Nog een maand en dan is het zover. De tiende editie van Delta Ride for the Roses gaat dan van start in Goes. Fiets jij ook mee? Het is de perfecte kans om vanaf de fiets een mooi deel van Zeeland te bekijken. En dat voor een goed doel: geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Fiets je niet zo vaak? “Dat is op zich geen probleem”, zegt voorzitter Eddie Bogaert. “Je kunt nu nog een maand oefenen en 15 of 25 kilometer moet te doen zijn.”

Speciaal voor onderzoek naar gynaecologische kanker start ook dit ‘Delta Ride’-weekend op vrijdag 8 juni met de LadiesNightRide. Een ‘gezellig’ fietsevenement voor vriendinnen, zussen, collega’s, moeders en dochters. Je start vanaf de Markt in Goes en rijdt vanaf daar een route van 15 of 30 kilometer. Dat is prima te doen, toch?

Bram Houg zingt je toe

“Je kunt rekenen op een goede sfeer”, zegt Bogaert. “Je fietst zo met de stroom mee. Daardoor gaat het allemaal veel sneller dan wanneer in je in je eentje fietst.” Het is de vierde keer dat de LadiesNightRide wordt gereden. “Bram Houg, bekend van The Voice of Holland, komt trouwens optreden op de Markt in Goes.”

Midden-Zeeland of Zeeuws-Vlaanderen?

Dit jaar is er weer keuze genoeg. Op zaterdag 9 juni kun je een route fietsen door Midden-Zeeland, op zondag 10 juni door Zeeuws-Vlaanderen. Ben je niet zo’n fietser, dan kun je deze dagen starten met een route van 25 kilometer. Voor de liefhebbers is 50 of 80 kilometer ook mogelijk. En ben je echt een fanaat dan is de 120 kilometer vast niet genoeg.

Meld je uiterlijk 10 mei aan! Dat scheelt je wachten, wachten, wachten… Als je nog vóór vrijdag je aanmelding instuurt, krijg je je gepersonaliseerde rugnummer per post opgestuurd. Je hoeft dan niet meer in de rij te staan en kan direct naar de start.

Hersenkanker

De opbrengst van deze editie wordt beschikbaar gesteld voor onderzoek naar hersenkanker. In Nederland wordt elk jaar bij zo’n 1200 mensen een kwaadaardige tumor in de hersenen ontdekt. Deze ziekte treft vooral mensen tussen de 50 en 75 jaar. Mannen iets vaker dan vrouwen. De overlevingskans is niet groot. Slechts 25 procent van de mensen met zo’n tumor is vijf jaar na de diagnose nog in leven. In 2016 stierven 883 mensen door de ziekte. Om de ziekte tegen te gaan, doen verschillende universitaire ziekenhuizen in ons land onderzoek naar deze kankersoort. Het KWF bepaalt uiteindelijk welke van deze onderzoeken subsidie krijgen.

Wil je graag naar deze editie van Delta Ride for the Roses maar gaat dit niet door je gezondheid? Er is een speciale VIP-bus beschikbaar. Vorig jaar konden daardoor 25 mensen, waarvan vooral kankerpatiënten bij de start in Terneuzen zijn. Dit jaar kan dat opnieuw, en bovendien is er ook een bus geregeld in Goes. In de bus zit begeleiding. “Het is ook mogelijk dat mensen zelf hulp meenemen. Daar is ruimte voor”, zegt Bogaert. “Maar vol is vol. Er is maar beperkte ruimte in de bussen.”