Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging.

EQT mogelijke 'remediepartner' T-Mobile

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • EQT mogelijke 'remediepartner' T-Mobile

  EC vindt Sterke Nummer Drie op FMC-markt onvoldoende, T-Mobile aan zet met remediepartner voor mobiele markt

  maandag 17 september 2018 | 16:25 CET | Auteur: Tim Poulus | Marktcommentaren
  De Europese Commissie keurt de voorgenomen fusie van T-Mobile NL en Tele2 NL niet af en legt de bal bij T-Mobile NL om met een aanvaardbare remedie te komen. De EC beoogt hiermee de mobiele retailmarkt te versterken als Tele2 als onafhankelijke partij verdwijnt. Dat de combinatie de 'joint dominance' van KPN en VodafoneZiggo zou kunnen aanvallen is blijkbaar onvoldoende voor de EC. Goedkeuring met voorwaarden is een reële mogelijkheid, met Simpel of EQT Nederland als gedoodverfde kandidaten. Of T-Mobile ziet af van de overname.

  Getuige de bezwaren van de EC vindt men het problematisch dat Tele2 NL als challenger van de mobiele markt zou verdwijnen. T-Mobile NL werpt tegen dat de combinatie nog steeds de kleinste van de markt zou zijn en dat Tele2 nauwelijks zou verdwijnen omdat merk en aanbod (met name het unlimited abonnement van 25 euro) voorlopig zouden blijven bestaan. De visie van de EC komt niet als verrassing. De mobiele markt zou terug gaan van vier naar drie operators, iets wat in Europa moeilijk ligt. Dat op de FMC-markt (vast/mobiele convergentie) een Sterke Nummer Drie ontstaat, vindt men blijkbaar onvoldoende. Daar zal T-Mobile zich bij neer moeten leggen. En er zal op één of andere manier een Sterke Nummer Vier gevormd moeten worden op de mobiele retailmarkt. T-Mobile: afzien van overname of remediepartner aanwijzen

  Voor T-Mobile NL is het positief dat de EC er niet voor kiest de fusie zonder meer te verbieden. Met zijn reactie lijkt de onderneming alsnog op goedkeuring zonder voorwaarden te mikken. De EC krijgt hiermee echter geen nieuwe informatie en zal zich niet laten vermurwen. T-Mobile neemt het woord remedie niet in de mond, wat suggereert dat men daar niets in ziet. Niet uitgesloten kan worden dat het liever de 'break-up fee' van 25 miljoen euro betaalt aan Tele2 dan dat het een kandidaat aanwijst als Sterke Nummer Vier.

  De kans op een fusie met voorwaarden lijkt evengoed het grootste, want het is een unieke kans voor T-Mobile om zich te versterken. Een remedie kan verschillende vormen aannemen:
  • Een 'asset deal'. Dit is wat we gezien hebben in Italië, waar Iliad assets opkocht van Wind en Tre. Deze partijen brachten met hun fusie de markt terug naar drie operators. Met de gekochte assets kon Iliad rap een nieuwe nummer vier in de markt zetten, met grote gevolgen. Gegeven de assets van Tele2 (goeddeels redundant voor T-Mobile) laat deze oplossing zich gemakkelijk naar Nederland vertalen. Overigens wordt Iliad ook in verband gebracht met plannen om in België terug te keren naar vier operators. En ook in Duitsland is dit aan de orde.
  • Een 'access deal'. Dit kennen we van de o.a. Duitse markt. Telefonica DE (O2) kocht E-Plus van KPN onder de voorwaarde dat de MVNO Drillisch over een gegarandeerde hoeveelheid capaciteit zou kunnen beschikken. Ook dit is een model dat in Nederland toepasbaar is, met de grotere MVNO's als mogelijke kandidaten.
  • Andere maatregelen. Naast, of in de plaats van, het bovenstaande zou T-Mobile ervoor kunnen kiezen sub-brand Ben te verkopen, wiens rol overgenomen kan worden door het Tele2-merk.
  Kandidaten: Simpel en EQT Nederland

  T-Mobile moet nu in gesprek met potentiële 'remedy partners' die overtuigend zijn voor de EC, zonder zichzelf ermee in de vingers te snijden. Een asset deal (a la Italië) met Iliad lijkt kansloos want te risicovol voor T-Mobile. Iliad is immers momenteel bezig de Italiaanse markt volledig te ontwrichten (het wachten is alleen nog op een deal met FTTH-operator Open Fiber om ook de vaste en de FMC-markt te betreden). Maar misschien durft T-Mobile dit, of een access deal, wel aan met een andere partij. Het meest voor de hand liggend zijn de grotere aanbieders op de Nederlandse markt, buiten de huidige 'grote vier'. En dan zijn er niet heel veel kandidaten. De M7 Groep (Canal Digitaal, Online) lijkt niet geïnteresseerd, Lebara en Lyca evenmin, zodat alleen Simpel (MVNO op T-Mobile) en EQT Nederland (Delta, Caiway, CAIW) overblijven als partijen met een flinke klantenbasis en met funding. Volgens ons jongste MVNO-rapport had Simpel per Q1 2018 655.000 postpaidklanten (een verdubbeling in twee jaar tijd) en is daarmee de snelstgroeiende MVNO.

  Voor Simpel zou een asset deal betekenen dat het de weg van Tele2 zou gaan: van MVNO naar MNO. Met investeerder Parcom als aandeelhouder lijkt funding geen probleem. Een access (of capacity) deal zou betekenen dat het betere wholesale-voorwaarden van T-Mobile zou krijgen. Overnemen van de klantenbasis van Ben zou Simpel ook niet slecht uitkomen.

  Met een asset deal zou EQT Nederland zijn regionale kabel- en FTTH-bedrijf (potentieel landelijk) koppelen aan een landelijke mobiele operator en zijn concurrentiekracht kunnen versterken met een FMC-aanbod. Op deze manier zou niet alleen een vierde mobiele operator ontstaan, maar tevens een vierde FMC-aanbieder. Een access deal ligt misschien minder voor de hand omdat Delta nog maar net gestart is als MVNO (op T-Mobile).

  Binnen enkele weken weten we meer: geen overname of een remediepartner in de vorm van Simpel of EQT Nederland.
  https://www.telecompaper.com/comment...markt--1261076
 • 2 Reacties

 • #2
  Bedankt voor deze info - ben je je nieuwe editor aan het testen?
  |-]
  Met twee voeten aan de grond kom je geen stap verder...

  Reageer


  • #3
   Oorspronkelijk gepost door Webkabouter Bekijk bericht
   Bedankt voor deze info - ben je je nieuwe editor aan het testen?
   |-]
   Nou, werkt prima!

   Reageer

   Om te reageren, moet je eerst .

   verwerken...
   X