Hier van Os !

Korte verhalen en columns.

De baas van Nederland. (deel 1)

0 reacties

“Als ik in de positie van het Koninklijk Huis en het Nederlands volk zou staan, zou ik ook bij mij uitkomen. Ik ben de enige man die het kan! Ik en alleen ik heb de ervaring, de uitstraling en de kennis om Nederland uit het slop te halen.”

Drie weken geleden tijdens ons weekendje Den Haag, kreeg mijn vrouw een zeer opmerkelijk telefoontje. “Hallo, spreek ik met de vrouw van Frits?” “Jazeker en met wie spreek ik?” vroeg mijn vrouw ietwat verbaasd. “U spreekt met Willem-Alexander, u weet wel die van Maxima. Ik heb een dringende vraag voor uw man. Is ‘ie misschien toevallig in de buurt?” “Hij is in de buurt, maar hij is nu even niet aanspreekbaar. Wij zijn op de boulevard van Scheveningen en hij zit op dit moment in een autootje in de draaimolen met een enorme suikerspin. Hij heeft het helemaal naar z’n zin. Maar hoe komt u aan mijn nummer?” “Van uw broer. Uw broer was vroeger, net als ik lid van een Leidse studentenvereniging Minerva. Ik heb u en uw man zo’n 32 jaar geleden ontmoet tijdens een zuipfeestje met mijn medestudenten in het centrum van Leiden. Wat zijn we toen met z’n allen dronken geworden, weet u dat niet meer? We moesten via het raam het pand verlaten omdat de gang helemaal vol stond met stapels lege kratten hahaha….. Dat waren nog eens tijden. Het viel mij toen al op dat uw man ondanks dat ‘ie bezopen was nog zo ontzettend slim en bij de tijd was. Is hij nog zo bijdehand?” Even bleef het stil, maar toen ging hij verder. “Ik moet hem echt heel dringend spreken. Zeg hem dat ik hem morgenmiddag om 14:00 uur verwacht op het terras van de ‘Zwarte Ruiter’ op de Grote Markt van Den Haag. Ik kom natuurlijk incognito. Hij herkent mij aan mijn gedrongen postuur, een grote cowboyhoed, een rooie baard en een oranje mondkapje.

Een klein half uur te laat stapte ik de volgende dag het afgesproken terras op. Ik zag hem direct zitten, weggedoken achter een krant. Na een snelle begroeting met de ellenbogen zei hij: “Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen want ik heb weinig tijd. Als je trek hebt wordt jij de nieuwe leider van Nederland.” Verbaasd keek ik hem aan en wilde wat zeggen, maar hij vervolgde. ”ik ga het gehele kabinet opheffen, want dit kan écht niet meer. Het is net een speeltuin met kleine peuters die weigeren om met elkaar te spelen. Ik heb het thuis overlegd en mijn moeder Bea, mijn vrouw Maxima, onze dochters. We zijn er met z’n allen heilig van overtuigd dat jij de juiste man bent voor deze moeilijke job.” “Nou Alex, om jou de waarheid te zeggen had ik jou telefoontje al veel eerder verwacht.“ mompelde ik een tikkeltje verontwaardigd. “Dat dacht ik al Frits. Ik wilde jou inderdaad een jaar geleden al bellen, maar ik was bang dat je samen met de hele familie in een bubbel zou zitten. Maar enfin, er is weinig tijd en er moet veel gebeuren. Alleen jij hebt de ervaring, de babbel, de uitstraling en het juiste voorkomen. Ik bedoel jij kan een gezicht trekken zodat iedereen je gelooft en daar komt bij dat je kan liegen als de beste dus dan zit je in de politiek helemaal gebeiteld. 

