Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer aanmeldingen bij universiteiten en hogescholen

Meer aanmeldingen bij universiteiten en hogescholen

UTRECHT (ANP) - Universiteiten en hogescholen hebben meer aanmeldingen van nieuwe studenten binnengekregen dan vorig jaar na de deadline, die dit jaar een maand was uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. De universiteiten naderen de 100.000 nieuwe bachelorstudenten: tot 1 juni zijn 99.300 aanmeldingen binnengekomen, ruim 6 procent meer dan vorig jaar.

Hogescholen kregen in totaal 169.557 aanmeldingen binnen van mensen die aan een opleiding willen beginnen. Dat zijn er 4,3 procent meer dan vorig jaar na de deadline, die toen op 1 mei lag. Wie een studie wil gaan volgen, moet zich voor de deadline aanmelden. Dat kan ook later, maar dan hoeven universiteiten en hbo's de aanmelding niet in behandeling te nemen.

Volgens de Vereniging Hogescholen, die de cijfers over de hbo's verzamelt, zijn de cijfers "geen perfecte voorspeller van de daadwerkelijke instroom in september". Studenten die van studie wisselen worden ook meegeteld in de nieuwe aanmeldingen. En het gaat nog niet om inschrijvingen: wie zich nu heeft aangemeld voor een opleiding, kan zich nog bedenken en ervan afzien.

Slag om de arm

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) houdt ook een slag om de arm. De organisatie wijst erop dat een groot deel van de aanmeldingen al binnen was voordat de corona-uitbraak de wereld in crisis stortte. "Het is onduidelijk hoe de ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de verdere aanmeldingen c.q. de uiteindelijke inschrijvingen." Het is bijvoorbeeld nog de vraag of buitenlandse studenten die zich hebben aangemeld aan hun studie zullen beginnen.

Voorzitter Pieter Duisenberg van de VSNU denkt dat het hogere aantal aanmeldingen onder meer komt doordat meer vwo-leerlingen zijn geslaagd, aangezien ze geen eindexamen hoefden te maken. Ook vermoedt hij dat minder jongeren na de middelbare school een tussenjaar zullen nemen. "Normaal doen heel veel studenten dat. Nu gaan ze misschien wel meteen studeren, omdat ze nog niet weten of ze naar het buitenland kunnen", zei Duisenberg tegen de NOS.

Meer uit Binnenland

Verzetsstrijder Anton de Kom herdacht op erebegraafplaats Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt woensdagavond Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder, activist en schrijver. Tijdens de plechtigheid, die om 19.00 uur begint, zijn er toespraken van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn, voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en bijzonder hoogleraar West-Indische letteren Michiel van Kempen. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.

2 uur geleden
Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

4 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

5 uur geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

9 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

12 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

13 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

13 uur geleden