Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dagelijks t/m 31 augustus

Kerken onder Water, olieverf van Winnifred Bastian

VVV Zeeland

GALLERYMARITIME EXPOSEERT VAN 1 t/m 31 AUGUSTUS 2020

EXPOSITIE ‘KERKEN ONDER WATER’
WINNIFRED BASTIAN
“Kerken te water in Colijnsplaat, Noord-Beveland”. Dat roept wellicht tegenstrijdige associaties op.

Het dorp Colijnsplaat bleef, als door een wonder, gespaard van overstroming tijdens de Watersnood van 1953. Een wonder was het niet, het waren de bewoners zelf die met man en macht de overheersing van het water gedurende vele nachtelijke uren met lichaamskracht in toom wisten te houden. Het schip LEAD voerde de slot-act op en het dorp bleef droog. Maar het staat nog op ieders netvlies hoe zwaar andere delen van de Zeeuwse Provincie werden getroffen door deze ongelofelijke natuurramp.
Met de serie “Kerken te Water – Het Zinkend Geloof” verbeeldt de maritieme kunstenares Winnifred Bastian niet zozeer een historische ramp, maar geeft zij de toeschouwer een kijkje in de toekomst. Een toekomst die wellicht ook andere steden en dorpen kan aangaan. Je kunt verbeelding namelijk ook als vooruitziende blik beschouwen.
Het werk van Winnifred Bastian is o.a. geïnspireerd door een samensmelting van geheel eigen observaties en gevoelens. Winnifred’s fascinatie met de veelal uiterst bijzondere imponerende architectuur van kerken komt ongetwijfeld vanuit de periode in haar leven dat zij op heel veel verschillende plekken in de wereld woonde. Maar ook haar emotionele band met water in het algemeen en de zee in het bijzonder spelen daarbij een rol. Alsook de zorgen over het klimaat, de onherroepelijke stijging van de zeespiegel en de nuchtere constatering dat het traditionele geloof in de westerse wereld aan het veranderen is. Een mix van feiten en gevoelens waar zij een artistieke weergave van maakte, zij het met een donkere ondertoon.
De reeks ‘Kerken te Water’ die Winnifred Bastian creëerde vertegenwoordigen niet alleen de Nederlands transformatie. In de serie zien we dat deze veranderingen een grensoverschrijdend karakter hebben. Heel herkenbaar, vandaag de dag.
De Kunstspoor bezoeker van 2020 kan tijdens de hele maand augustus in de Colijnsplaatse galerie zelf op reis gaan langs de vele illustere, grote, kleine en wereldberoemde kerken van de wereld, zowel als die van heel dichtbij.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 1 aug t/m 31 aug:
  • Maandag 12:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Woensdag 12:00 - 17:00
  • Donderdag 12:00 - 17:00
  • Vrijdag 12:00 - 17:00
  • Zaterdag 12:00 - 17:00
  • Zondag 12:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.