Een burgemeester moet gekozen worden en niet benoemd

2.983 stemmen | Geplaatst op 14 november 2018 | Website

Eens
71%
Oneens
29%

Reacties (12)

wispelhuis 9 maanden geleden
Nee, dat is een slecht plan. Wie kiest dan wie? Wordt het dan een plaatselijk bekende en populaire persoon zonder bestuurlijke ervaring? Dat gaat hem niet worden.
hanshofman 9 maanden geleden
NEE dat is geen wijs plan.. een burgemeester moet zich niet afhankelijk weten onder druk van plaatselijke burgers in bepaalde situaties, als bedreiging enz., maar gedekt door de overheid. Het huidige systeem werkt prima. Het doel van D66 is Nederland een cel van een groot Europa te maken en daar past geen Koning in. Een ondermijning van de eigen cultuur en eigen grenzen.. De EU ontpopt zich meer en meer als een overheerser. Zie o.a. Duitsland en Frankrijk die meer en meer hangen naar één groot leger (herkenbaar als we weer aan herdenken)… In de afgelopen herdenking staan ze vooraan, deze producenten leveranciers van wapens.. een partij als d66 is al jaren bezig onze normen, waarden en cultuur met kleine stapjes maar gestaag af te breken..
nakuru 9 maanden geleden
Burgemeesters moeten gekozen worden. Ze blijven dan burgemeester tot de volgende gemeenteverkiezingen. In Belgie is dat zes jaar. De winnende partij van de volgende gemeente verkiezingen levert dan de burgemeester.
D2017 9 maanden geleden
In een democratie lijkt het mij logisch dat de burgemeester wordt gekozen en niet wordt aangewezen vanuit hogerhand want dat is "schijndemocratie"...…………………...
wispelhuis 9 maanden geleden
@nakuru, als zowel in België als in Nederland de leden van de gemeente raad een nieuwe burgemeester voordragen, wat is dan het verschil met Nederland?
Looijaard 9 maanden geleden
Een burgemeester moet benoemd worden anders kan iedere populist burgemeester worden. Burgemeester is een vak en geen hobby.
nakuru 9 maanden geleden
Het verschil Wispelhuis is dat in Nederland burgemeesters blijven zitten tot aan hun pensioen die roesten vast. Regelmatig vervangen brengt frisse wind.
wispelhuis 9 maanden geleden
Even gekopieerd bij Rijksoverheid: "De Koning benoemt de burgemeester. Hij doet dat op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. En na aanbeveling van de gemeenteraad. De benoeming is voor 6 jaar. Maar de burgemeester kan één of meer keer voor een zelfde periode worden herbenoemd."
Peritum ? 9 maanden geleden
Een gekozen burgemeester......... zo gevaarlijk !!!
Jan met de korte achternaam 9 maanden geleden
Ik vind het een slecht plan. Stel je hebt een lijst met mogelijke kandidaten en er staat een lekkere dame tussen met kort rokje en hoge hakken sexy gekleed dus, dan zijn er veel mannen die zeggen doe die maar. Maar heeft ze bestuurlijke ervaring? Kan zij met stress en druk omgaan en met zware criminelen. Criminelen zetten een burgemeester heel vaak onder druk en daar moet een burgemeester tegen kunnen. Daarom is het huidige systeem goed. Een zeer goede screening. Het kan ook zijn dat de screening eerst plaats vind en dat dan de burgers uit een lijst van gescreende personen kunnen kiezen.
Ron625 9 maanden geleden
Nu is het zo, dat de raad een lijstje krijgt/heeft/maakt met mogelijke kandidaten. De gemeenteraad kiest hier een kandidaat uit als burgemeester. Dat zie ik liever bij de gewone burgers, de raad stelt een aantal geschikte kandidaten voor, en de burgers kiezen uit deze lijst de nieuwe burgemeester. Dat lijkt meer op directe democratie, dan het huidige systeem.
peter de ruiter 9 maanden geleden
Ik ben het wel eens met wispelhuis.... Een locale, "tijdelijke " populair persoon, word verkozen tot burgemeester... Niet Verstandig , een swartsnegger in borsselle
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.