Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

Streamingdiensten versnellen cord cutting na 2019

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Streamingdiensten versnellen cord cutting na 2019

  De Nederlandse top 3 heeft in Q1 2019 gezamenlijk 10.000 televisieklanten verloren. Enerzijds komen deze klanten terecht bij kleinere aanbieders, anderzijds laat het zien dat het zogenoemde 'cord cutting' ook in Nederland optreedt, zij het nog op beperkte schaal. Intussen houdt de groei bij Netflix aan en Amazon volgt Netflix door met een groeiend aantal operators samen te werken. Meer diensten zijn in voorbereiding en wij verwachten dat dit na 2019 impact zal hebben op het tempo van cord cutting.

  We blikken eerst kort terug op 2018 Q4 en zetten vervolgens op een rij wat 2019 Q1 gebracht heeft. Vooruitkijkend zien we vooral ontwikkelingen op de OTT-markt, maar niet zonder implicaties voor de televisiemarkt. Q4: groeivertraging en beperkte cord cutting

  De traditionele televisiemarkt, gevormd door de operators, beleefde in Q4 2018 een kleine omzetstijging van 1,6 procent jaar-op-jaar tot EUR 472 miljoen als gevolg van prijsverhogingen. Het aantal abonnees daalde in het kwartaal met 4.000 tot 7,454 miljoen. Onderliggend zien we bekende patronen, of verschuivingen:
  • Van analoog naar digitaal.
  • Van DVB-technologie (kabel, satelliet, ether) naar IPTV.
  VodafoneZiggo en KPN blijven dominant, met kleine onderlinge verschuivingen. Samen hebben zij 83,8 procent van de abonnees en 86,2 procent van de omzet.

  De omzet op de OTT-markt groeide sterker (+16%), tot EUR 97,0 miljoen, maar er was sprake van een flinke groeivertraging. Ook hier komen we verschuivingen tegen:
  • Van TVOD naar SVOD. De verhouding ging van 92/8 vorig jaar voor de SVOD- en TVOD-omzetten naar 93/7.
  • Van Netflix en andere naar Videoland.

  Als we beide markten combineren, dan komen we tot de totale TV/video-markt, die groeide met 3,8 procent. Ook dat betekende een groeivertraging. De verschuiving die we hier waarnemen is die van traditionele TV naar OTT, waarvan de omzetverhouding in een jaar tijd verschoof van 85/15 naar 87/13. Het basispakket is in dit geheel een dominante factor, met een nauwelijks teruglopend aandeel van 66 procent. Q1: top verliest 10.000 kijkers, Netflix handhaaft groei

  KPN wist in Q1 2019 netto 1.000 nieuwe TV-klanten te werven, terwijl het 'nieuwe' T-Mobile (inclusief Tele2) er 7.000 won. Ziggo verloor er 17.900, waarmee het nettoverlies van dit drietal uitkwam op zo'n 10.000. Uit ons eerstvolgende DTM-rapport zal blijken in hoeverre deze 10.000 abonnees overstapten op kleinere aanbieders en hoeveel van hen traditionele TV de rug toekeerden ('cord cutting'). Overigens hebben de meeste aanbieders prijsverhogingen aangekondigd voor deze zomer.

  Netflix hield zijn hoge abonneegroei vast. De hoeveelheid 'cash out' was kleiner dan in voorgaande kwartalen, maar kort na de cijfers wendde de onderneming zich toch tot de kapitaalmarkt om EUR 2 miljard nieuw vreemd vermogen aan te trekken. In andere landen is een prijsverhoging doorgevoerd, maar nog niet in Nederland. Waarschijnlijk gaan de drie abonnementen van EUR 8, 11 of 4 per maand omhoog naar EUR 8, 12 of 16. Daarnaast zijn er geruchten over het toevoegen van een abonnement met beperkte reclame. Dez oud dan wellicht voor rond de EUR 5 per maand kunnen worden aangeboden.

  Amazon was vooral in het nieuws met overeenkomsten met operators, waarmee het de route van Netflix volgt. Het leidt tot integratie van de dienst in het platform van de operator. Ook bij Amazon gaan geruchten over het toevoegen van reclame. YouTube maakte een merkwaardige draai door 'originals' voortaan gratis (met reclame) aan te bieden, waardoor de positie van de betaalde dienst YouTube Premium moeilijker lijkt te worden.

  De Stichting KijkOnderzoek liet met de kijkcijfers van april zien dat Talpa profiteerde van het aanbieden van Champions League voetbal op Veronica. Talpa bezette in april de volledige top drie van best bekeken programma's.

