Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verplegers: George Floyd was al dood toen ambulance arriveerde

Verplegers: George Floyd was al dood toen ambulance arriveerde

MINNEAPOLIS (ANP) - Twee ambulancebroeders hebben donderdag in het strafproces tegen de Amerikaanse politieagent Derek Chauvin verklaard dat de zwarte Amerikaan George Floyd al overleden was toen de eerste ambulance ter plaatse kwam.

Floyd werd op 25 mei vorig jaar aangehouden in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij een pakje sigaretten zou hebben afgerekend met een vervalst biljet van 20 dollar. Tijdens de aanhouding drukte Chauvin minutenlang met zijn knie op de nek van het slachtoffer. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn.

Volgens verpleger Derk Smith lagen er meerdere agenten nog steeds op Floyd toen de ambulance aankwam. Hij controleerde de pols van Floyd, maar voelde geen hartslag. "Ik voelde er geen, dus ik dacht al dat hij dood was", aldus Smith.

Zijn collega Seth Bravinder bevestigt dat Floyd niet meer reageerde. "Ik zag hem niet meer bewegen of ademen. Hij was helemaal slap", aldus Bravinder. In de ambulance werd nog geprobeerd zijn hart weer aan de praat te krijgen met een hartmassage en een defibrillator, maar die pogingen hadden geen succes. "Ik vervoerde hem naar het ziekenhuis en toen hij daar aankwam klopte zijn hart nog steeds niet", aldus Smith.

De dood van George Floyd leidde wereldwijd tot een storm van verontwaardiging. In tal van plaatsen in en buiten de Verenigde Staten werd massaal gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig geweld.

De advocaat van Derek Chauvin beweert dat Floyd niet stierf door het hardhandige politieoptreden, maar door een overdosis fentanyl in combinatie met gezondheidsproblemen.

Het proces tegen Chauvin duurt nog tot eind april. Hij kan een gevangenisstraf tot veertig jaar krijgen. Drie andere agenten die bij het fatale incident ter plaatse waren, worden in augustus berecht. Zij staan terecht voor medeplichtigheid aan doodslag.

Meer uit Buitenland

Proces in smaadzaak E. Jean Carroll tegen Trump hoeft niet over

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat de smaadzaak tegen Donald Trump die schrijfster E. Jean Carroll had aangespannen niet over hoeft. De Amerikaanse oud-president heeft zowel hoger beroep aangetekend als een verzoek om een nieuw proces ingediend, maar wat betreft dat laatste krijgt Trump nu nul op het rekest.

25 minuten geleden
Advocaat Trump benadrukt noodzaak onschendbaarheid president

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een advocaat van Donald Trump is door de rechters van het hooggerechtshof ondervraagd over de vraag of Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Trump is de eerste oud-president in de Amerikaanse geschiedenis die zich moet verantwoorden in een strafzaak. Hij was zelf niet bij het hooggerechtshof in Washington aanwezig omdat hij bij de strafzaak tegen hem in New York moet zijn over het betalen van zwijggeld aan een pornoster.

1 uur geleden
Landen met gegijzelden in Gaza roepen Hamas op ze vrij te laten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Achttien landen hebben in een verklaring Hamas opgeroepen om de mensen vrij te laten die sinds 7 oktober worden gegijzeld. Het gaat om landen waarvan een of meerdere burgers in Gaza worden vastgehouden.

3 uur geleden
Mike Pinder, medeoprichter The Moody Blues, overleden

SACRAMENTO (ANP) - Toetsenist Mike Pinder, een van de oprichters van de Britse band The Moody Blues, is overleden. Dat melden diverse Amerikaanse media. Pinder overleed woensdag thuis in het bijzijn van zijn familie.

3 uur geleden
Hof New York draait veroordeling Weinstein uit 2020 terug

NEW YORK (ANP) - Een gerechtshof in New York heeft de veroordeling van oud-filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel misbruik uit 2020 teruggedraaid. De rechters oordeelden dat hij destijds geen eerlijk proces heeft gehad, bericht The New York Times.

4 uur geleden
Belgische hulpverlener en zoontje omgekomen bij bombardement Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een Belgische hulpverlener en zijn 7-jarige zoontje zijn omgekomen door een Israëlisch bombardement op de Gazastrook. De 33-jarige Abdallah Nabhan werkte daar voor het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking Enabel. Buitenlandminister Hadja Lahbib roept de Israëlische ambassadeur bij zich om opheldering te vragen.

4 uur geleden
België wil uitleg van Chinese ambassadeur over spionage

BRUSSEL (ANP) - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept de Chinese ambassadeur ter verantwoording voor het hacken van de computer van een Belgische parlementariër.

5 uur geleden