Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wekelijks t/m 15 mei

Betsy de Jonge 'Blauw'

VVV Zeeland

Betsy de Jonge blauw

Expositie
2 maart - 15 mei 2020
Gemeentehuis Veere, Traverse 1, Domburg

Betsy de Jonge groeide op in de jaren ‘50 in Axel, te midden van de natuur. Haar achtertuin was het land van de boer en de Schelde was de zee. Haar liefde voor klei is waarschijnlijk al ontstaan in haar jeugd. Aan de Schelde, waar ze bij mooi weer vaak te vinden was, met haar handen in de modder om kokkels en mossels te rapen.

Mijn werk gaat over mijn plek, het land waar ik woon en waar ik opgegroeid ben. Het gaat over het land en de zee en de randen daarvan. Maar ook over de mensen, van vroeger en nu. Over het Zeeuwse karakter en de prachtige Zeeuwse klederdrachten die bijna verdwenen zijn. Ik geef daar mijn visie op. Schelpen op het strand, gepolijst door de zee en het zand en door mij. Wuufjes die nog op mijn netvlies zitten. Mijn oma's waren nog in dracht.

Ik heb me altijd verdiept in hoe dingen in elkaar zitten, ook bij de klederdrachten. Het zijn vrouwen in de wind, die in Zeeland altijd waait. Nu eens uitgevoerd in blauw, dan weer in "raku"; een stooktechniek waarbij alles waar geen glazuur zit zwart wordt. En stoere Zeeuwse koppen, weerbarstig, weemoedig en trots, gemaakt van hele grove klei, heel hoog gestookt, en met de grove structuur van het Zeeuwse land in de winter.

betsydejonge.nl

Gemeentehuis Veere, Traverse 1, Domburg
Openingstijden; ma di wo 9-17 uur do 9-20 uur vr 9-12 uur

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 2 mrt t/m 15 mei:
  • Maandag 09:00 - 17:00
  • Dinsdag 09:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Donderdag 09:00 - 20:00
  • Vrijdag 09:00 - 12:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.