Het andere geluid ......

Familie

1 reactie

Ik ben een liefhebber van stamboomonderzoek, of zoals dat met een mooi woord heet genealogie. Ik heb jaren geleden mijn stamboom uitgezocht en tot de dag van vandaag hou ik dat nog steeds bij. Zo komt ook de aanvulling van afgelopen week van het 50-jarig huwelijk van mijn broer er ook weer bij.

Ik ben ook lid van een website waar je die gegevens kunt invullen. En daarover ontvang ik dan weer berichten van andere mensen die ook met een onderzoek bezig zijn. Als er dan een mogelijke match is krijg ik een automatisch bericht. Vandaag dit bericht. Adriana Mos is mijn oma De Kaart. Ze is in 1968 overleden. Daaronder een match van een meneer Streefkerk met zijn vrouw en zoon.

Meneer en mevrouw heb ik gekend. We zeiden altijd ome Frans Streefkerk. Waarom zijn achternaam er bij vermeld werd weet ik niet. We hadden geen andere Frans in de familie. De familieband heb ik nooit goed begrepen. Enkele jaren geleden vertelde m’n vader dat Frans een broer was van oma. Maar hoe dan een verschillende achternaam?

Nu maar eens opgezocht op de website Zeeuwen Gezocht. De moeder van mijn oma blijkt eerder gehuwd te zijn met een Streefkerk. Daar uit is Frans geboren. Toen Fransje 4 jaar was is zijn vader - een zeeman - overleden. Moeder is toen hertrouwd met een meneer Mos. Daaruit is mijn oma en haar zus geboren.

Toen oma en haar broer al volwassen waren is haar moeder overleden. Haar vader - in de familie was dat opa Mos - ging toen samenwonen met de weduwe Van Akkeren. Deze mevrouw is binnen de familie bekend als opoe Mos. Ze zijn nooit getrouwd om redenen die iets te maken hadden met hun pensioenen. Wel is er een foto van hun 25-jarig huwelijk, maar dat moet samenwoning zijn. Die weduwe had kinderen met de achternaam Van Akkeren. De jongere zus van oma is toen getrouwd met een zoon van die weduwe. Ook die werden altijd met hun achternaam genoemd als ome Ko en tante Anna van Akkeren.

Nog even terug naar die ome Frans Streefkerk. Ik vond altijd dat hij en zijn vrouw een deftige uitstraling hadden. Geen idee waar oom zijn inkomen uit haalde. Ik zie nu op Zeeuwen Gezocht dat hij bankwerker was. Een heel respectabel beroep, maar een overall was wel het laatste waar ik me ome Frans in zijn deftig pak had kunnen voorstellen.

 

 

 

1 reactie

Het internet is toch wel een prachtig medium geworden om dit soort zaken allemaal vanuit de stoel te kunnen vinden.

Toos van Holstein

29 April 2020 om 16:54

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.