Wekelijks t/m 20 juli

Expositie "Littekens van de ramp". Afstudeerwerk van Paula Ruyssenaars

VVV Zeeland

Paula Ruyssenaars laat van 6 juli t/m 20 juli in De Kunstcadeauwinkel werk van haar afstudeerproject zien.

Paula Ruyssenaars studeert aan de kunstacademie voor beeldende kunsten te Kapellen in België. Haar afstudeerproject over de watersnoodramp van 1953 heeft zij de naam “Littekens” gegeven.
Het mixed-media afstudeerwerk van Paula bestaat voornamelijk uit een aantal tekeningen, die zijn gemaakt naar foto’s van het menselijk leed van de watersnoodramp in 1953, deels gecombineerd met krantenberichten uit die tijd. “Littekens” is een zeer persoonlijk project van Paula, aangezien zij veel compassie met dit onderwerp heeft. Paula is geboren in Nieuwerkerk, gelegen op het eiland Schouwen-Duiveland. Zij woont daar nog steeds. In 1953 is dit dorp zwaar getroffen door de ramp, een groot deel van het eiland werd verwoest en families werden voorgoed ontwricht.
Het thema “Littekens” verwoordt Paula door middel van tekeningen, waarbij de littekens, die de getroffenen met zich meedragen, goed te zien zijn in de emoties die de gezichten uitstralen. De tijdsgeest is weergeven door middel van oude kranten uit die tijd. Het materiaal van de lijsten is gemaakt van het hout van een oude boerenschuur die in 1953 onder water heeft gestaan. De imperfecte gekwetste houten littekenlijsten passen perfect bij dit project.
Een ander werk bestaat uit met roestverf behandelde kistjes. De weergegeven gesloten monden, verbeelden dat over de ramp niet werd gepraat. Met een enkel werk in kleur is geprobeerd om de objecten van het project naar het heden te trekken, want helaas is deze ramp nu ook door de klimaatverandering actueler dan ooit.
Marijke Lamboo, eigenaresse van De Kunstcadeauwinkel, was bij het zien van Paula’s werk hiervan dermate onder de indruk, dat zij vond dat dit werk per se geëxposeerd zou moeten worden. Voor Paula wordt dit haar eerste expositie.
De Kunstcadeauwinkel is te vinden vlak bij de Markt in Brouwershaven in de Zuiddijkstraat op nummer 2. De expositie loopt van zaterdag 6 juli t/m zaterdag 20 juli en de winkel is geopend op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Bovendien op de maandagen tijdens de toeristenmarkt.
Op de zaterdagen is Paula zelf aanwezig.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 6 jul t/m 20 jul:
  • Maandag 14:00 - 20:00
  • Woensdag 11:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Vrijdag 11:00 - 17:00
  • Zaterdag 11:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.