Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wekelijks t/m 10 mei

Uitgesteld! Tentoonstelling

VVV Zeeland

Tentoonstelling: "Niet meer zwijgen. Joodse inwoners, vluchtelingen en onderduikers in West Zeeuws Vlaanderen" 

75 jaar bevrijding van Auschwitz

Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. 75 jaar later wordt rond dit tijdstip in heel Europa stilgestaan bij het lot van de Joden, Roma, Sinti en andere vervolgde minderheden door de nazi’s. In het Belfort te Sluis wordt naar aanleiding daarvan het lot herdacht van de Joodse inwoners, vluchtelingen en onderduikers in West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lange tijd was over hen weinig bekend en konden wij over hen niet anders dan zwijgen. Recent onderzoek heeft echter nieuwe gegevens over hen aan het licht gebracht. We hoeven over hen daarom niet meer stil te zijn, maar kunnen hun namen en verhalen opnieuw vertellen.

 Joodse inwoners en onderduikers

Er zijn twee Joodse personen bekend die in West-Zeeuws-Vlaanderen geboren zijn en die gestorven zijn in de vernietigingskampen van Auschwitz en Sobibor, Rosa Muller en Sonja Adler. Ook waren tijdens de oorlog enkele Joden ondergedoken in West-Zeeuws-Vlaanderen. Veel over hen is helaas niet bekend.

 

Joodse vluchtelingen

In Sluis wonen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een wisselend aantal van 300-400 Joodse vluchtelingen, afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk. Zij zijn opgegroeid in een gemengd Joods-christelijke omgeving, maar worden volgens de Duitse rassenwetten toch beschouwd als Joden. Andere, “voljoodse” vluchtelingen bekeren zich in Sluis en hopen zo bescherming te krijgen.

De protestantse vluchtelingen worden ondergebracht in een pensionaat, de katholieken in een klooster. Ze mengen zich onder de Sluizenaars, waarbij soms spanningen ontstaan. De kinderen gaan naar de christelijke basisschool in Sluis. Muziekvereniging Apollo vindt haar dirigent onder de vluchtelingen. De Korenbeurs wordt de stamkroeg van de vluchtelingen.

In mei 1940 worden de vluchtelingen ingehaald door de oorlog. Van de meesten is het lot niet bekend. Van degenen wier lot bekend is weten we dat ze dat ze óf de oorlog overleefden, of omkwamen in de kampen van Westerbork, Auschwitz en Sobibor.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 25 jan t/m 10 mei:
  • Vandaag geopend
  • Donderdag 13:00 - 16:30
  • Vrijdag 13:00 - 16:30
  • Zaterdag 13:00 - 16:30
  • Zondag 13:00 - 16:30

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.