Wekelijks t/m 30 september

Museum het Warenhuis - 75 jaar vrijheid

VVV Zeeland

Museum Het Warenhuis Land van Axel heeft bijzondere exposities rond de Slag om de Schelde. In het museum aan de Markt, in de Watertoren en in de Molen zijn er drie deelexposities ingericht rond 75 jaar bevrijding.

Museum Het Warenhuis is de overkoepelende naam voor het museum aan de Markt, de Watertoren en de Stadsmolen. Ze maken alle drie deel uit van Museum Het Warenhuis, samen zijn ze Museum Het Warenhuis. Aan de hand van de Vier Vrijheden, Four Freedoms die in 1941 door president Roosevelt onder woorden zijn gebracht,  willen we de mensen aan het denken zetten over wat de bevrijding ten diepste betekende en betekent


In de Axelse Watertoren worden foto’s geëxposeerd die een indruk geven van de onderwaterzetting ten zuiden van Axel door de Duitsers in 1944. Vanwege deze waterlinie heeft de ‘slag om Axel’ vier dagen geduurd en tientallen slachtoffers gekost onder Poolse militairen en Axelse burgers. 

In de Axelse Stadsmolen tonen we vanaf zaterdag 7 september op enkele paneeltjes enkele tientallen foto’s van oorlogsschade in Axel, veroorzaakt door bommen en granaten. 

En in het Museum Het Warenhuis aan de Markt is in een ruimte een fototentoonstelling gewijd aan één Poolse familie. Velen weten dat Szydłowski model staat voor de Poolse bevrijders van Axel. Veel minder is bekend wie hij was, waar hij vandaan kwam, hoe het allemaal liep in zijn leven, of hij een gezin had en wat dat gezin overkwam. In deze tentoonstelling proberen we dit gezin wat dichter bij ute brengen. Onze tentoonstellingen over 75 jaar bevrijding, 75 jaar Slag om de Schelde zijn gratis toegankelijk.
In september en oktober kunt u deelnemen aan rondleidingen in het museum, aan filmavonden in het kader van de herdenking van WO II, met o.a. de presentatie van de film. Voor meer informatie hierover en de verdere activiteiten kunt u terecht op de website: https://www.hetwarenhuis.nl/nl/agenda/

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 30 aug t/m 30 sep:
  • Dinsdag 12:30 - 17:00
  • Woensdag 12:30 - 17:00
  • Donderdag 12:30 - 17:00
  • Vrijdag 12:30 - 17:00
  • Zaterdag 11:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.