ZeelandNet

Veilig internetten

Digitaal pesten

Pesten is van alle tijden. Maar anders dan 50 jaar gelden stopt pesten niet bij de voordeur. Het gepest kan 24 uur per dag doorgaan. Thuis na school- of werktijd, of op internet.

Het gaat niet alleen om schelden op MSN, Twitter of Facebook, maar ook om het publiceren van iemand gegevens op een Hyves-profiel, vervormen van foto's, plaatsen van kwetsbare filmpjes op Youtube, het bijhouden van een blog op een ikhaat-site, oprichten van een MSN-groep als 'X is een trut'. Kinderen realiseren zich vaak niet dat een zinnetje als 'Ik maak je dood' veel heftiger overkomt op het beeldscherm dan in real life.

Digitaal Pesten

Pesten wordt vooral gedaan door jongeren (meestal meisjes) tussen de 8 en 16 jaar. Veel kinderen hebben ervaring met digitaal pesten of gepest worden. 19% van de jongeren wordt weleens gepest via sociale media, 9% is wel eens online bedreigd, 4% geeft aan te maken hebben gehad met de verspreiding van nare foto's of filmpjes. Van 21% van de jongeren is weleens een account gehackt. (Bron: onderzoek Digibewust).

Tips voor ouders

Tips voor docenten