  De Telecompaper Stock Index Global Consumer Media laat zien dat de mediasector het goed doet op de internationale aandelenmarkten. Sinds eind 2018 staat onze index 20,3 procent hoger en doet het daarmee beter dan de S&P 500, die 17,5 procent wint. Enkele broadcasters doen het erg goed, zowel in de VS (Sinclair +71%) als in Europa (TF1 +40%, M6 +26%). Ook drie VOD-aanbieders laten outperformance zien ten opzichte van de S&P 500: Netflix +44 procent, NENT Group +27 procent en Bilibili +25 procent. Walt Disney staat 23 procent hoger. 2019-2020: drukke SVOD-markt

  Diverse grote aanbieders hebben een SVOD OTT-dienst in voorbereiding. Apple en Walt Disney hebben inmiddels de nodige details gegeven.
  • Apple: Apple TV Plus verschijnt in de herfst van 2019 in meer dan 100 landen.
  • Walt Disney: Disney+ komt op 12 november in de VS en bij een jaarabonnement is de maandprijs slechts USD 5,83. In de maanden daarna komt Disney+ naar Europa.
  • WarnerMedia volgt in Q4 2019 en zal zwaar leunen op de HBO-content.
  • NBCUniversal zal in september/oktober meer bekendmaken.
  • Discovery komt met een dienst die gebruik zal maken van BBC-natuurfilms.

  De grote Amerikaanse broadcasters en studio's hebben een grote portefeuille opgebouwd van video-apps. Voor de hand ligt dat zij deze rationaliseren. Tegelijk zullen zij wellicht het voorbeeld van Walt Disney volgen, dat erop inzet om met drie hoofd-apps de wereld te veroveren: Disney+, ESPN+ (sport) en Hulu (series).

  Voor de kleinere spelers is dat waarschijnlijk geen optie. Zij zullen het, met de komst van de genoemde apps, alleen maar moeilijker krijgen om een 'share of wallet' op te eisen bij de consument. We noemen een aantal strategische opties:
  • De rol van aggregator vervullen, door niet alleen eigen content maar ook die van derden aan te bieden. Film1 (Sony) is een voorbeeld, al verdwijnt deze dienst.
  • Samenwerking met (andere) broadcasters. NLziet (Nederland) en Hulu (VS) zijn bekende voorbeelden en er zijn er meer in ontwikkeling: Salto (Frankrijk), BritBox (VK) en Joyn(Duitsland).
  • AVOD. Viacom heeft gezegd de SVOD-markt te druk te vinden en richt zich daarom op AVOD: ad-supported VOD. Andere voorbeelden zijn er van Comcast (Flex), Sinclair (Stirr) en Sony (Crackle).
  • Consolidatie. Zo koopt Altice, als het lukt, Molotov en Viacom heeft Pluto TV (AVOD) ingelijfd.
  • Distributie via derden. Amazon Channels en Apple TV Channels zijn platforms die de distributie voor hun rekening nemen en de kansen van kleine aanbieders vergroten.

  Met een steeds groter wordend aanbod neemt de strijd om de portemonnee van de consument toe. Deze zal traditionele diensten (basispakket, pluspakket, premiumaanbod zoals Ziggo Sport Totaal en Fox Sports) en neuwe diensten (Netflix, Disney+, Apple TV Plus etc.) tegen elkaar afwegen. Amazon Prime Video neemt daarbij een bijzondere positie in, omdat dit een 'gratis' add-on is bij de bezorgdienst Amazon Prime. Wij verwachten dat impact op de traditionele TV niet kan uitblijven. Na dit jaar verwachten wij dat 'cord cutting' zal toenemen en het positieve effect van jaarlijkse prijsverhogingen gaat overheersen. Daar komt nog bij dat 'open kabel', waarvan de timing lastig te voorspellen is, op termijn zal bijdragen aan prijsdruk. Al met al denken wij dat het aantal TV-abonnee in 2023 zal dalen naar 7,18 miljoen.
  https://www.telecompaper.com/nieuws/...-2019--1292357

 • #2
  ‘Cord-cutting’ wordt steeds populairder: mensen zeggen hun televisie-abonnement bij hun provider op en consumere enkel nog media via internet d.m.v. bijv. streaming diensten als Netflix, iTunes, Amazon Instant enz.

  Dit in tegenstelling tot zgn. 'liniear' televisie kijken. Weg met de vele reclameblokken, het tegenvallende aanbod aan films en series, de eindeloze herhalingen en de onlogische uitzendtijden. Ook het opnemen van een uitzending (met reclame) is een fenomeen dat hiermee grotendeels zal verdwijnen. Reclames zullen blijven bestaan (sportkanalen) maar de gerichte streamingkanalen zullen hun inkomsten grotendeels binnenhalen via abonnementsgelden. Wil je iets terugzien? Dan gewoon intunen op het betreffende streamingkanaal en knallen maar (via de reguliere streamingkanalen, dus geen kwaliteitsverschil meer). Lang leve de digitale snelweg!
  Met twee voeten aan de grond kom je geen stap verder...

  Reageer

  Om te reageren, moet je eerst .

  verwerken...
  X