Het andere geluid ......

De Scheldestraat

1 reactie

Een artikel in ons regionale dagblad over de Scheldestraat in Vlissingen. Een kleurrijke winkelstraat met vele nationaliteiten. Ik ken die straat nog van vroeger met de traditionele kruidenierswinkel, de drogist, textielwinkel en de groentenwinkel. Tot 1970 woonde ik in de Bouwen Ewoutstraat, een zijstraat van de Scheldestraat. De winkels om de hoek. Voor de dagelijkse boodschappen kwam je nooit verder. Als ik van mijn huis naar de Scheldestraat liep, een afstand van twintig meter, had je op de rechterhoek de kruidenierswinkel van de coöperatie De Broederband. Het logo van dit Vlissingse bedrijf staat nog in het metselwerk op de gevel. Op de andere hoek had je de kruidenierswinkel van De Muynck. Die maakte zelf waterijsjes met limonadesiroop in een eierdopje, invriezen met een stokje, en hij verkocht ze voor vijf cent. Daar tegenover is nu bakker Van der Kop. Zijn vader had ook een bakkerij met een heel klein winkeltje in de Scheldestraat maar dan helemaal aan de andere kant, op de hoek van de Rochussenstraat. Op de plaats waar nu zijn zoon zit was bakkerij Groenouwe, daar kon je voor vijf cent een puntzak koekkruimels kopen. 

 
Vanuit de Bouwen Ewoutstraat ging je rechtsaf richting Clijverstraat. Dan kwam je langs het woonhuis van loodgieter Provoost. Er tegenover had hij zijn winkel. Veel verkeer had je nog niet, je kon midden op straat spelen. Provoost zag je vaak de straat oversteken, een gezette vrolijke man. Tot dat die ene auto kwam en hem schepte, hetgeen hij niet overleefde. Als je langs zijn huis liep kwam je langs het groentenwinkeltje van Bosschaart. Daarvoor zat Floor Wartena er met zijn kruidenierswinkeltje. Weer later werden verschillenden panden samengevoegd voor de meubelzaal van Altena. Op de hoek van de Clijverstraat zat de drogisterij van Roelse. Hij had ook een postagentschap dat werd opgeheven na een in scene gezette overval. 
 
Op de andere hoek zat Albert Heijn, die ik met een lange toonbank nog gekend heb als bedieningswinkel. De vader van een schoolvriendje was bedrijfsleider. We lopen verder richting Kasteelstraat. Daar zat op de hoek Verplanke voor ijzerwaren zoals schroeven en spijkers. Op de andere hoek een klein textielwinkeltje van Filius. Later zou hij een grotere zaak aan de overkant van de Scheldezaak openen. Een nog grotere grotere winkel openende hij in 1968 in de nieuw aangelegde Lange Zelke. Ondertussen was hij ook wethouder. In het eerste kleine winkeltje zat toen de radio- en tv-zaak van Feenstra, die weer familie van Filius was, en zich later ook bezighield met monumenten.
 
De volgende straat die je passeert is de Glacisstraat. In dat stukje Scheldestraat zat in de jaren vijftig nog een kruidenierswinkel van de coöperate. Op de hoek een werkplaats van de scheepswerf De Schelde. We komen in de Aagje Dekenstraat die gedomineerd werd door die Vlissingse scheepswerf. De in aanbouw zijnde schepen stonden daar op de hellingbaan. De straat richting het Kanaal door Walcheren was afgesloten met een hek omdat die geannexeerd was door de scheepswerf.
 
Langs de andere zijde lopen we terug door de Scheldestraat en passeren de friteszaak van Kloet. Op de hoek van de Glacisstraat had je de speelgoedwinkel van Van Gilst. Op de volgende hoek van de Kasteelstraat een bakkerszaak en daar tegenover op de andere hoek de groentenwinkel van Van Hese. De volgorde van de winkels daarna weet ik niet meer precies, maar je passeerde de textielwinkel van Steketee, kapper Van ‘t Hof, de friteszaak van Meijer, waarvan ik me de opening nog kan herinneren en die nu nog steeds op die plek zit. Verderop kledingwinkel Knuijt en schoenenwinkel Roelse. Op de hoek van de Verkuil Quakkelaarstraat de derde groentenwinkel in de straat, De Rijke. Op de andere hoek het kaaswinkeltje van Poppe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en werd later wethouder. 
 
