Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tweetaling onderwijs is hard nodig

3.190 stemmen | Geplaatst op 9 april 2019 | Website

Eens
47.4%
Oneens
52.6%

Reacties (22)

Kwek 09 April 2019
Of het hard nodig is, daar twijfel ik aan. Wat ik wel weet is dat die kinderen er hun hele leven profijt van hebben. Ik vind wel dat het een vrije keus moet blijven.
Dutchplace 09 April 2019
Nederlands en Fries?
madreis 09 April 2019
Ik vind het een prima idee. Jezelf ontwikkelen is alleen maar positief.
Xessy 09 April 2019
Volledig mee eens. Kinderen moeten, vind ik Nederlands en Engels vanaf groep 1 krijgen. Als je ziet wat er allemaal in het Engels is is het bijna een must.
savage 09 April 2019
Ja Nederlands en Engels.
wispelhuis 09 April 2019
Engels is al een vak op het VMBO in klas 1 en klas 2, les in het Engels krijgen lijkt me bijzonder nuttig. Of dat als aanvulling is of in de plaats van, is me niet helemaal duidelijk. Ik neem aan @Xessy dat U klas 1 bedoeld? Groep 1 is in de basisschool,.
Mister Blue 09 April 2019
We kunnen beter chinees leren China wil de wereld veroveren en zijn hard op weg
wispelhuis 09 April 2019
Die wachten echt niet op ons hoor, die kennen al lang allemaal Engels.
Fatsoen 09 April 2019
Onzin. Kinderen krijgen op de basisschool al Engelse les en later op het voortgezet onderwijs. En leren dit ook al vroeg via internet? Eerst maar eens goed Nederlands beheersen en kunnen rekenen zonder machine. Voor diegene die zich meer willen en vooral kunnen bekwamen in de Engelse taal zijn er mogelijkheden genoeg.
K. Nuks 09 April 2019
Taal gaat over communiceren. Wanneer je kijkt naar hoe weinig effectief mensen die dezelfde taal spreken onderling communiceren, lijkt het me de eerste prioriteit dat aan te pakken. Want langs elkaar heen lullen in je eigen taal is al erg genoeg. Het heeft niet veel zin om een andere taal te leren wanneer je nog niet eens bekwaam kunt communiceren in je eigen taal. Dat is een. Ten tweede zie ik dat het communiceren in het Engels bij internationaal opererende bedrijven waar ik kom, vaak maar net krap het VanGaal-niveau wordt overstegen. Dus ja, in een snel globaliserende wereld is het nuttig en nodig dat je een tweede taal spreekt op een niveau dat verder gaat als: 'Waar is het postkantoor.' Tenslotte nog dit. Een taal leer je door te verblijven in dat taalgebied. Want een leraar Aardrijkskunde bijvoorbeeld spreekt doorgaans ook alleen school-Engels. De finesses, stembuigingen, dialecten (!), bijbetekenissen van woorden, leer alleen wanneer er in ondergedompeld wordt.
Xessy 09 April 2019
Ik bedoel groep 1 inderdaad van het basisonderwijs.
hanshofman 09 April 2019
eens met K.Nuks…. Verder lees ik in dat artikel "...Spreken de leerlingen tijdens zo'n les Nederlands, dan krijgen ze strafpunten..." Als men dat bij het niet Nederlands spreken ook deed werd het nog stil op meer en meer scholen... Zeker van af groep 1 (vroeger de eerste klas van de kleuterschool) laat die kinderen gewoon eerst een 2 jaar als kind genieten zonder verplichte vakken als Engels... zij hebben al meer dan genoeg om fatsoenlijk Nederlands te spreken Veel kinderen hier spreken al een 2e taal omdat de ouders of één van de ouders thuis een andere taal spreekt.. Dus laat kinderen eerst fatsoenlijk in het Nederlands te spreken en te communiceren..
sergej 09 April 2019
leer eerst maar eens Nederlands, zelfs jullie maken een fout in de stelling tweetaling i.p.v. tweetalig, schaam je!
K. Nuks 09 April 2019
PS. Er zit educatief nog een addertje onder het gras. Leerlingen zitten op school om iets te leren; rekenen, geschiedenis, biologie, natuurkunde, etc.. Vaak is het opdoen van nieuwe kennis of een nieuwe vaardigheid al lastig genoeg. Voeg daar een extra moeilijkheid aan toe in de vorm van een nieuwe taal waarin les wordt gegeven en iedereen kan voorspellen wat het effect daarvan is. Dat is dan nog afgezien van het gegeven dat alleen waarlijk tweetaligen zich even snel, helder en flexibel kunnen uitdrukken in beide talen om iets uit te leggen. Dat zijn doorsnee-leraren, hoe goed ze vakinhoudelijk ook zijn, beslist niet.
FoortdR 09 April 2019
En waar mogen die noodzakelijke Engelstalige leerkrachten dan wel niet vandaan komen?
DouweTrant 09 April 2019
Ben het met dhr. Hofman eens. Fatsoenlijk in het Nederlands schrijven is heel belangrijk!
Peritum ? 09 April 2019
Webmaster heeft weer eens z’n dag niet, schrijft “ tweetaling” terwijl het toch echt ‘ tweetalig ‘ moet zijn. Of was hij in gedachten met z’n tweede taal of taling bezig? ‘ Taling’ (eendensoort) gezien het gekwaak?
wispelhuis 09 April 2019
@Xessy: dat zijn kleutertjes van 4, soms zelfs 3 jaar en 7 maanden!
mikel66 09 April 2019
peritum de webmaster is een zeeuw vandaar tweetaling ipv tweetalig
Aceb 09 April 2019
Laten we Engels op scholen verplichten, Frans verplichten, Duits verplichten, (een nekbreker voor velen), Chinees als must voor de toekomstige economie. Alles, zodat we verstaanbaar zijn in het buitenland.. en het buitenland op z'n stoel kan blijven zitten, want Nederlands is te moeilijk, zelfs voor ………. en andere ……….. Zelfs op onze Bovenwindse eilanden wordt de voorkeur gegeven aan Engels. Maar ach, waar maak ik me druk om. Een roepende in de woestijn wordt toch niet gehoord.
Jan met de korte achternaam 09 April 2019
Zo vroeg mogelijk ook Engels leren daar hebben kinderen op latere leeftijd alleen maar profijt van. Vaak is het handig als je zonder ondertiteling een Engelse film wil bekijken. En op vakantie is het ook zeer handig en zeker bij je werk.
Xessy 09 April 2019
@wispelhuis dat weet ik want ik ben zelf moeder. Mijn kinderen zouden dat zeker aankunnen. Ik denk uiteraard dat het ook afhankelijk is van het niveau van het kind. Dat vele de Nederlandse niet machtig zijn in taal en geschrift valt mij ook vaak op. Ik ben ook geen hoogstandje als het op grammatica komt maar ik doe mijn best. Goed feit blijft dat ik zeker een voorstander ben tweetalig onderwijs. Één van mijn kinderen heeft zijn Engels dusdanig nodig dat het op schoolniveau echt dramatisch was. Hij heeft het zichzelf eigen gemaakt.
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.