Het andere geluid ......

Zomer

1 reactie

Volgens de kalender is de zomer begonnen. De temperaturen gaan naar tropische hoogten volgens het weerbericht. Veel mensen zoeken een plek waar ze het volle zonlicht vangen. Eigenlijk een vreemde gewoonte dat je in een land met een tropisch klimaat niet ziet. We zijn nog niet goed ingesteld op de naderende klimaatverandering. Terwijl ik binnen zit, genietend van de koelte, hoor ik in de aangrenzende tuinen gepraat en gelach. Na een behandeling van een beschadigde gezichtshuid van de zon probeer ik die een beetje te mijden. En in de tuin transpirerend zitten lezen lokt me ook niet aan. In huis probeer ik de koelte te bewaren,  rolluiken voor de gesloten slaapkamerramen, deuren dicht en zonnescherm uit.

 
Vanochtend mijn zaterdagse wandeling door de binnenstad van Goes gemaakt. Ook hier de zomerse activiteiten zoals een boekenmarkt en bij de stadsvest wat omgebouwde caravans die ze foodtrucks noemen. Ik zocht mijn vertrouwde restaurant op waar het op het terras al vol begon te worden. Het is het vroegere postkantoor, een gebouw met van die hoge plafonds, dat nog een beetje de sfeer van oudheid in zich heeft. Hoeveel jaar zou het nog duren voordat we moeten uitleggen wat een postkantoor was? Als enige klant zat ik binnen in een gemakkelijke ouderwetse fauteuil, lezend in de NRC. Meestal komt gelijk dezelfde alleraardigste serveerster op me af om te vragen wat ik wil drinken. Eigenlijk weet ze het wel want soms krijg ik mijn koffie al ongevraagd. Naast het nieuws lees ik mijn favourite columns van Tommy Wieringa en Youp. Deze keer ook een column van de jonge Vlaamse filosoof Maarten Boudry die een andere columnist vervangt. Ook columnisten gaan wel eens met vakantie. Hij hekelde het idee dat sommige wetenschappers de idealen van de Franse revolutie van vrijheid en gelijkheid toeschrijven aan het christendom. Dit als waarschuwing tegen de ‘oprukkende’ islam in Europa. Maar zoals het christendom door de wasmachine van de verlichting is gegaan, parafraseerde hij Pim Fortuijn, waarom zou dat met de islam niet kunnen gebeuren?
 
Afgelopen week toen het nog niet zo warm was maar wel zonnig kwam ik in de stad een oudere vriendin tegen. Ze bewoog zich voort op aangepast rollend materiëel. Na het uitwisselen van wetenswaardigheden nodigde ze me uit om iets te gaan drinken. We waren net bij mijn favourite drinkgelegenheid. Ik stelde voor om daar binnen wat te drinken. “Ben je gek? Met dat mooie weer binnen zitten?” We kozen dus een terras op een locatie waar we de meeste zon hadden. Het toeval wil dat we naast een dame gingen zitten die, zoals al snel bleek, een oud-dorpsgenoot van mijn metgezel was. Ze hadden elkaar al tientallen jaren niet gezien. Het was een dame van het amicale soort die door haar geluidsvolume duidelijk blijk gaf van haar aanwezigheid. Alle bezoekers konden meegenieten.  Ze haalde oude herinneringen op uit lang vervlogen tijd die mijn tafelgenoot een wat ongemakkelijk gevoel gaven. Met haar ging het uitstekend. Was al twintig jaar gescheiden, moest nooit meer een man in huis. Haar ouders waren overleden en als enig kind hadden ze haar het riante appartement en banksaldo nagelaten. Ze had wel twintig vriendinnen en kwam iedere dag naar dit terras. Bij die laatste opmerking richtte ze zich tot de serveerster, die ik toevallig ook kende. Deze knipoogde eens veelbetekend naar me. Ze zat alleen. Eigenlijk een beetje zielig.
 
 

1 reactie

Nver a dull moment in Goes, dat is wel duidelijk!

Toos van Holstein

22 June 2019 om 19:44

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.