Dus vanaf nu heb ik het voor het vertellen hier in dit land. Slechts twee dagen duurde mijn campagne en toen was alles geregeld. Het hele Nederlandse volk heeft als één man op mij gestemd. Jullie hebben unaniem voor mij gekozen. Daarom wil ik alle 17 miljoen, 512 duizend en 897 inwoners van dit landje bedanken voor jullie stem. Het was duidelijk dat jullie het gelieg en gedraai van die Binnenhof criminelen spuugzat waren. Wat hadden ze er een enorme klerezooi van gemaakt. Denk aan de toeslagenaffaire. Het gedoe rond Pieter Omzigt. Toen er Kamervragen werden gesteld hoe het nou precies zat, wist ineens niemand ergens iets van. Ook onze demissionair minister president Mark Rutte was voor de zoveelste keer plotseling zijn geheugen kwijt. De provincie Groningen zakt steeds dieper weg en nog steeds is er niks geregeld. 

Vandaag is het precies 202 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen en nog steeds is er nog geen doorbraak in de formatie. Daar is met mijn aanstelling abrupt een einde aan gekomen en kunnen we straks weer lekker verder met z’n allen. Te lang zaten jullie in onzekerheid. Jullie konden de deur niet meer uit. Thuis werken was het nieuwe motto. Winkels moesten hun deuren sluiten. Behalve de grote supermarkten. Albert Heijn en Jumbo deden goede zaken en maakten enorme winsten. Als dank daarvoor zijn nu onze dagelijkse boodschappen een stuk duurder geworden. Restaurants, cafés en terrassen moesten dicht. Gezellig kantelen en met elkaar babbelen was er niet meer bij. We konden niet meer op vakantie. Geen voetbalsupporters in de stadions. Dansfeesten en evenementen werden verboden. Geen Lowlands, Pinkpop of Vlissingen Zingt. Het leven stond stil en we zaten met het hele gezin met jankende kinderen in een bubbel. Dan hadden we ook nog die achterlijke avondklok en mochten we na tien uur ’s avonds niet meer naar buiten. Behalve als je je hondje moest uitlaten. Dus ging heel het land aan de hond. Er was geen hond meer te koop. Zelfs geen chihuahua. Alle asiels waren leeggeroofd. Dan maar een hond ophalen in het buitenland dachten velen. Maar ook daar waren geen honden. Toen het even weer mocht, stapten er zelfs mensen op het vliegtuig naar Afghanistan voor een Afghaanse windhond. Waarom? Omdat die beestjes zo leuk zijn met kinderen. Heel raar, maar deze mensen zijn nooit meer op Schiphol teruggekeerd. Toen de avondklok voorbij was, werden al die arme coronahondjes massaal weer bij het asiel gedumpt. Het zit nu nog voller dan ooit. Dus als u nog een Fikkie zoekt.

Nu ik dit schrijf is het zaterdag 4 september en is het grote racefeest op het circuit van Zandvoort van start gegaan. Zo’n 70.000 racefanaten zullen morgen opeengepakt de race volgen en Max Verstappen zien vertrekken vanaf pole positon. De anderhalve meter, de mondkapjes én stikstofuitstoot moeten we nu maar even vergeten. Dat de boeren nu weer over de zeik zijn is natuurlijk logisch. Het hele racegebeuren is natuurlijk erg leuk allemaal, maar ik begrijp niet dat dit wél door mag gaan en evenementen en dansfeesten niet. Dit is toch aan niemand uit te leggen. Dat bleek ook wel toen die vraag aan Hugo de Jonge werd gesteld. Hij wist het gisteren ook allemaal niet meer. Ik weet het wel, want daar zou onze prins ‘bril’ wel achter zitten. Misschien geen gek idee als we Bernhard junior erelid of voorzitter maken van de evenementenbranche. Ik zal hem eens polsen. Maar goed, straks wordt alles anders. Ik ben nu net een jaar met pensioen en ik realiseer me dat ik het niks doen ga missen .Ook zal ik minder vaak in Zeeland zijn omdat ik vanuit het Haagse torentje Nederland moet besturen. Maar ik heb het er graag voor over, want er is zat te doen, maar dat vertel ik jullie in deel 2.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.