen van de commissie-Balkenende. 

 

Overspoeld worden door eten en energie uit zee. Groene golven waar je niet bang voor hoeft te zijn. Laat die groene golf maar komen! Ik geloof erin. Jij ook?

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.