Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De dienstplicht moet terug ingevoerd worden

3.777 stemmen | Geplaatst op 4 februari 2023 | Website

Eens
80.1%
Oneens
19.9%

Reacties (49)

fiat124sport 04 February 2023
Nee alstublieft niet. Wat kunnen wij als Nederland doen wil je in het leger dan moet dat vrijwillig ben blij dat ik toen bij die laatste oproep zat en ze mij niet meer nodig hadden. Tot slot tegen klimaat en stikstofonzin voor 130. Stop met verduurzaming het is onbetaalbaar en niet haalbaar. Je kan het klimaat niet veranderen. Stem slim in maart stem rechts. Stem ze zo snel mogelijk weg ( vvd is niet rechts)
Kennie-L 04 February 2023
Hoekstra, CDA, kunnen de heidenen het weer opknappen want christenen kunnen uit principiëel weigeren, zo iets, of ben ik weer te kort door de bocht?
Karel33 04 February 2023
Dienstplicht? Moeten ze zelf hun wapen of tank meebrengen? Door al dat uitkleden is er geen NL leger meer. Of moeten we doordrammer Zeiklenski tegen houden? Want samen met zijn "vriendin" Ursula wil hij dit jaar nog toetreden tot de EU en tot de NAVO wat betekent oorlog met Rusland. Hij heeft zowat alle wapens van de EU al binnen geharkt en zeurt nu om F 16's. Nee, GEEN dienstplicht. En ook geen verdere steun. Een tot op het bot corrupt land moet je niet steunen. NL heeft al teveel miljarden aan gespendeerd--dat geld kunnen we beter gebruiken in het eigen land
CharLeeWillemsz 04 February 2023
"...door de oorlog in Oekraïne en het ’gebrek aan saamhorigheid in Nederland’ is het volgens Hoekstra noodzakelijk om nu ’een stap verder’ te zetten." - verder dan wat? Is Oekraine niet ver genoeg? Zou die verdeeldheid niet ergens vandaan komen? Kan het bestrijden van onvrede dan alleen middels gewapende troepen?
Bram Altman 04 February 2023
Aan het einde van een mislukte politieke carrière met proefballonnetjes aankomen die nooit werkelijkheid worden. Zakken gevuld met belastinggeld en geen zinvolle bijdrage aan de maatschappij geleverd. Kunnen we zo de heer Hoekstra omschrijven? Zal vast wel een leuk baantje voor hem in Brussel gecreëerd worden zodat hij tot het pensioen een last voor de belastingbetaler kan blijven. En waarom een sterk leger willen als illegale criminelen als een invasieve schadelijke exoot massaal binnenstromen? Die vormen een groeiende ontwrichtende factor waar de politie geen vat op zal krijgen. Je laat de vijand zelf binnen.
W. J. de Putter 04 February 2023
Laat maar komen, een beetje discipline bij de jeugd aanleren kan geen kwaad. En als iedereen even het bericht leest, het is niet alleen leger maar ook maatschappelijk! Dus ja!
sooldleg 04 February 2023
Alhoewel het voor veel jongeren goed zou zijn, om wat discipline bijgebracht te krijgen, ben ik toch bang dat het op niets uit zal draaien. Mn. de motivatie ontbreekt en van "het land dienen", zal volgens mij nooit geen sprake zijn. Als ik naar de vroegere dienstplicht kijk, dan zie ik de verveling, het gebrek aan geld (ook van defensie), huisvesting, bewapening, het verliezen van je baan of het onderbreken van de studie weer helemaal terug. Bovendien is de maatschappij zoooooo veranderd in de tijd daarna, dat het geen haalbare kaart meer zal zijn. Houten geweren en pang, pang roepen, nee, daar trapt men tegenwoordig niet meer in. Misschien dat de gevulde koeken het nog doen, maar daar houd het zeker mee op. Over het eergevoel, om het Koningshuis te mogen verdedigen, daar hebben we het gisteren al over gehad en vwb vaderlandsliefde, zet ik grote vraagtekens. Om nog maar te zwijgen, dat je op mag draaien voor de eventuele rottigheid, terwijl asielzoekers zich niet te beroerd zullen voelen om je partner te troosten, tijdens je afwezigheid. En.....eerlijk gezegd (en dan spreek ik voor mezelf) zou ik er niet op zitten te wachten om met een homo of iets navenant in een tank te zitten, ook niet in een Leopard. Nee.........volgens mij wordt het niks, nul, nul. Lees ook het boek "Frank van Wezels roemruchte jaren" maar eens. Ook toen dus al.
