Wekelijks t/m 2 november

Wisseltentoonstellingen in de Meestoof

Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat het eiland Tholen bevrijd werd. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier een expositie over in te richten. Van 6 april t/m 31 oktober 2019 vertelt het museum hoe Tholen de Tweede Wereldoorlog doormaakte; van het verhaal van de opgeblazen Thoolse brug, het overleven in bezettingstijd, de inundatie en evacuatie. Daarnaast is er aandacht voor Thoolse slachtoffers van de oorlog. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje dat gemaakt is op basis van de oorlogsherinneringen van A. J. Smits uit Stavenisse en anderen.

De tentoonstelling laat zien hoe de oorlog op Tholen verliep. In de eerste oorlogsdagen werd in de nacht van 13 op 14 mei 1940 de brug bij Tholen-stad opgeblazen. Dit gebeurde op bevel van het Nederlandse leger. Gedurende de oorlogsjaren gebeurde er op Tholen van alles, maar volgens het dagboek van Bram Smit, geboren in 1929 in Stavenisse, ‘waren er dagen, ja weken, dat zich geen Duitser op Stavenisse liet zien’. Over het algemeen ging het leven zijn gewone gang, maar toch waren de gevolgen van de oorlog merkbaar. Zo gingen levensmiddelen, kleding, schoeisel en brandstoffen op de bon. In de expositie zijn deze bonkaarten uiteraard te zien.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 1 sep t/m 2 nov:
  • Dinsdag 14:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Donderdag 14:00 - 17:00
  • Vrijdag 14:00 - 17:00
  • Zaterdag 14:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.