Misschien maak jij zonder dat je het weet al gebruik van biometrische toepassingen: je telefoon openen met je vingerafdruk of de gezichtsherkenning, maar ook de software van Facebook om in foto’s automatisch je vrienden te herkennen. Er komt meer vertrouwen in biometrische beveiliging en het zal in meer diensten worden toegepast. De discussie over gebruik en fraudegevoeligheid blijft echter nog actueel: het is heel handig als je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden, maar je wachtwoord kun je in geval van misbruik snel herstellen. Dat is met een vingerafdruk wat lastiger…

5G Netwerk

Nu we gewend zijn aan 4G-internet, staat de opvolger voor de deur: 5G kan snelheden tot 10 gigabit per seconde aan, waardoor een gemiddelde speelfilm theoretisch in 3,6 seconden gedownload kan worden. Dat is wel wat anders dan de 6 minuten over het ‘oude’ netwerk.

Toch heeft 5G meer voordelen dan enkel het vlot binnenhalen van video: het kan meer verbindingen tegelijkertijd aan én heeft minder last van vertraging op het netwerk, cruciaal voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Het zal nog wel even gaan duren voordat je gebruik kan maken van dit supersnelle netwerk, we zullen in Europa nog minstens tot 2020 moeten wachten om met 5G aan de slag te kunnen.

Robots

We zijn er nog niet aan gewend, maar robots gaan een plek in ons huis innemen. Straks loop jij niet meer naar je speaker toe, maar heb je er eentje die zelf achter je aanrijdt. Dankzij ingebouwde cameratechnologie wordt de huisrobot tegelijkertijd een slimme beveiligingscamera én permanente familiefotograaf. Dit hoeft niet altijd eng te zijn! De Nederlandse startup Somnox ontwikkelde een robotkussen dat mensen beter laat slapen. Volgens de onderzoekers zal ‘knuffelen ook in 2018 een trend blijven’. Lig jij binnenkort ook in bed met een robot? De Robots komen er aan! Gaan de Robots straks alles van ons overnemen?

Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie. Zoals de onderzoekers het omschrijven lost Artificial Intelligence problemen op die we zelf ‘niet willen of niet kunnen oplossen’. De grootste impact zullen we hiervan zien bij zelfrijdende auto’s, beveiliging, winkels en spraaktechnologie.

Zelfrijdende auto’s klinken misschien nog een beetje eng, maar er wordt verwacht dat Artificial Intelligence ook veel positieve invloed gaat hebben op veiligheid en bijvoorbeeld in de medische sector. Via ‘augmented navigatie’ zullen auto’s in de toekomst aan de bestuurder tonen welke objecten ze herkennen en waarop ze anticiperen.

Spraaktechnologie

Ken je ze al? De apparaten waartegen je kan praten en die je verder helpen met je muziekkeuze, recepten, weerberichten etc? Amazon en bijvoorbeeld Microsoft bestormen de markt met ‘spraakassistenten’. Dit zien we terug in de verkopen van het aantal slimme speakers, dat naar verwachting in 2019 een hoogtepunt zal bereiken.

Spraaktechnologie blijft echter niet beperkt tot de praatpalen in huis: ‘spraak zal een rol gaan spelen in alle denkbare vormen van digitale ervaringen’. Een voorbeeld zijn nieuwe modellen van Ford, die zijn uitgerust met de digitale assistent van Amazon.

Draadloos opladen

Bij draadloos opladen wordt er geen gebruik meer gemaakt van een verbinding middels een draad tussen het apparaat en de oplader. De oplader zelf wordt uiteraard nog wel via een draad verbonden aan het netstroom.

De meest gebruikte technologie voor draadloos opladen is de Qi technologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van plaatje waarop elektrische spanning wordt opgewekt met magnetisme. Het dock van de Qi oplader bevat een spoel die een elektromagnetisch veld uitstraalt. Het mobiele apparaat dat over deze Qi technologie beschikt, bevat eenzelfde spoel die het elektromagnetisch veld absorbeert en vervolgens de accu met energie vult.

Dankzij de Qi technologie springen steeds meer bedrijven in op de toenemende trend van het draadloos opladen. Zo experimenteert de koffieketen Starbucks al met tafels waarin Qi opladers zijn geïntegreerd. En ook Ikea heeft meubels ontworpen waarin draadloze opladers verwerkt zijn. Is de oplader binnenkort verleden tijd?