Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wekelijks t/m 25 januari

Draad & Dracht - steken, stoppen en stikken

1 / 2
Historisch Museum de Bevelande

Deze expositie toont het prachtige handwerk waarmee de streekdracht in de Bevelanden is versierd. Door het maken van merk- en stoplappen leerden jonge meisjes al snel verschillende stop- en siersteken om bijvoorbeeld hemden te voorzien van mooie sierranden. Een ruime selectie van onze merklappencollectie is in deze tentoonstelling te zien. Bijzonder is ook de versierde mansrok uit 1830. De tentoonstelling duurt tot en met 25 januari 2020

Tijdens hun opleiding leerden de meisjes verschillende stop-technieken en maakten zij merklappen. Merklappen werden veelal gemaakt door meisjes, variƫrend in leeftijd van 5 tot 14 jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later door hen te maken linnengoed of kledingstukken. In deze expositie zijn verschillende van deze merklappen en borduurwerken tentoongesteld. Moeders, dochters en dienstmeiden naaiden ondergoed, beuken, rokken en schorten en versierden de kleding met borduurwerk. Ook halsboorden en manchetten werden met speciale borduursteken afgewerkt.
Ook bijzonder is de rode mansrok uit 1830 met geborduurde letters S.J. v.L. De mansrok, uit particuliere bruikleen, is waarschijnlijk afkomstig uit Kwadendamme, maar werd op meerdere plaatsen in Zeeland gedragen.

Het museum heeft zeer recent een bijzonder schilderij aan kunnen kopen van een meisje in Noord-Bevelandse streekdracht geschilderd door Marinus Zwigtman (ca. 1845). Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Noord-Beveland. In deze expositie is het schilderij voor het eerst te zien. Typisch voor die tijd is de manier waarop het kindermutsje werd geplooid. Op het hoofd draagt het meisje een witte muts, met rond het gezicht een aantal stroken die in pijpplooitjes gelegd zijn.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 4 jun t/m 25 jan:
  • Maandag 11:00 - 17:00
  • Vandaag geopend
  • Woensdag 11:00 - 17:00
  • Donderdag 11:00 - 17:00
  • Vrijdag 11:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.