Gerwi's weblog

Strao Ellemeet

0 reacties

Strao. Nu niet gelijk roepen “Wat is dat?”, want ik snap dat niet iedereen gelijk de betekenis van straorijden kan duiden. Het is een oud Schouws gebruik. Al sinds 1643 een jaarlijks terugkerende “boerenfeestdag”. Alleen gevierd in de 6 dorpen langs de Schouwse kust: Burgh-Haamstede, Serooskerke, Noordwelle, Renesse, Scharendijke en Ellemeet.

 

Rijkelijk versierde Zeeuwse werkpaarden rijden dan voor het eerst in het jaar naar het desbetreffende strand en waden door de zee. Degene die al het langst meedoet mag voorop rijden. Wie voor het eerst meedoet moet achteraan. Dit ritueel is bedoeld om de paardenvoeten schoon te spoelen, de stramheid van het op stal staan te verdrijven en ontstekingen te ontsmetten. Want tja, er wacht(te) weer veel seizoenswerk voor de paarden. En volgens de overleveringen verdwijnen nachtmerries, want het zeewater zou betoveringen verbreken. Zo staat niets een goed jaar in de weg.

 

Zaterdag was het de beurt aan Ellemeet. Ik zou in de achterhoede moeten lopen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik me niet aan die regel gehouden heb. Want het hedendaagse nageslacht van de Heerlijckheid van Ellemeet, jonkvrouwe De Jonge-Ellemeet, presenteerde zich op de voorgrond met een natuurlijk elan tussen de paarden, Duitse toeristen en plaatselijke bevolking alsof zij er jaarlijks thuishoort.

 

Dat is misschien ook wel zo. Maar de organisatie was zo mogelijk nog meer verrast dan wij van het campagneteam, toen bleek dat achter die adellijke titel ons GroenLinks Tweede Kamerlid Corrine Ellemeet schuilgaat. Haar historische wortels liggen dus daadwerkelijk in Ellemeet. De kennis die ze al bezat over haar voorvaderen – en moederen – wordt ter plekke rijkelijk aangevuld door wandelende dorpsencyclopedieën en familie, die ze zeker nog (her)kent. Ondanks de kou genoot ze zichtbaar van het hartverwarmende evenement.

 

Zonder politiek te bedrijven bepleitte ze vol vuur het belang van dergelijke tradities. Dat dit nog zo puur en authentiek verloopt in deze 6 Schouwse dorpen verdient volgens haar meer belangstelling vanuit Den Haag. Cultuur bindt mensen, gemeenschappen. En dient in stand gehouden te worden. Dat laatste lijkt verzekerd, want deze traditionele strao-evenementen staan sinds 1 januari 2018 op de lijst van het immateriële werelderfgoed van UNESCO. Vooral dankzij de inspanningen van de burgermeester, dhr. Rabelink en de gemeenteraad.

 

Mooie bijkomstigheden op zo’n zaterdag. Als campagneteam hadden we Corinne, die in de Tweede Kamer woordvoerder is voor zorg en cultuur, deze dag uitgenodigd om naar Ellemeet en Zierikzee te komen. Juist omdat we over die zaken hier het nodige te bieden hebben. En te vragen. Want net als in andere delen van Zeeland kampt Schouwen-Duiveland met zorgen op diezelfde terreinen.

 

Ouderenzorg, jeugdzorg en passend onderwijs (en met name het ontbreken aan dwarsverbanden daartussen), aandacht voor mensen met een beperking – “Hoe stappen die hier in een bus? Komt die hier wel?” – allemaal thema’s die de revue passeerden. En ’s middags in levende lijve nog eens ervaren werden vanuit een rolstoel door de binnenstad van Zierikzee. Of dat een gemakkelijk ritje geweest is? De vraag stellen is hem beantwoorden.

 

Zomaar een paar voorbeelden die aantonen dat GroenLinks zich voor tal van zaken moet en zal inzetten. En Corinne neemt naar eigen zeggen genoeg mee waar Den Haag zich meer voor zou moeten (gaan) inspannen. Niet alleen vanwege de zorgen, maar ook de kansen. Rond de zorgeconomie bijvoorbeeld. Iets dat ik een dag eerder al gehoord had bij een tussenbalans over hoe ver we staan in de uitwerking van het actieprogramma Balkenende. Je weet wel die commissie uit 2016, met adviezen en acties hoe Zeeland te versterken. Ik wil nu niet ingaan op die stand van zaken, maar figuurlijk gezien staan de paarden ook hier te trappelen van ongeduld.

 

Dat deed eerder die ochtend ook mijn collega van de Partij voor Zeeland. Hij wilde en kon niet wachten en diende daarom vast twee moties in met als kern dat de subsidies voor zowel de ZMf als het ZB-planbureau snel afgebouwd konden worden naar nul omdat deze instanties ongeloofwaardig zouden zijn geworden. “Verkiezingsretoriek” volgens veel andere partijen. Dus geen schijn van kans. Op dit moment zeg ik erbij.

 

Want ik proef dat er van links tot rechts best meer partijen zijn die met name het ZB-planbureau (hard) willen aanpakken. GroenLinks wil eveneens een debat. Maar of het direct schrappen van taken of geld de uitkomst zou moeten zijn? Wij moeten ontstekingen wegnemen, jazeker, maar hier en daar ook stramme gedachtegangen schoonspoelen dunkt me opdat we fris en zuiver over het nut en de noodzaak van onafhankelijke instanties als de ZMf en het ZB-planbureau kunnen praten. Nog niet zo lang geleden hebben wij immers zelf bepaald dat zij noodzakelijk zijn.

 

Een strao als in Ellemeet, maar dan in de PS? De vraag stellen is hem..nou ja, dat is niet aan mij. Wordt vervolgd.

 

  

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.