jgth 04 February 2023
De burger zaai de angst ,en de politiek geeft het water, links om of rechts om
Johan__ 04 February 2023
Die "jongeren" leren omgaan met vuurwapens. What possibly could go wrong!
wispelhuis 04 February 2023
Nee, natuurlijk net! Zou een enorm maatschappij-ontwrichtend effect te weeg brengen.
Mieppio 04 February 2023
Gelijk invoeren dan zijn er in ieder geval misschien nog jong die opvoeding krijgen die dat nu niet krijgen. Dan leren ze die grote bek ook eens dicht houden.
wispelhuis 04 February 2023
In dat geval @Mieppio, zullen ze ook niet veel hebben aan jouw voorbeeld.
Mosk 04 February 2023
ze gaan maar zelf het leger in daar in den haag. mij niet gezien. ik laat me niet dood schieten. ik ga wel barbequen.
Peritum ? 04 February 2023
Indien dit van kracht wordt, zullen er vele mensen met het predikaat S 5 rondlopen. Maar desondanks zeg ik doen.
Peritum ? 04 February 2023
Indien dit van kracht wordt, zullen er vele mensen met het predikaat S 5 rondlopen. Maar desondanks zeg ik doen.
Peritum ? 04 February 2023
U ziet, dat zelfs Zeelandnet moeite heeft met mijn reactie en deze dus maar in tweevoud weergeeft.
AadRolloos 04 February 2023
Ik en voor de dienstplicht terug te brengen, voor de normen en waarden die ze toch een beetje leren daarzo. om hulp te bieden aan anderen. Maar ik ben fel tegen, de nu reclame makende filmpjes over de, militaire dienst dit is alleen voor Oekraine, en nergens anders voor, maar wat zouden de mensen vinden als hun kind wordt opgeroepen voor het oorlog gebied, om te vechten.
W.Melger 04 February 2023
Deze oorlog is onze oorlog sprak Rutte, dat we deze oorlog gaan verliezen staat vast. Een dienstplicht is niets anders dat we onze kinderen als kanonnenvoer moeten gaan opofferen. Schandalig gewoon.
the_street 04 February 2023
Opschorting In Nederland is sinds 1 mei 1997 de opkomstplicht officieel opgeschort. De Tweede Kamer heeft in mei 1993, bij aanvaarding van de Prioriteitennota, ingestemd met opschorting van de opkomstplicht. Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. De opschorting wil zeggen dat burgers geen militaire dienst hoeven te vervullen zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist. De Nederlandse krijgsmacht bestaat sindsdien volledig uit (vrijwillige) beroepsmilitairen. Wel krijgt iedere mannelijke en vrouwelijke staatsburger een dienstplichtbrief waarin wordt verteld dat hij/zij is ingeschreven, maar niet opkomstplichtig is. De dienstplicht is dus niet afgeschaft, alleen de opkomstplicht is opgeschort https://nl.wikipedia.org/wiki/Dienstplicht#Opschorting
the_street 04 February 2023
Dus niks nieuws onder de horizon, stemmingmakerij in het zicht van de verkiezingen...
Kaiser 04 February 2023
helemaal mee eens , maar dan niet voor het leger (in de jaren ,,40 zijn we in 4 dagen omver gelopen) maar wel voor maatschappelijke doelen , kan een goed leer proces zijn voor jongeren , want het is te gek dat je nu met 15 jaar al zou moeten beslissen wat je later wil worden .
