Het andere geluid ......

Benidorm

0 reacties

We zijn de Nederlandse herfststormen ontvlucht. De regen, hagel en natte sneeuw hebben we voor een paar weken verruild voor het zomerse klimaat van Benidorm. Van oorsprong een vissersdorp aan de Middelandse Zee in zuid-Spanje. In 1950 een dorp met 2700 inwoners, in 1970 gegroeid naar 12000 en nu ruim 66000 inwoners. In de zomermaanden groeit het nog met het aantal zonminnende toeristen tot zo’n half miljoen mensen. In de wintermaanden zijn het vooral de pensionado’s die er overwinteren, veel Nederlanders. Voor het weekbedrag in de zomermaanden kun je in de wintermaanden een hele maand een appartement huren.


Veel hoogbouw van soms megolomane omvang en vormgeving. De eerste appartementen van bescheiden omvang en hoogte verschenen in de jaren zestig van de vorige eeuw op de boulevard. Er zijn er nog enkelen te zien. Een beetje kneuterig staan ze tussen de immense hoogbouw. We hebben onze intrek genomen in zo’n bescheiden onderkomen. Een appartementsgebouwtje van vier woonlagen zonder lift en met smalle trappen, maar een prachtig uitzicht op de altijd levendige boulevard en het strand.


Achter ons appartementencomplexje staat een wolkenkrabber met de naam ‘Intempo’. Aan de top gedomineerd door een grote goudkleurige sculptuur, die een diamant moet verbeelden. De hoogste wolkenkrabber van Europa. De bouw is in 2006 gestart en het doet zijn naam geen eer aan. Het tempo van de bouw gaat langzamer dan de spreekwoordelijke slak. Nadat de projectontwikkelaar falliet ging werd het bouwwerk overgenomen door Sareb, een louche bank in Spanje die eigenlijk geen bank genoemd mag worden. Zeg maar een soort DSB van Dirk Scheringa, de bank die in 2009 in Nederland failliet ging.


Om de verkoop vlot te trekken werd besloten om er de grootste wolkenkrabber van Europa van te maken. Bovenop de 25 verdiepingen werden er nog 27 gebouwd waardoor het gebouw nu 52 verdiepingen en een hoogte van 189 meter heeft. Verzuimd werd om voor die extra appartementen ruimte voor een liftschacht te reserveren, ach een foutje. Nu staat het al enkele jaren te wachten op een koper die het wilt afbouwen. Een groot aantal mensen, zoals kleine bedrijven van toeleveranciers wachten nog op betaling. Voor een deel van de appartementen zijn al kopers. Mogelijk pensionado’s die het een goede belegging vonden voor hun oude dag. Of ze er ook nog van kunnen genieten is maar de vraag. De vraagprijs van dit complex, die de skyline van Benidorm bepaalt, is 93 miljoen euro. En hoe het met de vele schuldeisers gaat? Daar zullen ze in de wereld van het grote geld best raad mee weten.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.