Daarna de schoenmakerij van Hintzen en op de hoek van de Paul Krugersstraat het kruidenierswinkeltje van Koolwijk. Diagonaal die straat oversteken en je kwam bij de fietsen- en bromfietszaak van Van den Driest. Terug lopend door de Scheldestraat heb je op de volgende hoek van de Paul Krugerstraat een filiaal van het kruideniersbedrijf van De Gruyter, bekend van ‘het snoepje van de week’. Je komt langs de bloemenzaak van André Dagelinckx, z’n ouders hadden een bloemenzaak in de Walstraat. We steken de Verkuil Quakkelaarstraat weer over en komen langs schildersbedrijf Cupido. En zo zijn we weer terug bij de Bouwen Ewoutstraat.
 
Het zijn de namen van winkeliers die nog steeds in mijn hoofd zitten. Dat verbaasd me nog het meest. Ik woon al sinds 1970 in Goes, ben inmiddels goed ingeburgerd in die stad, maar ken nauwelijks de winkels bij naam.

1 reactie

Met plezier heb ik de blog over de Scheldestraat gelezen.

Zelf ben ik opgegroeid in de Scheldestraat als dochter van kruidenier de Munck(van de ijslollies). Ook wij woonden boven de winkel, die na een grondige verbouwing al vroeg een zelfbediening was geworden.In September 1959 begonnen de scheldestraat winkeliers met kraampjes voor hun winkel, de zg. braderie.
Zelf woon ik reeds lange tijd in Essen (Duitsland) maar kan dit alles als gisteren herinneren.

Mijn rondje als aanvulling op het blog begint bij onze winkel.Tegenover was de Coop met op de andere hoek Albert Heijn. De chefs van beide waren broers en oom van mijn moeder. Naast AH meen ik was Kopmels met "fijne vleeswaren". Verderop dan juwelier de Voogd (hier werden bij mij als 5-jarige met een hete naald gaatjes in de oren geprikt). Later werd dit juwelier Kootwijk. Dan komt volgens mij herenkapper Roos?


Aan de overkant van de straat Banketbakker Van der Kop. Vroeger meen ik was dit Bakker V.d. Ameele en daarnaast Sperwerkruidenier De Korte. Hier was ook nog ergens vakkleding Jafitex. Dan steken we de Kasteelstraat over in richting kapper van der Hof en ik meen rechts daarnaast de Manufacturen, Textiel en Stoffenwinkel van de Zusters Labruyère. Vervolgens waren daar nog Apotheek Engering en Herenmode de Loof. Niet te vergeten de Woninginrichting Van Belle, die naderhand aan de andere kant van de straat begon.
Schuin tegenover ons was de bedrijvigheid van taxibedrijf Kloet, die ook voor ons het vervoer bij de bruiloft verzorgde. Hiernaast Bloemist/Muzikant Adriaanse. Als we nu verder gaan komt naast De Rijke Dameskapper Corbeel waar ook af en toe "Herman Emmink" op bezoek kwam.

Waar nu Techno Jansen is zat Kruidenier Koolwijk. An de andere kant van de Paul Krügerstraat in de Verlengde Scheldestraat de Elektrowinkel van Van Oeveren. Gaan we verder komt daar Van Fraassen (touringcar bedrijf en DAF-dealer). De straat over op het hoekje van de Rochussestraat bevondt zich Slagerij Markusse waar vader, moeder en dochter bedienden. Nu steken we de straat weer over en komen waar destijds Bakker Van der Kop brood aan de man bracht. Op de hoek was dan Van den Driest Tweewielers annex pompstation. We steken het zebrapad over, toen nog zonder stoplichten, en belanden bij De Gruyter. Hiernaast kwam dan Stok met Radio en TV. Aan de andere kant van de Verkuil Quakkelaarstraat dan De Pree met zijn uitstalling van tweewielers. Voor schilderen en behangen dan naar Cupido waar mevr. Cupido weer een nicht van mijn moeder was.


Zo zijn we weer bij De Munck beland, waar tussen de middag snoep werd verkocht aan de schoolkinderen en 'savonds de jongelui van de avondschool het portiek als verzamelplaats gebruikten.
Waarschijnlijk ben ik ook nog enkele vergeten, maar dit geeft in ieder geval een aanvulling op hetgeen wat in dit blog reeds beschreven is.
Deze periode "Scheldestraat" staat bij mij en eveneens bij mijn zuster, die in Vlissingen woont, in het geheugen gegrift.
Ria Finze-de Munck
Ria de Munck

12 August 2019 om 15:00

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.