Gerwi's weblog

Duveltje-uit-een-doosje

0 reacties

Duveltje-uit-een-doosje. Letterlijk speelgoed dat dateert uit de vorige eeuw. Draaiend aan een slinger van een vaak metalen doosje hoor je een muziekje. Op het eind, of zomaar ineens tussendoor, klapt het deksel open en verschijnt er een nar, clown of duvelachtig figuurtje waar kinderen erg van schrokken. De figuurlijke betekenis van een-duveltje-uit-een-doosje komt je waarschijnlijk bekender voor: dat je zomaar ergens van iets of iemand schrikt.

Mijn politieke week kende zo zijn duveltjes-uit-een-doosje-momenten. Oplettende volgers, die maandag naar de radio luisterden, roepen nu misschien gelijk: “Ah, je bedoelt zeker het moment dat jullie lijsttrekker op Schouwen-Duiveland uit zijn slof schoot?” Eh, ja en nee. Ik was inderdaad verrast door een uitspraak over iemand die niet capabel zou zijn voor een deel van zijn taken. Hij schrok zelf geloof ik nog meer, want hij liet direct weten dat dit zeker niet persoonlijk was en ook niet goed verwoord. Later herhaalde hij zijn verontschuldigingen nogmaals op de radio in een ander debat.

Dat afgelopen vrijdag veel woordvoerders van politieke partijen in de commissievergadering naar woorden zochten om te verklaren waarom ze waarschijnlijk toch wel akkoord gaan met de verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor 3 jaar in Zeeland – ondanks hun partijprogramma en/of uitlatingen in de media daar nooit aan te beginnen – kwam ietwat gekunsteld over. Voor de achterban van die partijen klonken die woorden wellicht als duveltjes-uit-doosjes, maar voor mij waren en zijn ze dat niet.

GroenLinks heeft al eerder aangegeven niet te zullen aarzelen om die belasting wat te verhogen. Het is het enige instrument waar je zelf over gaat om de provinciale begroting sluitend te houden. Door van 2019 t/m 2021 gemiddeld zo’n 15 euro per auto per jaar meer te vragen, ontvangen we over diezelfde periode van de andere 11 provincies naar alle waarschijnlijkheid 20 miljoen euro extra. Voor een weeffout die was ontstaan omdat het Rijk veronderstelde dat Zeeland jaarlijks nog telkens zo’n 10 miljoen aan dividend zou ontvangen van Delta NV. Dat is al jaren niet meer zo. We kunnen die 20 miljoen eenvoudigweg niet missen. Dat beseft bijna elkje partij, al zit de PVV nog te broeden op een truc (om het aan hun achterban te verkopen denk ik, maar misschien komen zij als een duveltje-uit-een-doosje met een andere suggestie).

Gedurende de 3 jaar die ik nou in de PS van Zeeland zit floepte het geld wel vaker weg in veel grotere mate dan voorzien naar posten waar je soms wel en soms niet wat aan kon doen. “Niet zo vaag, je lijkt wel een politicus” hoor ik je denken. Klopt ja, ik ben politicus. Maar ik hou het graag duidelijk, dus hier zijn een paar voorbeelden: de verbreding van Sloeweg op zich en de aansluiting op de Bernhardweg (tientallen miljoenen euro’s), het overeind houden van Delta NV (nu PZEM, idem) en - zonder compleet te willen zijn - in dit rijtje mag natuurlijk Thermphos niet ontbreken.

Dachten we eind vorig jaar dankzij Samsom uit de brand te zijn wat dat laatste dossier betreft – zowel Rijk, het havenbedrijf ZSP (nu North Sea Port NSP) en de provincie betalen elk 27,7 miljoen euro van de nog resterende kosten voor die gigantische opruimoperatie – afgelopen vrijdag was ie daar weer als een waar duveltje-uit-een-doosje: Thermphos. Zeg maar gerust een duvel. Irritatie alom, briesende collega’s. En ook GroenLinks was not amused.

Of we als Staten straks in onze eerstvolgende vergadering akkoord kunnen gaan met het voorstel alvast de bijdrage van de provincie voor het 1e en 2e kwartaal van dit jaar beschikbaar te stellen aan de opruimer, zijnde de somma van 10 miljoen euro. Dit ondanks het feit dat ZSP (lees NSP) zijn handtekening nog niet gezet heeft onder de Samsom-overeenkomst. “Waarom dat dan niet? Ze zijn toch akkoord gegaan?” hoor ik je roepen. Jazeker, ze willen ook wel, zo wordt ons verzekerd, maar er vindt nog juridische haarkloverij plaats of deze oplossing als staatssteun gezien kan worden.

Tijd om door te vragen dus. O.a. wil GroenLinks weten of de provincie de enige is die voor moet gaan schieten. Of gebeurt dit ook door alle drie partijen? Nee, iedereen zou zijn aandeel leveren zodra daartoe besloten kan worden. Of wij als provincie ook risico lopen, mocht er inderdaad toch sprake blijken te zijn van staatssteun? Nee, omdat wij geen ontvanger zijn. Maar indirect wel omdat wij aandeelhouder zijn van die opruimconstructie. Snap jij het nog? Dat is knap. De hele vergadering heeft in ieder geval gevraagd om alles voor die eerstvolgende Statenvergadering inzichtelijk te maken. Dat is toegezegd. Wordt vervolgd.

Tot slot volg ik woensdag a.s. met grote belangstelling de uitslagen van de gemeentelijke verkiezingen. Bij deze alvast complimenten, waardering en dank aan al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor het campagne voeren. En voor de lokale politiek. Want dat is in jouw en mijn belang. Dat ik hier een extra schouderklopje uitdeel voor de groenrode vertegenwoordigers zul je vast wel begrijpen. Ongelooflijk wat zij aan werk verzet hebben. In debatten, huis aan huis, in ontmoetingscentra, scholen, bejaardentehuizen, op markten en pleinen, bij culturele festiviteiten (met Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet), op de radio en tv en dan vergeet ik vast nog wel iets.

Hoor ik je nu zeggen dat jij er nog niet uit bent? Niet gek hoor, er valt wat te kiezen in de Zeeuwse gemeenten. Hier kan je vinden waar GroenLinks voor gaat en staat in jouw gemeente. Wat zal ik trots zijn wanneer woensdag ineens blijkt dat GroenLinks niet alleen in Goes, Middelburg, Terneuzen, Veere (samen met PvdA) en Vlissingen een of meerdere zetels in de gemeenteraad heeft verdiend, maar ook opeens (terug)komt in de gemeenteraden van Hulst, Schouwen-Duiveland, Sluis en Tholen (met PvdA). Dat zou een verdubbeling betekenen! Mogen we op jou(w stem) rekenen? Alvast bedankt!

Wanneer we in de Zeeuwse gemeenten samen inderdaad (meer dan) 10 zetels gaan halen, is er sprake van duveltjes-die-uit-een-doosje gesprongen zijn. Vind ik. En daar gaan we dan op proosten. Met een Duvel natuurlijk. Zo’n Belgische wel te verstaan.

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.