Cijfercultuur (oktober 2012)
Cijfercultuur
“Ze doen het alleen nog maar voor een cijfer…” verzucht een docent. Eigenlijk vinden we zo’n cijfercultuur ongewenst. Een zwaktebod. Een goede leraar krijgt leerlingen toch in beweging zonder de dreiging van een onvoldoende? We kennen het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. We weten hoe het eigenlijk hoort. We willen actief bezig zijn met onderwijsontwikkeling in plaats van reactief ten opzichte van de cijfers vanuit Den Haag. We vinden kwaliteit belangrijker dan kwantiteit, kwaliteit veel méér dan rendement. Tegelijk gaan we vanuit de politieke en maatschappelijke realiteit mee in het toezichtkader van de Inspectie. We zijn als alle Nederlanders gek op ‘lijstjes’, van de tussenstand bij The Voice, via Elsevier en Trouw tot de Pisa-lijsten. We gaan behoorlijk mee in de door ons zo verfoeide cijfercultuur.
De meest pregnante vorm van externe motivatie zit in de pecunia. We werken niet mee aan onverantwoorde bezuinigingen, maar lijken wel bereid om in het kader van ‘vereenvoudiging van de bekostiging’ een aantal kleine, brede scholengemeenschappen met een unilocatie op te offeren om nog grotere ‘herverdelingseffecten’ te voorkomen. De VO-raad en haar eigen Sophie’s Choice. Geld stuurt. Tot over de grenzen van wat een sectororganisatie aan kan heen.
Tenslotte is er nog het misverstand van het salaris. ‘If you pay peanuts you get monkeys.’ Sommige politici willen graag geloven dat beter betaalde leraren vanzelf zorgen voor beter onderwijs. Terwijl deze vorm van extrinsieke motivatie volgens onderzoek zelfs averechts kan werken, wanneer ze niet gepaard gaat met een sterke visie. Doet u uzelf, wanneer u het nog niet kent tenminste, een groot plezier en bekijkt u op You Tube eens het RSA animatiefilmpje ‘the surprising truth about what motivates us’. Deze politici, die het op zich goed met onze sector voor lijken te hebben, hebben het over ‘meer investeren in onderwijs’ wanneer ze spreken over het loslaten van de nullijn voor leraren of het vrijgeven van de tweede tranche van de Functiemix. Docenten mogen straks met een paar honderd euro meer in scholen met een volledig uitgeklede ondersteuning in klassen van zesendertig leerlingen passend onderwijs geven.
We moeten ergens een grens trekken. Voorkomen dat het water van visieloze ratio de wijn van het onderwijs onherkenbaar smakeloos maakt. Dat het een sector overspoelt en een jonge sectororganisatie daarbij. Terug naar wat ons intrinsiek motiveert. Visie tegenover cijfercultuur.