GAL: Oeh! Bitter!

Feest voor de Geest

American Psycho

0 reacties

Ben op het moment het boek 'American Psycho' van Brett Easton Ellis aan het lezen. Had de film een tijd terug gezien en het boek scheen ook nogal goed te zijn, en dat vind ik persoonlijk ook wel.

Het verhaal gaat over Patrick Bateman, een yuppie in Manhattan, werkzaam als directeur voor een bedrijf op wall-street. Hij is ongeloofelijk goed verzorgd, knap en intelligent en lijkt ook sociaal goed in het wereldje van z'n yuppie-vriendjes te passen. Echter, onder de oppervlakte is hij een moordlustige psychopaat en ookal heeft hij besef van menselijke emoties, hij lijkt ijskoud en narcistisch. Een zeer memorabele scene uit de film die dit allemaal goed illustreert, is de scene waarin hij twee hoertjes met hem mee naar huis neemt, ze vriendelijk ontvangt en een glas goede, exclusieve wijn voor ze inschenkt. Vervolgens zet hij wat muziek van Phil Collins op (één van z'n favoriete muzikanten) waarna hij de meisjes gebiedt naar de slaapkamer te gaan en een soort striptease voor elkaar uit te voeren terwijl hij een camcorder op een statief aanzet om de meisjes vast te leggen. De seks die volgt is vrij expliciet (zowel verbaal als in handelingen), alles wordt gefilmd en Patrick beleeft z'n grootste plezier nog wel aan het bekijken van zichzelf en zijn spierballen in de spiegels die zijn bed omringen terwijl hij de meisjes 'neemt'. Tijdens dit hele gebeuren geeft Patrick een diepte-analyse van de gehele discografie van Phil Collins.

Al met al, een wat bevreemdende, maar niet onrealistische scène in de sfeer van heel de film. De psychopathische natuur van Bateman komt soms bijna klinisch in beeld en op andere momenten schittert het personage in scènes vol vreemde sociale omgang in een yuppie-milleu waarin hij niet eens echt opvalt als latente moordenaar. Om jullie kennis te laten maken met het personage heb ik even een scène van youtube geplukt. Hier stelt Patrick Bateman zich voor. (als laatste nog dit: de film is verrassend trouw aan het boek, hoewel de moordscènes e.d. in het boek nog wel wat expliciter zijn, zijn het complexe personage en vrijwel alle (belangrijke) momenten uit het boek in de film opgenomen. Beide zijn dikke aanraders)

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.