Gerwi's weblog

Biomimicry

0 reacties

Biomimicry. He? Ik zie je denken: “Biomimiwat? Is dat een schreeuw om een of ander biologisch gebeuren?” Ja en nee. Een roep is het zeker. Een brul om meer aandacht. Niet voor het biologisch bezig zijn – al kan dat nooit kwaad ongeacht of het nu gaat om die vorm van landbouw, je voeding of je eigen moestuin – maar om de natuur. De natuur als inspirerend voorbeeld voor al onze productieprocessen. Buiten of in de fabriek, overal zou de natuur als mentor moeten optreden. Want in de natuur gaat immers niets verloren.

 

Het maakt niet uit welk voorbeeld je kiest. Neem het proces van de fotosynthese. Je weet wel: de wonderlijke omzetting die plaatsvindt in bladeren van o.a. onze bomen: het licht van de zon wordt gebruikt om CO2 (koolstofdioxide) om te zetten in koolhydraten, zeg maar suikers zoals glucose. Daarbij verschonen ze de lucht – stikstof en kooldioxide worden eruit gehaald en zuurstof wordt er aan teruggegeven, goed voor mens en dier om van te leven – terwijl ze in de herfst, na bewezen diensten, in talloze fraaie kleurschakeringen niet op de afvalhoop terecht komen, maar dienen als “mest”. Om de bodem humusrijk te maken voor weer een kansrijke plantengroei in het volgende voorjaar. Voedselketens tonen hetzelfde aan – te land, ter zee of in de lucht – niets gaat verloren.

 

“Interessant, maar waarom haal je dit aan in je politieke blog van deze week?” wil jij waarschijnlijk weten. Nou, dat is snel verteld. Ene meneer Roderick Conijn - werkzaam bij ’s werelds grootste tegeltapijtfabrikant uit Scherpenzeel – hield een indrukwekkend betoog over hoe hun bedrijf in zo’n twintig jaar tijd helemaal omgeturnd is tot een (bijna) 100% duurzaam opererende fabriek met nauwelijks nog CO2 uitstoot. Geïnspireerd door de natuur. Niet alleen voor de modellen en patronen op die tegels, maar vooral ook voor de energie- en productieprocessen.

 

Dat doen ze wereldwijd en bij hun ontwikkelingswerk vergeten ze het hergebruik niet. Integendeel. Zo kopen ze oude visnetten uit de Thaise Zee op als grondstof voor hun tegels. Naast nieuwe modellen kun je ook terecht voor een hele reeks tweedehands. Wanneer ik de draad niet ben kwijtgeraakt tijdens zijn gloedvolle betoog als Europese ambassadeur voor duurzaamheid mag je die ook zo goed als nieuw beschouwen. Voor wie meer waarde hecht aan het principe van “eerst zien, dan geloven”, adviseer ik een filmpje op youtube. Zoek maar op “Interface Scherpenzeel” en je zult bij het bekijken moeten toegeven dat deze “European Substainabillity Ambassodor” niet overdrijft. Hun hele fabricageproces is gebaseerd op biomimicry. En dat wordt uitgedragen van de heftruckchauffeur tot de CEO met meneer Conijn als extra uithangbord.

 

De loper was afgelopen woensdag letterlijk voor hem – en andere genodigden – uitgerold bij de opening van de Green Office bij Scalda Middelburg. De eerste Green Office in Nederland bij een MBO-opleiding. Ja, die tref je aan in Zeeland! In alle opleidingstakken is of wordt daar duurzaamheid verweven. Prachtig om te zien. Niet dat ik nou tussen mijn tientallen mails of dagelijkse post een uitnodiging (van de PR-afdeling) van Scalda had aangetroffen. En ook de directeur schitterde door afwezigheid. Maar gelukkig nodigde Sandhya – een van de 10 studenten die zich hebben opgeworpen als ambassadeur van de Green Office Scalda – mij spontaan uit toen ik haar ontmoette bij de eerste Zeeuwse dialoog over de energietransitie. Want ja, als er een partij in Nederland is, die al jarenlang pleit voor vergroening van de economie en hergebruik dan is dat volgens haar toch wel GroenLinks. Iets dat wij natuurlijk volmondig onderschrijven. En aan toe willen voegen dat inmiddels gelukkig bijna elke partij duurzaamheid in haar programma heeft staan. Laten wij daar gezamenlijk dan ook meer werk van maken zeg ik.

                                                                                                                                  

We kregen een rondleiding door de school tot in de keuken van het restaurant – een eetgelegenheid die de Green Key draagt en waar u terecht kunt voor een zeer gevarieerd menu, uiteraard wel allemaal biologisch, streekgebonden en duurzaam verantwoord – alvorens afgesloten werd in een soort workshopvorm aan tafel. Je werd uitgenodigd met personeel en studenten van gedachten te wisselen over hoe de school haar Green-Office-Status nog meer waar kan maken. Vanuit het beperkte groepje genodigden hoorde ik genoeg suggesties.

 

De mijne bestaat uit in elk geval wat meer bekendheid geven aan dit mooie initiatief, ontstaan vanuit de studenten en de werkvloer. Het gaat hier te ver om uitgebreid in te gaan op hoe iemand van de administratie het voor elkaar heeft gekregen dat er praktisch geen restafval meer over is door de hele school of hoe studenten voormalige elektriciteitsgoten hebben omgetoverd tot opvangbakjes in de (studenten)tafels. Eigenlijk zouden daar veel meer Zeeuwse bedrijfsleiders, vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen en scholen alsook politici een kijkje moeten (gaan) nemen. Echt inspirerend.

 

De 10 jonge ambassadeurs hebben dus nog werk te doen. Al was het maar om bij alle vestigingen van Scalda in Zeeland zo’n Green Office gerealiseerd te krijgen. Met de zekerheid dat in elke MBO opleiding binnen onze provincie dan duurzaamheid verankerd wordt in extra modules. Met de natuur als mentor!

 

Een initiatief van jongeren dat het volgens mij niet verdient om onder het tapijt geschoven te worden of onderbelicht te blijven. Zowel de Green Office als die biomimicry aanpak schreeuwen om meer aandacht en waardering. Hierbij een dappere poging. Al zou dit natuurlijk al natuurlijk moeten zijn anno 2017..

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.