Het andere geluid ......

De Week

0 reacties

Er is een soort universeel gevoel naar onze geboortegrond. Een oergevoel naar de stad of het dorp waar we zijn geboren. En als we in een ander land zijn naar het land waar we vandaan komen. In Nederland organiseren daarom de verschillende bevolkingsgroepen zich in eigen verenigingen waar men dat ‘eigen gevoel’ kan terugvinden. In Spanje organiseren de Nederlandse overwinteraars zich ook in een vereniging van soortgenoten. Veel Nederlanders vinden we aan de Costa Brava langs de Middellandse Zee. Je vindt er winkels met Nederlandse producten. Café’s met Hollandse namen als ‘De Blauwe Dolfijn’ en natuurlijk een Hollandse avond met dito muziek.Zo is er ook een Nederlandstalig weekblaadje met de naam ‘De Week’. Het verschijnt iedere donderdag en is gratis te halen bij die Hollandse zaken. Veel advertenties gericht op onze landgenoten. Verhuisbedrijven die tegen elkaar op bieden om je hele huisraad naar Spanje te verhuizen. En als je er zit kun je naar een Nederlandse tandarts of oogarts. Wil je een huis kopen of je testament opmaken? Dan is daar ook een adviesbureau voor.

Ook wordt je op de hoogte gehouden van het plaatselijke nieuws. Zo lezen we dat in El Campello nieuwe toeristiche informatieborden in braille zijn geplaatst in drie talen, Spaans, Valenciaans en Engels. Nu veel toeristen Turkije mijden, wordt het aan de Spaanse kust drukker. Meer hotels blijven nu in de wintermaanden open. In Calp zijn een aantal parkeerplaatsen uitgerust met sensoren waardoor je aan het begin van de straat op een bord kunt zien of er nog een vrije parkeerplaats is. Het voorkomt nodeloos rondjes rijden.Benidorm staat vol met wolkenkrabbers. Dat belet de gemeente niet om een vergunning te geven voor de bouw van nog zo’n gebouw. Onder de naam “Delfin Tower” komt een compex in de vorm van een zeil van een boot van 23 verdiepingen. Volgens de projectontwikkelaar was met ruim 600 informatieverzoeken op een beurs in Madrd hiervoor veel belangstelling.Een ander weetje: het aantal crematies in Spanje stijgt explosief. Tot voor kort was begraven de norm. In de dorpen in het binnenland en aan de kust kiest men daar nog steeds voor. In de grote steden wordt steeds meer gekozen voor cremeren. Deskundigen verwachten dat dt in 2025 gestegen zal zijn tot 60%.

Terwijl we ons in Nederland druk maken over de afschaffing van de dividendbelasting, een cadeautje van 1,4 miljard euro voor aandeelhouders, hebben ze in Spanje een soortgelijk probleem. Multinationals ontwijken steeds meer het land en zoeken hun toevlucht in belastingparadijzen. Dat betekent dat de gewone burgers steeds zwaader belast worden. Voor de financiële crisis in 2007 was het belastingaandeel van bedrijven 22%, nu is dat nog 12%. Nu gaat 1 op elke 4 geïnvesteerde euro’s in het buitenland naar een belastingparadijs, waar 90% van de multinationals aanwezig is.

Ook aandacht voor de situatie in buurland (of is het provincie?) Catalonië. In de rubriek Prikkeldraad lezen we het commentaar van de redacteur:
“Omdat het hier gaat om fanatiek nationalisme wordt de hele politieke trukendoos opengetrokken. Liegen, bedriegen, bedreigen, het maakt niet uit.” De voorstanders van afscheiding worden uitgemaakt voor middelmatige zwetsers, fantasten, geschiedvervalsers en regelrechte leugenaars.

Het kan er fel aan toegaan onder de Spaanse zon.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.