We gebruiken enorme hoeveelheden plastic. Elke dag weer komt daarvan een ongekende hoeveelheid in het zeewater terecht. Het gaat om miljoenen tonnen plastic per jaar. En dat heeft extreme gevolgen voor de natuur, die van tevoren niet waren voorzien. National Geographic helpt mee om deze plasticconsumptie te stoppen en voert heel deze maand campagne on het mom: #stopmetplastic. Bij National Geographic (kanaal 15) zijn deze maand op tv verschillende documentaires te zien over hoe plastic onze natuur beïnvloedt. We zetten ze op een rij:

Plastic, The Real Sea Monster

Elk jaar komen miljoenen tonnen plastic via rivieren, stranden, schepen en platforms de oceaan in. Wetenschappers hebben ontdekt dat er hormonen in het water vrijkomen wanneer het plastic afbreekt. In het zeewater hopen giffen zich ook nog eens op met een hoeveelheid die een miljoen keer hoger is dan normaal. Vissen en vogels krijgen dit plastic binnen en uiteindelijk komt het terecht in ons eigen lichaam. Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is, blijft het drijven in de oceanen. Al het plastic hoopt zich op in enorme draaikolken van afval. Een aantal daarvan zijn zelfs groter dan Spanje en Portugal bij elkaar.

Wanneer?
Zaterdag 16 juni om 18.10 uur

Plastic China

Kinderen spelen tussen de enorme stapels plastic afval. In deze documentaire een portret van mensen die leven in de omgeving van enorme hoeveelheden plastic afval. China is ’s werelds grootste importeur van dit afval. De mensen die hier werken sorteren en recyclen het plastic afval uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. In deze documentaire is Yi Jie te zien, die samen met haar ouders leeft tussen de bergen plastic en vieze dampen van de verbranding. Yi Jie kan niet naar school. Volgens haar vader omdat hij te weinig verdient, volgens zijn baas omdat haar vader alles wegdrinkt. Het is een uitzichtloze situatie.

Wanneer?
Maandag 18 juni om 21.00 uur
Woensdag 20 juni om 20.00 uur
Zaterdag 23 juni om 18.10 uur

Plastic Paradise

Al het plastic dat is gemaakt in de negentiende eeuw, is nog steeds op onze planet. Als het dus wordt weggegooid, wat gebeurt er dan mee? In deze documentaire probeert journalist Angela Sun dit mysterieuze fenomeen bloot te leggen. Dat doet ze op een van de meest afgelegen plekken op aarde. Midway Atoll, midden in de Noordelijke Stille Oceaan. Onderweg ontmoet Angela met wetenschappers, onderzoekers en vrijwilligers. Zij vertellen haar wat de gevolgen zijn van onze enorme plasticconsumptie.

Wanneer?
Maandag 25 juni om 21.00 uur
Woensdag 27 juni om 20.00 uur
Zaterdag 30 juni om 18.10 uur

Wat kun jij zélf doen?

Het verminderen van al het plastic op deze wereld begint bij onszelf. National Geographic heeft acht doelen op een rij gezet, waarmee je zelf je plasticgebruik flink kunt inperken. Doe je mee?

– Stap over op wattenstaafjes van karton
– Gebruik geen plastic rietjes meer. Toch een nodig? Koop er een van metaal of glas
– Gebruik een duurzame boodschappentas
– Neem geen plastic koffiebekers meer aan, neem een eigen reismok mee
– Stap over op duurzame navulbare waterflesjes
– Gebruik geen plastic bestek meer
– Scheid je afval en bewaar plastic apart
– Zie je rondzwervend plastic? Raap het op en gooi het weg