Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huidcontact, de meest intieme communicatievorm

N.o.t.k.
775x bekeken sinds 7 okt. '21

Beschrijving

Onze huid is het grootste en, na onze hersenen, toch wel het belangrijkste orgaan dat we hebben. Wanneer je wordt geaaid en gestreeld zet dat processen in werking die niet alleen voor welbehagen zorgen, maar ook voor een betere gezondheid. Met andere woorden: een aanraking breng je via de hersenen heel direct in contact met je gevoelsleven. Dat leidt ertoe dat je lekker en gezond in je vel steekt. Het is geen aangeboren kunst: de huid en de hersenen moeten ‘leren’ met elkaar te communiceren, de huid moet in de jaren na de geboorte worden gestimuleerd om een kind emotioneel tot bloei te laten komen.

Veel mensen lijden gebrek aan aanrakingen en ondervinden hier hinder van. Vaak zelfs zonder dat ze weten wat de oorzaak van die hinder is. De hunkering naar aanraking noemen we 'huidhonger'. Huidcontact is dan ook de meest intieme communicatievorm tussen twee mensen. Huidcontact geeft ook subtiele gevoelens van tederheid en verbondenheid. Lichaamscontact zegt vaak meer dan woorden. Daarom is het soms meer zeggend om elkaar aan te raken dan je met woorden te uiten.

Het wordt vaak gekoppeld aan alleenstaanden. Maar het is helemaal niet zo dat alleen deze mensen aan huidhonger kunnen lijden. Natuurlijk is het zo dat als je (ongewild) vrijgezel bent doordat je bent gescheiden, je liefde nog niet heeft gevonden of als jouw geliefde is overleden, jij een sterke behoefte aan aanraking kunt hebben. Maar huidhonger komt meer voor.

Ook in relaties kunnen partners lijden aan huidhonger. Als de partners even in een lastige periode zitten en elkaar even niet zo goed kunnen vinden bijvoorbeeld. Ook wie een druk sociaal leven heeft en zijn of haar vrienden vaak ziet en bij begroeting een stevige knuffel geeft, kan behoefte hebben aan aanraking die verder gaat.

Een andere veroorzaker van huidhonger is digitalisering. Doordat mensen steeds meer op hun mobieltjes en tablets zitten ontstaan er minder betekenisvolle ontmoetingen en dus ook aanrakingen tussen mensen. Een appje is sneller en makkelijker verzonden dan dat we bij iemand langsgaan. Dit geldt voor mensen van alle leeftijden.

En dan speelt de vergrijzing absoluut ook een rol. In de ouderenzorg komt huidhonger veel voor omdat de oudjes zich afhankelijk hebben gemaakt van het personeel voor extra aandacht en die liefdevolle aanraking waar zij stomweg de tijd, en ook vaak de kunde, niet voor hebben.

Maar, een aanraking die absoluut heel plezierig is, is wel een massage: ze stillen de bijna onverzadigbare huidhonger en geven op een veilige manier rust en meer openheid. Mocht een full body massage een stap te ver zijn, dan kan een deelmassage zoals een hoofd- in kombinatie met een gezichtsmassage, een voetmassage of een handmassage ook al heel fijn zijn. Als dit bevalt, kun je vervolgens met jezelf de afspraak maken om dit regelmatiger te doen op een frequentie die voor jou betaalbaar blijft. Je bent welkom precies zoals je nu bent.

Ulani

ulanikelana@zeelandnet.nl

Algemeen
  • Type: Ontspanningsmassage
Advertentienr. 1376516

Ulani Kelana

Ulani Kelana

2 advertenties
17 jaar actief op het Prikbord

Stuur een bericht