Het andere geluid ......

Voltooid

0 reacties

Sinds enkele weken ben ik lid van de NVVE. Het betekent Nederlandse Vereniging Vrijwillige Euthanasie, met de nadruk op die vrijwilligheid. U moest eens anders denken. Deze club houdt donderdag 19 oktober om 13.30 uur een informatiemarkt in hotel Terminus in Goes.  Naast de gebruikelijke folders en persoonlijke gesprekken zijn er ook lezingen. In Zeeland is er geen bestuur van deze club maar landelijk werd hun aandacht getrokken door mijn column Wilsverklaring. Ze zochten voor Omroep Zeeland iemand die wil figureren als Zeeuw van de Dag. Op die dag ben je dan een paar keer op de radio te horen om deze markt te promoten. Dat ga ik dus doen.

Het kwam goed uit want ik had nog wel een toepasselijk stukje tekst. Sinds enkele jaren schrijf ik levensboeken. Soms is dat voor een bekende, maar meestal word ik gevraagd door een maatschappelijk werker. Doel is om voor oudere mensen hun leven op papier te zetten met interviewteksten en foto’s. Mooie gesprekken zijn dat. Een heel leven ontvouwt zich. Dit jaar kwam weer zo’n verzoek. Meestal schrijf ik een levensboek voor één persoon. Deze keer wilde meneer dat het een levensboek wordt van hem en zijn vrouw samen. “We doen al 60 jaar alles samen, dus ook dit” was zijn verklaring. Zijn vrouw is dementerend, maar ik bereidde me toch voor op een gesprek met twee mensen. We zouden wel zien of dit ging lukken. Enkele maanden geleden ging ik voor de eerste afspraak naar de villawijk waar ze wonen. Meneer had een managementfunctie gehad bij een oliemaatschappij. Samen hadden ze in Engeland en Amerika gewoond. En nu wonen ze al dertig jaar in hun villa in Nederland aan een kunstmatig aangelegd meer. Dat was mooi voor hun zeilboot waar ze ook al vele plaatsen mee hadden bezocht. Dat zeilen lukt niet meer.

Met mevrouw probeerde ik een gesprek. Dat ging niet zo goed. De dementie had flink toegeslagen. Ze bleef steken in een jeugdherinnering. Als kind had ze, beschutting zoekend onder een trap, het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 meegemaakt. Een trauma dat nu steeds meer naar boven komt. Berooid waren ze beiden de Tweede Wereldoorlog uitgekomen. Door avondstudie had meneer zich weten op te werken op de maatschappelijke ladder. Mevrouw raakte haar baan kwijt toen ze trouwden, zo ging dat toen nog. Meneer: “Eigenlijk had zij veel meer capaciteiten dan ik. We hebben drie kinderen. Iedere keer als we in een ander land gingen wonen regelde zij alles. Ik ben niet zo goed in mijn talen.”

Mevrouw kan niet meer alleen wonen en ze hebben zich voorgenomen om tot het eind van hun leven in hun woning te blijven. Dat kan met de zorg die ze nu krijgen. Vol lof zijn ze over die zorg. De grootste angst is alleen dat meneer eerder overlijdt. Dan moet mevrouw alsnog naar een verpleeghuis. Ze zijn een kijkje wezen nemen. Mensen met dementie in hun laatste fase die wezenloos in foetushouding in bed liggen. Met alle aandacht en zorg is dit toch de laatste fase waarin je terecht komt met dementie. Ze hebben wel eens gedacht aan euthanasie. Dat is nu te laat. Mevrouw is niet meer wilsbekwaam. Meneer: “Ik heb wel eens gedacht om samen in een auto tegen een muur te rijden. Maar dan moet ik wel zeker weten dat we het beiden niet overleven.” Hun kinderen hebben ze moeten beloven dit niet te doen. Meneer is groot voorstander van het wetsontwerp “Voltooid leven”.

Een paar weken geleden belde ik weer aan voor ons gesprek. Een vreemde meneer deed open. Het was de buurman. Mevrouw zat niets begrijpend in de kamer. Meneer lag op bed met hevige rugpijn. We spreken af dat meneer belt als het weer wat beter gaat. Ik hoor niets dus na anderhalve week maar eens zelf gebeld. Het gaat slechter. Meneer moet voor onderzoek naar het ziekenhuis. Mevrouw zal tijdelijk in een zorginstelling gaan wonen. Ze wachten maar af. Wachten op de dood die niet wil komen.

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.