Aavanbee: Wonen in Zeeuws-Vlaanderen

Sinds april 2006 wonen wij in Zeeuws-Vlaanderen, voorheen in Noord Brabant. Dit is een weblog over allerlei verschillende zaken, maar vooral over de woonomgeving. Sommige artikelen zijn al eens gepubiceerd op www.astridvanbeers.web-log.nl

Vervolg van de tussen S............

0 reacties

Op de eerste plaats Jopie Meerman bedankt voor je inzet om mij verder te helpen. Ik had mijn vraag over buurtschap Roverberg of RoverSberg bij de gemeente Hulst en ook een berichtje naar dagblad BN/deStem verzonden. De Gemeente verwees mij naar het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Op de geo-info van het waterschap vindt je ROVERBERG!!!!

En van de journalist Harold de Puysseleijr (redactie BN/De Stem en PZC),  kreeg ik dit mailtje:

Geachte mevrouw Van Beers,

Naar aanleiding van uw mail over de verwarring rond de benaming Rover(s)berg het volgende.
Navraag die ik bij het waterschap heb gedaan leert, dat men zich daar baseert op de beschikbare historische kaarten. Op die kaarten heeft de buurtschap achtereenvolgens de naam “Rooversberg” (1863-1914), “Roversberg” (1940-1962) en “Roverberg” (1968-heden). In de wegenlegger 1972 van de voormalige gemeente Hontenisse luidt de schrijfwijze van de straatnamen waarlangs de buurtschap ligt, de Roversbergsestraat en de Roversbergsedijk. De gemeente Hulst heeft een aansluitend gedeelte van deze laatste dijk de Roverbergschedijk genoemd (volgens de wegenlegger van de gemeente Hulst, 1981). Verder ligt de voormalige gemeentegrens Hulst – Hontenisse volgens het waterschap op de Roversbergsestraat. Dit is de reden dat het waterschap de buurtschap Roversberg heeft genoemd. Het bord is daar op afgestemd.

Verder heb ik ook 'streekhistoricus' George Sponselee geraadpleegd over de kwestie. Hij houdt het er op dat de gemeente Hulst in het verleden een foutje heeft gemaakt door de 's' te schrappen uit de naam Roversberg en adviseert de historische kaarten van het waterschap aan te houden als waarheid. Volgens Sponselee heette namelijk ook het fort dat vroeger in de omgeving heeft gelegen, Fort Roversberg.

Morgen hebben we een foto van Roversberg met een beknoptere uitleg in onze kranten. Omdat ik zag dat u er ook op uw weblog aandacht aan besteedt, stuur ik u bij deze het uitgebreidere verhaal. U mag dat wat mij betreft gerust posten op uw weblog.

Buurtschap bij Lamswaarde heet Roversberg

zaterdag 21 maart 2009 | 07:30 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 21 maart 2009 | 09:05

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
 foto Wim Kooyman

foto Wim Kooyman

 

Het waterschap laat weten zich voor de naamgeving te hebben gebaseerd op historische kaarten. Ook streekhistoricus George Sponselee houdt het op Roversberg, omdat het fort dat daar ooit lag ook die naam droeg. Waarschijnlijk heeft de gemeente een foutje gemaakt bij de straatnaamgeving, aldus Sponselee.

Inwoners van de buurtschap nabij Lamswaarde houden zich er al even mee bezig. Het waterschap zette er onlangs de plaatsnaamborden Roversberg neer, terwijl

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.