Kort en krachtig

Welkom op mijn weblog "Kort en krachtig": opvallende actuele zaken en evt. commentaar.

NIBUD: VRIJWEL IEDEREEN LEVERT IN

0 reacties
NIBUD: VRIJWEL IEDEREEN LEVERT IN  
Koopkrachtberekeningen Nibud:
VRIJWEL IEDEREEN LEVERT IN ..... Zie www.nibud.nl
16 januari 2013

2013 wordt weer een zwaar jaar voor de portemonnee. Vrijwel iedereen heeft minder te besteden dan in 2012. Het is het vierde jaar op rij waar...bij er aan koopkracht wordt ingeleverd. Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud. Zware minnen ziet het Nibud bij (vervroegd) gepensioneerden en ouders met kinderen in de kinderopvang. De koopkrachtdalingen kunnen oplopen tot min 7,7%. Het Nibud maakt zich zorgen om deze dalende koopkracht, zeker nu de crisis blijft voortduren. Het zal voor velen lastig zijn ook deze koopkrachtdaling weer op te vangen.

Gepensioneerden leveren het meest in

Flinke koopkrachtdalingen ziet het Nibud bij AOW'ers met een aanvullend pensioen. Zij hebben veel last van het feit dat de pensioenen worden gekort en dat de zorgtoeslag bij een hoger inkomen sneller wordt afgebouwd. Vervroegd gepensioneerden gaan er nog meer op achteruit. Dat komt omdat zij nog niet kunnen profiteren van verschillende regelingen die gelden voor AOW'ers, zoals de verhoging van de ouderenkortingen en verlaging van de zorgpremie over de AOW. Ook werkende ouders met kinderen in de kinderopvang leveren in. Dit komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslag.

Bijstandsgerechtigden krijgen het zwaar

Een andere groep die het financieel zwaar krijgt dit jaar zijn de bijstandsgerechtigden. Het netto bijstandsbedrag gaat omlaag. Wel worden ze gecompenseerd door hogere toeslagen. Hierdoor is de koopkrachtdaling minder dan het lijkt. Toch is het Nibud bezorgd om deze groep. Het Nibud ziet dat zij het financieel gezien moeilijk hebben. Nu er voor het vierde jaar op rij een koopkrachtdaling is, kan het lastig worden om te bepalen waarop bezuinigd kan worden. Het gratis Persoonlijk Budgetadvies kan hen hierbij op weg helpen.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.