Gerwi's weblog

Op volle toeren

0 reacties

Op volle toeren. Zo eindigde mijn politieke week. Nee, dan doel ik niet op een uitvoering van smartlappen of levensliederen zoals die vertolkt werden in de jaren zeventig, tachtig in het tv-programma van Chiel Montagne. Daar waag ik mij niet aan. Niet alleen omdat ik geen fan ben van Vader Abraham, De Zangeres zonder Naam of Andre Hazes, maar vooral omdat mijn stem voor jullie naar alle waarschijnlijkheid nog krassender klinkt dan de diepe groeven uit die oude platen al laten horen.

 

Mijn politieke week kwam langzaam op gang. Zeg maar als een 33 toerenplaat. ’t Is dat die vinylschijven destijds niet heen en weer gedraaid werden zoals de moderne dj dat tegenwoordig om de haverklap doet. Dat effect geeft namelijk heel goed mijn gevoel weer van donderdagavond, toen ik vanaf de tribune in de raadszaal van de gemeente Schouwen-Duiveland het debat volgde over Brouwerseiland. Nou ja, debat?

 

Eigenlijk kwam dat niet op toeren. Hoe de tegenstanders van het plan voor “Een Ibiza in de Grevelingen” ook hun best deden – bijvoorbeeld met het verzoek om uitstel omdat nog steeds niet duidelijk is of de toegezegde compensatie voor de surfers er komt en er ook grote onzekerheden bestaan rond de werkgelegenheid en de plaats waar een doorlaat in de dam moet komen – de voorstanders blonken uit in stilte of nietszeggende herhalingen. Partijen als VVD, LSD (-1), CDA, SGP en CU, die doorgaans prat gaan op “politiek bedrijven op basis van feiten”, volstonden nu met aan te geven genoeg vertrouwen te hebben in een ruwe schets voor de oplossing van het surfprobleem – NB. in een natuurgebied! – en dat het geen probleem was wanneer die doorlaat eventueel elders voor 10 miljoen euro meer zou moeten worden aangelegd.

 

Waar ik al geruime tijd bang voor was, gebeurde: de raad wilde in meerderheid hoe dan ook dat bestemmingsplan die avond nog vaststellen opdat het megalomane onding van start kan. Ondanks alle onzekerheden, ondanks de enorme protesten en ondanks dat er nauwelijks of geen voorstanders te vinden zijn. Ik hoor ze in elk geval niet. Wat ik wel hoorde is dat tegenstanders zoals natuurorganisaties en belangenbehartigers van watersporters direct naar de rechtbank stappen om te verhinderen dat er al spoedig een spade de grond in gaat. Of beter gezegd: een eilandje wordt opgespoten. Want men gaat dit besluit aanvechten tot bij de Raad van State! Op volle toeren.

 

De volgende dag draaide bij mij de toerenteller overuren. Mooie uren wel te verstaan. Aan de orde was een beeldvormende bijeenkomst over energietransitie; een onderwerp waarover de Staten zelf zoveel mogelijk informatie wilden verzamelen nog voordat zij gevoed werden door GS over een van de hoofdonderwerpen op de politieke agenda van de komende jaren. Niet omdat die dat niet zouden kunnen. Maar wel omdat in het kader van onze veranderde werkwijze is afgesproken dat we ook zelf meer naar buiten moeten treden en/of buiten binnen willen halen om op dergelijke belangrijke thema’s goed doordrongen te raken van wat er speelt. Inclusief dilemma’s waar burgers, instanties, bedrijven of andere overheden tegenaan lopen alsook de kansen die zij zien.

 

Daarom was het mooi om te constateren dat zo’n 100 mensen - van burgers tot multinationals – hun weg vrijdag jl. wisten te vinden naar Saman, een bedrijf uit Zierikzee, gespecialiseerd in duurzame oplossingen rond energie(besparing, -opwekking en –verbruik). Denk nu niet dat ik hier reclame ga maken voor een firma wiens doelstellingen aardig overeenkomen met innovatieve gedachten waar GroenLinks voor staat. Dat zou niet passen bij de neutraliteit die van ons verwacht mag worden, maar bovendien al die organisaties en bedrijven tekort doen die “hun waar of ideeën” met verve uitlegden aan alle belangstellenden op een informatiemarkt.

 

Pas echt op toeren raakte iedereen toen professor Van Brakel, deskundige bij uitstek in de snel veranderende wereld van de energietransitie, met een gloedvol betoog – gelardeerd met pittige stellingen – ons de ogen opende. Want wat moet er nog veel gebeuren. En wat liggen er een kansen in Zeeland! Om energieneutraal te worden. Of om kennis en ervaring door te geven hoe je een en ander naast zon en wind ook met behulp van het water kunt realiseren. Over een ding was iedereen het na afloop eens: dit ingrijpende thema gaat hoe dan ook zorgen voor een andere inrichting van de Zeeuwse ruimte de komende decennia!

 

Critici die zich afvroegen of we wel genoeg duurzame vervangers kunnen vinden voor de fossiele brandstoffen, kregen een plaatje voorgeschoteld dat overduidelijk aantoont dat dit een “makkie” is wanneer je naar het potentieel kijkt van met name de wind en de zon. Zie bijgaande foto: helemaal links toont het kleine, bruine bolletje wat we op aarde nodig hebben. De kleinere bolletjes daarnaast tonen wat bijvoorbeeld getijden, aardwarmte en biomassa opleveren. “Te weinig!” merk jij als kritische beschouwer natuurlijk gelijk op, maar de grotere bollen zoals die voor de windmogelijkheden (groen) en de zon (geel) moeten ook de grootste criticaster overtuigen dat het fossiele tijdperk in veelvoud overtroffen kan worden en dus echt ten einde loopt.

“Wat kan een stipje op de aardbol als onze provincie daarin dan betekenen?” vraag jij je wellicht af. Ontzettend veel! Wij hebben hier aardwarmte, water, getij en vooral wind, zon. Maar ook kennis en kunde. En als we out of the box durven te denken – moeilijk voor Zeeuwen, dat geef ik toe – dan liggen er kansen te over. Wat te denken van een strekdam loodrecht op de Schouwse kust, zo’n kilometer of 40 de zee in? Geen probleem voor de scheepvaart en het zou jaarlijks een kwart van de Nederlandse energiebehoefte opleveren.. Idem dito daar waar zoet water zout ontmoet. Zie je het voor je op de Philipsdam, waar het Volkerak-Zoommeer de Krammer/Oosterschelde raakt?

 

Natuurlijk, er zijn nog genoeg discussiepunten. Genoemd werden andere belangen of belemmeringen in wet- en regelgeving. Allemaal waar. Maar mij werd een ding glashelder: de tijd dringt ondanks de praktische voorbeelden die we later die middag nog zagen bij een glastuinbouwer in Sirjansland en het Tidal Test Center in de Grevelingendam. Het is al vijf voor 12 geweest en Nederland loopt helemaal achteraan als het gaat om die omslagen in energie. Zowel in de besparing als in duurzame opwekking. Wij moeten als politici die achterstand inhalen. Aan de slag dus. Op volle toeren!

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.