Mieppio 04 February 2023
Wispelhuis jij bent er ook 1 van een grote bek en van achteren niet weet dat je van voren leeft. Die grote onzin die jij iedere keer uitkraamt, zo zullen jouw jong ook wel opgevoed zijn ( niet dus ). De appel valt niet ver van de boom. Je zal maar een jong van jouw zijn, dat zou echt erg zijn.
sooldleg 04 February 2023
Waarom zouden we de dienstplicht invoeren........We vechten elkaar iedere keer weer, op deze poll, de tent al uit.
Farmer. 04 February 2023
Laat ik het nu eens eens zijn met Wispelhuis en Kaiser. Geen dienstplicht, tenzij het een maatschappelijk doel betreft, maar dan nog heeft het een enorme impact op veel jonge mensen. Natuurlijk snappen we waar dit luchtballonnetje van de heer Hoekstra vandaan komt, maar een verplichte dienstplicht heeft geen zin zolang onze (Europese) politieke leiders niet beschikken over meer wijsheid en vermogen om een levensgevaarlijke dreiging, die ons boven het hoofd hangt, te de-escaleren. Steeds meer zwaardere wapens naar Oekraïne is natuurlijk niet de oplossing, we leven tenslotte niet meer in de jaren veertig, vijftig of zestig. De EU en de NAVO hebben zich schuldig gemaakt aan een moderne vorm van kolonisatie door de voormalige Oostbloklanden met geld het kamp binnen te loodsen en hebben daarmee de voormalige en trotse Sovjetunie enorm geschoffeerd. De Russen hadden voor hun doen (na 1989) een enorme stap gedaan om de koude oorlog te beëindigen door zich (nota bene) vrijwillig terug te trekken uit Oost-Europa. Dát alleen al was een ongekende daad wat door het Westen volledig is genegeerd. Neemt natuurlijk niet weg dat de oorlogsdaad van Rusland volstrekt buiten alle proporties is en niet zonder gevolgen kan blijven, maar niet met geweld.
wispelhuis 04 February 2023
@Mieppio, kinderen van mensen heten gewoon "kinderen". Een jong is meer van een wolf? @Farmer: jammer dat U mij dus NIET begrijpt. Ik heb n.l. niets gezegd over, en niets op met uw politieke mening.
Farmer. 04 February 2023
@ heer Wispelhuis, het enige waar ik het met u eens bent is dat een dienstplicht inderdaad een maatschappij ontwrichtend effect zou hebben, waar dus niet de voorkeur naar uit gaat.
wispelhuis 04 February 2023
Afgezien van het feit dat de herinvoering van de dienstplicht al eerder is onderzocht, is dit een ordinaire verkiezingsstunt en een manier aan Jens Stoltenberg te laten zien: Kijk eens hoe flink ik ben. Maar de praktische bezwaren zijn groot, wat gebeurt er als je duizenden jonge mensen oproept voor het leger en uit hun studie haalt? En mensen uit het bedrijfsleven plukt, daarmee de problemen van de arbeidstekorten verschuift naar bedrijven, onderwijs, zorg etcetera? Kortom, het is praktisch onmogelijk.
wijari 04 February 2023
Onze vriend had een goede baan bij defensie heel zijn werkbare leven. Mooi beroep. Twee broers bij defensie ,mijn man wilde bij de marine maar werd afgekeurd.
dadeba 04 February 2023
Wat een complete idiote onzin is dat.. al degene die denken dat ze daar kinderen opvoeden ,loopt 50 jaar achter. Het enige dat dit doet is jonge kinderen verplichten als kanonnenvoer naar het front te gaan ergens.. Compleet idioot.. er is al geen geld, geen motivatie, degene die dienst in willen gaan.. doen het zoiezo wel. Maar jongeren verplichten in die zelfmoord-wereld te gaan..?? idioten daar in den haag...pff.. zo zie je maar.. te lang aan de macht en er komen dictatoriale trekjes, zie je overal op deze planeet.. bah
Het Zeeuws geweten 04 February 2023
Ik leef gelukkig op een linkse wolk.
