Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dagelijks t/m 12 september

De originele Randjes; schoollapjes van Randje per Week

Historisch Museum de Bevelande

Randje per Week; een wereldwijd begrip onder merklapliefhebbers! Al 6 jaar lang, gedurende 51 weken per jaar, hebben Annelies van den Bergh en Simone de Jong eens per week een patroon online gezet van geborduurde randjes op schoollapjes en merklappen. Alle randjes zijn zorgvuldig door Simone de Jong van Atelier Soed Idee geselecteerd en komen van de verzameling schoollapjes van Annelies van den Bergh. In de tentoonstelling ‘De originele Randjes’ zijn de originele schoollapjes en merklappen te zien die als voorbeeld hebben gediend voor Randje per Week. De tentoonstelling is te zien van 21 februari t/m 12 september 2020 bij Historisch Museum de Bevelanden in Goes.

Schoollapjes en Nuttige Handwerken.
Wat is nu precies een schoollapje? Rond 1880 werd ‘nuttige handwerken’ een verplicht vak op de lagere school. Op ongeveer
9-jarige leeftijd leerden meisjes randjes, letters en cijfers borduren. In de begintijd gebruikt men hier gaas of stramien en rode wol voor. Doel was het leren merken van linnengoed en kleding. Op latere leeftijd maakten de meisjes hun hele uitzet. Nuttige handwerken was vroeger een belangrijk deel van de opleiding.

Annelies van den Bergh en Simone de Jong van Atelier Soed Idee
In de afgelopen jaren hebben Annelies van den Bergh en Simone de Jong veel randjes uit de verzameling van Annelies op papier gezet. Onder de noemer Randje per Week werden patronen van deze randjes aan een grote groep borduursters beschikbaar gesteld, waarbij gebruik werd gemaakt van verschillende social media. Later werden ook motiefjes en alfabetten uit de verzameling gebruikt.
Een aantal mooie, maar ook bijzondere schoollapjes en merklapjes uit deze verzameling zijn nu te zien in de expositie ‘De originele Randjes’.

Praktische info

Delen via

Aanvangstijden

 • 20 feb t/m 12 sep:
  • Maandag 11:00 - 17:00
  • Dinsdag 11:00 - 17:00
  • Woensdag 11:00 - 17:00
  • Donderdag 11:00 - 17:00
  • Vrijdag 11:00 - 17:00
  • Zaterdag 11:00 - 17:00
  • Vandaag geopend

Ben je van mening dat een uitje niet aan onze regels voldoet, of ongepast is? Mail de webmaster. Evenementen worden zonder tussenkomst van de redactie geplaatst. Zeelandnet is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten.