Kort en krachtig

Welkom op mijn weblog "Kort en krachtig": opvallende actuele zaken en evt. commentaar.

0 reacties

GroenLinks wil quota om te zorgen voor eerlijke kansen voor vrouwen

GroenLinks wil dat er een einde komt aan de achterstelling van vrouwen op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van McKinsey en de Volkskrant blijkt dat het aantal vrouwen aan de top van bedrijven en (semi)publieke instellingen nog niet in de buurt komt bij het wettelijke streefcijfer van 30%. GroenLinks wil vrouwenquota instellen om ervoor te zorgen dat vrouwen een eerlijke kans krijgen op een toppositie.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent: "Iedereen heeft recht op een eerlijke kans. Als je ziet dat in de raden van bestuur van Nederlandse bedrijven slechts 8% van de leden een vrouw is, dan maak je mij niet wijs dat dit komt door een gebrek aan talent of doorzettingsvermogen. Het old boys network in de top van bedrijven moet doorbroken worden.”

Ook in het middenmanagement van bedrijven zijn er vier maal zoveel mannen als vrouwen. De kans dat een vrouw een promotie krijgt, is bijna twee keer zo klein als de kans dat een man die baan krijgt. Dat terwijl vrouwen sneller en beter studeren dan mannen. GroenLinks wil dat quota voor beursgenoteerde bedrijven en (semi)publieke instellingen garanderen dat de top voor tenminste 30% uit vrouwen gaat bestaan.

Van Gent: “We zijn al jaren aan het aanmodderen met streefcijfers en trainingen. Quota zijn de enige manier om een cultuuromslag af te dwingen waardoor vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen.”

Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat bedrijven met een behoorlijk aantal vrouwen in het managementteam betere resultaten boeken. “Meer vrouwen aan de top is niet alleen belangrijk voor de kansen van vrouwen, maar ook in het voordeel van bedrijven zelf,” aldus Van Gent.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.