Zeeuwleeuw 04 February 2023
Eigenlijk zou er helemaal geen leger nodig moeten zijn en zouden mensen wereldwijd in vrede met elkaar moeten samenleven. Maar helaas zit de wereld zo niet in elkaar. Ik ben tegen dienstplicht omdat je zo ook zeer vreedzame mensen dwingt om te leren doden> En wanneer je iedereen er toe verplicht zijn velen erg ongemotiveerd. Daarom is een beroepsleger nog het beste, of eigenlijk het minst slechte, om in geval van nood een redelijke kwaliteit van verdediging te kunnen waarborgen.
GeelHesje 05 February 2023
Nee. Als je een sterk leger wil zul je gemotiveerde mensen nodig hebben die er zelf voor gekozen hebben en niet gedwongen en dus niet gemotiveerde dienstplichtigen. En daarbij komt ook nog eens kijken: Hebben we in deze digitale wereld nog wel miltairen op de grond nodig? Drones zijn het helemaal tegenwoordig. En zelfs (Russische) tanks worden zonder enige bemanning door AI en op afstand bestuurd. En dan zijn er ook nog kernbommen in alle soorten en maten. Ik zie geen enkele reden behalve onzinnig kanonnenvoer om gedwongen en daardoor niet gemotiveerde mensen in te zetten en te verwachten dat je daar een oorlog mee gaat winnen.
Tramper Kees 05 February 2023
Is prima voor jongens en meiden. Meiden kunnen dan kiezen uit het leger of een sociale dienstplicht. En dienstplicht geld dan ook voor Marokkaanse " Nederlanders" die thuis geen opvoeding gehad hebben en lak aan Nederland hebben
Zeeuwleeuw 05 February 2023
Een maatschappelijke dienstplicht zou misschien een optie zijn, maar absoluut niet verplicht mensen leren vermoorden. Neem daar maar "stoere" gasten voor die daar zelf bewust voor kiezen.
volijke 05 February 2023
Ik las het inderdaad goed, door de oorlog in Oekraïne en het gebrek aan saamhorigheid in Nederland dienen we een stap te zetten volgens Hoekstra. Tsja, alles is hierboven al gezegd, echter die saamhorigheid ga je zo echt niet oplossen. Rutte en co hebben tijdens de coronaperiode maar wat hun best gedaan om het volk tegen elkaar op te zettten met wél gevaccineerden en niet-gevaccineerden. De Jonge sprak over een pandemie van de niet-gevaccineerden en of dat nog niet genoeg was, dreigde hij ook nog eens dat hun postcodes bekend waren. Ze probeerden afgelopen week zich met wat slappe argumenten zich over die aantijgingen te verontschuldigen. Bovendien hoe kun je saamhorigheid ontwikkelen als maar 17% van het volk vertrouwen in Rutte heeft en het kabinet niét naar het volk luistert? De toeslagaffaire is verre van opgelost, wordt steeds erger, alles wordt duurder door alle miljarden die verdampen in de oorlog, de onbeheersbare immigratie. Man man, Hoekstra kijk eens naar jullie zelf als mislukte nepbestuurders van het land!!!
Peter Arnolds 05 February 2023
Ik ben in 1964 in dienst geweest 22 maanden,waarvan 14 maanden aan de Oostduitse grens. Prachige tijd gehad en heb er tot op vandaag veel vrienden overgehouden. Verreweg de meeste reacties hier zijn van mensen die er geen benul van hebben wat het toen voor een tijd was, zo te lezen aan hun uitingen.
