Gerwi's weblog

Hocus-Pocus

1 reactie

 

Hocus-Pocus. Het gevoel dat je overvalt wanneer je naar goochelaars of illusionisten zit te kijken. Of dat nu op tv is of in een theater. Zo'n gevoel waarvan je weet dat het niet waar kan zijn, maar dat voelt alsof het echt is. Alsof je er niet omheen kunt, gewoon omdat het realiteit lijkt. Van Ti-ta-tovenaar tot Hans Kazan: je weet dat je in de maling wordt genomen en toch denk je dat het zo is, dat het niets anders dan de waarheid kan zijn. Herkenbaar?

 

Afgelopen woensdag overkwam het me. En ik had niet eens een kaartje gekocht. Sterker nog: ik verwachtte een klip en klare uitleg over welke mogelijkheden er liggen voor een zonnige toekomst van de PZEM. “De PZEM? Dat was toch de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij voordat die overging in Delta NV?” roep je nu misschien als rechtgeaarde Zeeuw. Je hebt gelijk, daarmee laat jij je niet in het ootje nemen. Echter van dat was kan je wel is maken, want sinds 1 maart 2017 bestaat die goeie ouwe PZEM weer. Of het er ook zo goed mee gaat? Dat is de vraag.

 

Hoe zit het ook alweer? Elke inwoner van Zeeland kan het niet ontgaan zijn dat het met Delta NV niet goed ging. Niet alleen vanwege de lage energieprijzen. Ook omdat ze met de kerncentrale een blok aan hun been hadden hangen dat veel te zwaar is om zelf te dragen en ook omdat de wet voorschreef dat het netwerk afgesplitst diende te worden. Samen met het water zo ongeveer het enig overgebleven winstgevende deel. Na de verkoop van afval en wat windmolens was begin 2017 de Retail aan de beurt: zeg maar alles dat te maken heeft met het aanbieden van stroom en internetverbindingen.

 

Toen vlak voor de zomer ook nog het netwerk door Stedin overgenomen werd resteerden in feite nog drie onderdelen: de (fors) verlieslatende centrales – de Sloecentrale en die kerncentrale – plus Evides, de waterleverancier. Aangezien de nieuwe Zweedse eigenaar graag de naam Delta meenam om de klanten niet teveel in verwarring te brengen wanneer het om hun elektriciteit(snota) gaat, zijn deze laatste onderdelen ondergebracht in de nieuwe PZEM. GroenLinks heeft eind vorig jaar meerdere keren extra aandacht gevraagd voor de positie van die kerncentrale; bijvoorbeeld door die apart te zetten in een PZEM II ofzo opdat die later overgenomen kan worden door het rijk. Iedereen ondersteunde – en ondersteunt – het idee dat die lasten veel te groot zijn voor de burgers van onze provincie. Echter apart zetten was not done. Zo hielden we dus 3 jukken op onze nek, innig verbonden in een oude, zo je wilt nieuwe maatschappij. De PZEM.

 

Als aandeelhouders – voornamelijk de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland – zijn we deze week opgetrommeld om te luisteren naar de kansen van die onderneming. Binnenkort worden wij gevraagd directie en RvC van een advies te voorzien voor een succesvolle toekomststrategie. Je snapt nu waarom ik woensdagavond vol verwachting plaatsgenomen heb in de filmzaal van het Abdijcomplex. Het moet gezegd: de door de aandeelhouderscommissie ingehuurde adviseur begon zijn betoog gloedvol, ondersteund met cijfers die ik begreep. Op het hoofdkantoor in Middelburg werken nog zo’n 140 mensen, in de Sloecentrale 48, rond de kerncentrale 375 en bij het water nog zo’n 80 Zeeuwen. Fijn dat er voor hen nog werk is in onze provincie. Tenslotte hebben we als aandeelhouders altijd fors ingezet op die werkgelegenheid.

 

Dat hoefden we nu niet meer te doen, verkondigde de adviseur. En inzetten op duurzaamheid was ook overbodig geworden. Als een ware Hans Kazan liet hij ons geloven dat die aspecten ook bij een andere eigenaar wel verzekerd zouden zijn in deze tijden. Het tovermiddel bij uitstek zou hem zitten in meer rendement, meer geld. Het bedrijf moet gewoon zorgen dat het meer gaat verdienen. Met de huidige energieprijzen – en de hedendaagse intentie om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken – zullen die centrales daar een hele kluif aan hebben. “Ja, die kerncentrale moesten we dan misschien toch maar apart zetten”. Pardon? Iets nieuws verzinnen dan maar?

 

Hocus-Pocus: dat voorwerk had onze Hans ook al gedaan. In de trant van “dan verkoop je toch gewoon je boot” adviseerde hij “dan verkoop je toch gewoon Evides”? Als een andere overheid deze florerende, gezonde tak wil overnemen heb je genoeg centen om die centrales nog langer te laten draaien. Of misschien wel om ze helemaal op eigen benen te laten staan. Ja, dat geld meegeven moet, want we zitten nog steeds in een juridische drie-eenheid en je mag daarvan niet zomaar verliesgevende takken afstoten. Waar hebben we dit meer gehoord? Ten tijde van Delta NV ja. Het een vloeit uit het ander voort zullen we maar zeggen. Zeker als je ze met zijn drieën toch weer opneemt in 1 nieuwe holding.. Volgens GroenLinks had dat anders gekund: die kerncentrale in PZEM II en de andere in PZEM I, maar goed daar kregen we de handen niet voor op elkaar. En dus vinden we die nou terug in ons haar.

 

Ik wel tenminste, want ik had na afloop – en nog steeds – het gevoel dat ik naar een van de beste voorstellingen van Hans Kazan gekeken heb, maar dat kannie-waar-zijn toch? Want:

  • Waarom zou je nu iets verkopen dat al van jezelf is (en nog wat oplevert)?
  • Zou het echt niet uitmaken wanneer alleen de gemeenteraad van pakweg Rotterdam gaat over de Zeeuwse watervoorziening?
  • En stel dat die waterverkoop lukt: dan zijn die Zeeuwse overheden ineens aandeelhouder van een puur (verliesgevend) commercieel bedrijf? Dat mag toch niet?
  • Je zal wel moeten hoor ik dan, want je hebt verplichtingen tegenover de kerncentrale: PZEM en RWE moeten tegen kostprijs blijven betalen, zelfs al zet je hem apart. Totdat er een andere koper voor is. Uit Nederland. Geloof jij in dat sprookje?

 

Kortom: ik heb het gevoel dat wanneer we als aandeelhouders moeten gaan adviseren in te zetten op geld verdienen, dat we dan geloven in een illusie die niet waar kan zijn. Dat we in alle opzichten met lege handen achterblijven. Dat moeten we toch niet willen? Heb jij een toverstok die de ware oplossing tevoorschijn tovert? Of weet jij waar ik die kan vinden? Ik hou me aanbevolen.

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

1 reactie

Sluiten nu er nog deskundig personeel is. Opruimen na het spelen jongens! Zei mijn moeder altijd.

https://www.youtube.com/watch?v=wRoMjZmktTs

https://www.youtube.com/watch?v=ZwY2E0hjGuU

ZolderMiddelburg

24 September 2017 om 09:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.