Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wekelijks t/m 12 september

The Vleeshal Opera

Vleeshal

The Vleeshal Opera
Dorothy Iannone & Juliette Blightman
27.06.-12.09.2021

De eerste zaadjes voor The Vleeshal Opera werden gepland toen Juliette Blightman een boek over de correspondentie tussen mede-kunstenaars Dieter Roth en Dorothy Iannone kreeg. Het was de eerste keer dat Blightman (1980, VK) in aanraking kwam met het werk van Iannone (1933, VS) en ze voelde meteen een sterke bewondering voor en affiniteit met zowel de vrouw als haar kunst.

Blightman ontmoette Iannone voor het eerst in 2014 bij haar thuis in Berlijn, die haar vertelde over haar kunstenaarsboek The Story of Bern (1970). Iannone’s toenmalige geliefde Dieter Roth had haar een jaar eerder uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstelling Freunde – Friends – d’Fründe, in de Kunsthalle Bern. In de tentoonstelling liet Iannone het werk (Ta)Rot Pack (1968-1969) zien, haar versie van het bekende Tarotspel. Het verbeeldt haar gepassioneerde relatie met Roth aan de hand van scènes uit hun dagelijkse leven. Vlak voor de opening bepleitten enkele van de andere exposerende ‘vrienden’ om de geslachtsdelen in Iannone’s werk (Ta)Rot Pack te bedekken met tape. Tot overmaat van ramp werden sommige van haar werken wegens de expliciete inhoud zelfs verwijderd door de Kunsthalle Bern. Iannone en Roth zagen zich de volgende ochtend genoodzaakt om al hun werk uit de tentoonstelling te verwijderen, als protest tegen de censuur. Kort hierna publiceerde Iannone The Story of Bern, waarin ze deze gebeurtenissen in haar kenmerkende stripboek-stijl navertelt. Na het horen van dit verhaal maakte Blightman een reeks monumentale schilderijen van penissen, die ze in 2016, bijna een halve eeuw na het voltrekken van ‘The Story of Bern’, ongecensureerd kon laten zien tijdens haar solo-tentoonstelling in de Kunsthalle Bern. In The Vleeshal Opera komen deze schilderijen voor het eerst samen met het werk van Iannone, waarmee ze in dialoog treden.

En het bleef niet bij deze portretten van penissen: Blightman reageerde op Iannone’s (Ta)Rot Pack met haar versie van een Tarotkaartenspel, de serie Stages of Seed Development (2020). Gezamenlijk vormen de twee Tarot-werken het startpunt van deze duo-tentoonstelling.

Verschillende motieven uit Blightman's Stages of Seed Development keren terug in haar andere werken in de tentoonstelling – een monumentaal schilderij van een ‘pussy flower’, fallische fonteinen in fel groen, en de bovengenoemde penisportretten, getiteld Stilll Life #3, #4 en #8. Op eenzelfde manier zien we symbolen en vrienden van Iannone die, direct of indirect, voorkomen in haar (Ta)Rot Pack terug in de tentoonstelling, bijvoorbeeld als houten uitsnedes van personen, getiteld de Giant People, die zich verzamelen rond de sculptuur Roulette Table, Love is My Inspiration.

Bij The Vleeshal Opera is niemand alleen. Kunstenaars Dorothy Iannone en Juliette Blightman zijn beiden in staat om intieme levenservaringen om te zetten tot allesomvattende symbolen van liefde, seks, zorg, werk, autonomie, vreugde en bestaan. Deze tentoonstelling brengt deze twee uiterst individuele en toch ook zeer verbonden universa samen.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 7 jul t/m 12 sep:
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Donderdag 13:00 - 17:00
  • Vrijdag 13:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Zondag 11:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.