WimClarijs 05 February 2023
Feitelijk een onzinnige stelling. De dienstplicht is helemaal niet afgeschaft, dus is er ook geen sprake van al dan niet "terug" invoeren. Nederland maakt geen gebruik van de dienstplicht, maar hij bestaat nog wel degelijk hoor!
dasy 05 February 2023
ik zou zeggen rutte en hoekstra neem een geweer en ga naar de ukraine en vecht het daar uit veel succes
dasy 05 February 2023
en neem degene die het met hun eens zijn mee opgeruimd staat netjes
C.J. de Loof 05 February 2023
Voor een enkeling is dienstplicht misschien best goed maar voor de andere 99% is het zonde van je tijd, Toen ik destijds opgeroepen werd voor de keuring heb ik er alles aangedaan om afgekeurd te worden maar werd toch goed gekeurd. Uiteindelijk wist een jurist de juiste wegen te bewandelen waardoor ik vrijgesteld werd van die tijd verspilling en dat is het ! tijdverspilling zonder enig nut!
velder 05 February 2023
voor de opvoeding? Ik voed mijn kinderen zelf wel op. Ik onderschrijf de reactie van C.j. de Loof. Ik ben afgekeurd na herkeuring. Ik zou 1000 gulden in inkomen achteruit gaan. Pure tijdsverspilling als ik mijn vrienden van destijds moet geloven. Studies lagen stil. Normen bijbrengen? 50 cent voor een pilsje en je iedere week knetter bezopen drinken. Prima normen en waarden. En gezien de krapte op de arbeidsmarkt lijkt het me zeer onwenselijk dat we hele pelotons uit de arbeidsmarkt halen. Kortom nooit opnieuw invoeren.
Mieppio 05 February 2023
hoe lang blijft deze stelling weer staan, Er zijn er die 1 dag staan en andere 3 dagen. Wordt tijd er iedere dag een andere stelling komt.
CharLeeWillemsz 05 February 2023
Maar uw opmerking Peter Arnolds, getuigt dan weer van weinig benul van een niet 'koude' oorlog. Wat Alan Seeger meer dan 100 jaar geleden net voor hij sneuvelde wél aangrijpend wist te verwoorden in zijn 'I have a rendezvous with death'. Van en voor alle tijden - oorlog is, hoe intens ook, heus geen feest voor wie m uit moet vechten.
Kaiser 05 February 2023
er wordt gesproken over dienstplicht in het algemeen ,en niet alleen over militaire dienstplicht
sven n 05 February 2023
9 maanden Leger of 12 maanden in Ziekenhuizen, Zorginstellingen, Bejaardenhuizen als bijvoorbeeld Klusjes Man werken.Ik kom uit Duitsland zo was het bij ons ,als jij afgekeurd bent voor het Leger dan maar Reeten afvegen van oude Mensen zo was men trots als jij bij het Leger was .In de realiteit 2 van Vrieden waren afgekeurd de 1 was Klusjesman in een Bejaardenhuis ,de andere in een Stomerij van het Ziekenhuis en had 1 Jaar lang Bedden moeten opmaken .
Rippertje 05 February 2023
Helemaal mee eens laatste maar eens flink afzien op heide in een puptentje en eens leren sociaal te zijn en elkaar eens helpen . en ook eens normen en waarde bijbrengen . Maar daar zal de groen milieumaffia wel tegen in komen want anders worden de wolfjes verstoort Heb 16 maanden in Seedorf gezeten een prima tijd gehad, en ik heb daar nog steeds contact met mijn mede Huzaren van 103 CV Verkenning-bataljon
Tinus Rukwind 05 February 2023
zullen er vele mensen met het predikaat S 5 rondlopen ,die lopen helaas in Den Haag ,en waar men op gaat stemmen in Maart
Sparky 05 February 2023
Absoliet noodzakelijk om op deze manier weer discipline bij te brengen.Stop het softe beleid en het oeverloos gezwam en oproepen die hap voor dienstplicht Heel veel hebben dat nodig want luisteren doen ze nu toch niet,
peter de ruiter 05 February 2023
Heb ook in dienst gezeten , maar ben bang dat het weinig uithaald , bijna alle jongens toen ( geen meisjes uiteraard) , kwamen uit gewone gezinnen , was een leuke tijd , spannend met al dat materieel , oefeningen in Duitsland , 3 weken weg , zo ver was ik nog nooit geweest...is nu een compleet andere tijd , met veel andere culturen , met andere kut mentaliteit.....
U moet eerst inloggen voordat u kunt reageren.