Het andere geluid ......

Papegaaien

1 reactie

Er is een hang naar het verleden. Een gevoel van nostalgie dat vroeger alles beter was. Slimme politici spelen daar op in. Er is zelfs een politiek leider die terug wil naar de middeleeuwen, de tijd van Willem van Oranje, toen het volk baas in eigen land was. In de peilingen groeit zijn partij. Blijkbaar zijn er veel mensen die zijn retoriek delen en denken dat het volk vroeger meer zeggenschap had. We zien dat op veel terreinen. We papegaaien dat het onderwijs, de zorg, de woningbouw en de arbeid vroeger beter waren.

Ik moet denken aan de ziekenhuiszorg in mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een havenstadje. We hadden twee ziekenhuizen, in de traditie van de verzuiling een katholiek en een protestants ziekenhuis. Veel medisch specialisten waren er niet. Er waren een paar chirurgen die opereerden. In welk lichaamsdeel ze moesten snijden was niet zo belangrijk, maar als er in het menselijk lichaam gesneden moest worden ging je naar dokter Kraan. Zijn twee zonen zijn nu actief in de lokale politiek en dromen nog van een ziekenhuis in ieder stadje. In de provinciehoofdstad was ook een ziekenhuis. Daar was de schoonvader van Femke Halsema vrouwenarts. Verder hadden ze daar ook een zenuwarts. Duidelijke Nederlandse benamingen voor hun specialisaties. Je wist wat er bedoeld werd als je werd doorverwezen. En soms moest je de provincie uit als je bijvoorbeeld doorverwezen werd naar een kaakchirurg, een nieuw soort specialisme. Dat gebeurde niet vaak, want meestal nam de plaatselijke tandarts je onderhanden. De weinig vleiende bijnaam van smoelensmid was een eufemisme. Maar soms moest je vanuit Zeeland met trein en bus naar grote steden als Breda of Rotterdam. Een hele onderneming, je kwam nog eens ergens.

De gezondheidszorg wordt steeds omvangrijker. Er ontstaan nieuwe specialisaties, en net als in de economie creëert ook hier het aanbod de vraag. Ook al was het ziekenhuis om de hoek, voor een bezoek moest je al snel een halve dag vrij nemen. Geduldig wachten in de wachtkamer tot je bij de specialist binnen geroepen werd. Er is steeds meer mogelijk en daar maken we ook steeds meer gebruik van. We worden met z’n allen ouder en dat zorgt weer voor meer ongemakken die opgelost moeten worden. De uitdrukking ‘Niet klagen maar dragen, en bidden om kracht’ accepteren we niet meer in een seculiere en mondige samenleving. Ieder pijntje moet bestreden worden.

Dat groeiende aanbod vraagt ook om een andere organisatie. De tijd dat de dokter het met een verpleegster afkon is allang voorbij. Melden bij het afsprakenbureau en de route volgen naar de specialist. De laatste jaren kom ook ik wat vaker in een ziekenhuis. Vaak is er een vlotte doorstroming van patiënten bij het doktersbezoek. Maar enkele weken geleden was het weer ouderwets gezellig. Een behandeling in een ziekenhuis in een naburig stadje. Het was niet helemaal goed gegaan met de planning van ieder kwartier een afspraak. Ruim een uur na de afgesproken tijd waren patiënten nog niet geholpen. Het mopperen begon. De eersten gingen al naar huis met een nieuwe afspraak.  Ach men nam het de medewerkers niet kwalijk, die er volgens de patiënten ook niets aan konden doen, het was de organisatie. Vreemd, die medewerkers maken toch de planning? Ik hoorde iemand mopperend papagaaien ‘Dit is nu Nederland!’ Ik moest denken aan die volle spreekkamers van vroeger.

1 reactie

Eens: ik heb er zelf geen ervaring mee, maar de indruk bestaat dat het hele "administratieve" gebeuren rond de zorg wel wat efficiënter kan. Aannemers die op zo'n manier met potentiële klanten omgaan zullen weinig werk meer aannemen, in de zorg kun je niet zomaar naar een andere specialist of zorgverlener. En blijkbaar worden mensen ongeduldiger en verwachten (terecht) als klant en niet als patiënt te worden behandeld. 

Maar je eerste alinea: ik denk niet dat "veel mensen zijn retoriek delen en denken dat het volk vroeger meer zeggenschap had". Ik denk eerder dat mensen op de door jou bedoelde politiek leider stemmen uit onvrede met gevestigde partijen. 

Peter Frijhoff

06 December 2017 om 18:09

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.