Gerwi's weblog

Enthousiasme

0 reacties

Enthousiasme. Ieder van ons kent dat gevoel wel. Iets waar je enthousiast over bent gaat vaak gepaard met een zekere opwinding. “Bestaat dat ook in de politiek?” vraag je je misschien af. Jazeker: deze week waren er meer dan genoeg opgewonden standjes te bewonderen in de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) over de begroting van het land voor 2017. Of te verguizen, het is maar hoe je dat ziet.

 

De APB ging over van alles - van “pleur op” tot foto’s uit de hal, samen te vatten als het eerste verkiezingsdebat – behalve over cijfers. En als het daar dan wel over ging, waren ze niet paraat. Zoals bij het voorstel van de SP over een zorgfonds. Of werden ze bestreden als zouden ze niet kloppen toen GroenLinks beweerde dat de inkomensongelijkheid de laatste 4 jaar is toegenomen ten gunste van degenen die al ruim in de slappe was zitten. Op verzoek bewees het CPB dat dit wel degelijk waar is.

 

Enfin, aan dergelijke opgewonden standjes waag ik me niet. Mijn opa zei altijd al dat politici het goede voorbeeld moeten geven. En sowieso eerlijk en duidelijk moeten zijn willen ze geloofwaardig en betrouwbaar over te komen. “Niet teveel praten, meer luisteren en kijken naar wat er echt gebeurt”. Tja, zo af en toe had mijn opa vanachter zijn krant wijze woorden. Die heden ten dage voor mij nog prima als leidraad kunnen functioneren.

 

Zo legde ik deze week 3 werkbezoeken af. Stuk voor stuk ingeleid en toegelicht door projectleiders, die hun project kunnen dromen van A-Z. Het enthousiasme en de bevlogenheid spatten er in elk geval vanaf bij hun presentaties. Telkens met een goed verhaal. Jezelf informeren via het lezen van stukken is een, maar van het bekijken in de praktijk - waarbij de problemen inzichtelijk worden gemaakt - op twee steek je veel meer op. Althans, dat is mijn ervaring.

 

Waarover we meer gehoord en gezien hebben? Al stappend en rondkijkend constateerden de aanwezigen dat de 4 hoofddoelen van het project Waterdunen - bescherming tegen hoogwater, herstel en ontwikkeling van natuur, versterking van de regionale kwaliteit en groei van werkgelegenheid in West Zeeuws-Vlaanderen – steeds dichter in de buurt van het gewenste eindresultaat komen. Het water van de zee kan naar binnen en buiten, de vogeleilanden zijn klaar en de 1e fase van een bijpassend recreatiepark werd bevestigd. Er (b)lijkt geld op komst van derden om het gat van ruim 6 miljoen euro gedeeltelijk te dichten, maar de begroting staat nog onder water. Dus PS zal er nog wel aan te pas moeten komen. GroenLinks was en is enthousiast over het totaalplan en zal meezoeken naar (financiële) oplossingen.

 

Campus Zeeland! is een ander project waarbij het water je uit de mond loopt wanneer je je laat meeslepen in de euforie van de presentator. Overheid, onderwijs en ondernemers bundelen hun krachten om 5 Zeeuwse kernsectoren (havens, water en energie, agro en food, toerisme plus zorg) van impulsen te voorzien. Te beginnen met 3 speerpunten: een Bèta College, kennisnetwerken rond innovaties plus het versterken van onderwijs en onderzoek in Zeeland. Ze pakken het groots aan. Niet zo groots als bij de allereerste wilde gedachten over dit project. Toen dacht men 85 miljoen euro nodig te hebben. Nu nog altijd 45 miljoen, waarvan de provincie 10 miljoen euro zou moeten ophoesten in 2017-2019. Voor alle helderheid: daarover heeft PS nog geen enkel besluit genomen. Er volgt binnenkort een voorstel voor een aanzet van 1,1 miljoen in 2017.

 

Tot slot raakte Sport Zeeland mij. Niet alleen mijn liefde voor sport ligt daaraan ten grondslag. Juist de combinatie die Sport Zeeland hanteert om allerlei vormen van sporten en bewegen mogelijk maken overal in Zeeland, voor jong en oud, voor geoefende of juist ongeoefende mensen - al of niet met beperkingen - maakt hun projecten zo sterk. Vooral het inzetten op lokale voorzieningen en de leefbaarheid treffen mij. Meer nog dan wat ze allemaal doen voor talentenontwikkeling en topsport in onze provincie. Korte filmpjes en een leuke quiz markeren hun enthousiasme, allemaal terug te vinden op www.sportzeeland.nl.

 

Zo zie je maar dat Statenleden er echt wel op uittrekken om zich (nog beter) te laten informeren. “Droom lekker verder” hoor ik een kritische volger roepen. Tja “de meeste dromen zijn bedrog” hoor ik ook weleens uit de radio schallen, terwijl anderen juist denken dat “dromen profetisch werken”. Ik droom van een geldboompje voor al die wensen vanuit de provincie, maar weet al wat er gebeurt zodra ik wakker word: die bestaat niet.

 

En de kritische roeper heeft natuurlijk gelijk wanneer hij/zij in herinnering brengt voor hoeveel grote financiële obstakels de Provinciale Staten binnenkort oplossingen moeten vinden. Daarbij gaat het om vele miljoenen. In willekeurige volgorde zonder compleet te zijn: Thermphos, Delta (inclusief de kerncentrale), de aansluiting van de Sloeweg op de Bernhardweg naar de Westerscheldetunnel, het fietsvoetveer. Enz. Toch ga ik mijn best doen om ruimte te vinden om het enthousiasme voor bovenstaande 3 projecten te kunnen omzetten naar een blijvende werkelijkheid.

 

Daar ga ik enthousiast mee aan de slag. Niet als opgewonden standje, maar gericht op de inhoud. Daar kan je van op aan!

 

  

 

 

Hartelijke, roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.