Hoe luister jij naar de radio? Vanaf 20 augustus is het niet meer mogelijk om radio te luisteren via de analoge kabel in Zeeland. Stap daarom op tijd over naar andere manieren van radio luisteren. Dat kan namelijk via digitale radio via de kabel of streamen via internet. Maar ook via de ether: digitaal via DAB+ of oldskool analoog via FM. Hoe stap je over? We zetten
de opties op een rij.

Allereerst moet je controleren op welke manier je naar de radio luistert. Luister je niet via de kabel? Dan verandert er eigenlijk niets. Controleren of je via de kabel luistert, is heel simpel. Als er een coaxkabel loopt vanaf je radio naar het aansluitpunt in de hoek van de woonkamer of je meterkast, dan luister je analoog via de kabel.

Een andere manier is om te kijken welke zender je hoort op 88.5 FM. Hoor je NPO Radio 1? Dan luister je via de kabel. Hoor je een andere zender of ruis dan is de kans groot dat je via de ether luistert. Kom je er niet uit? Laat het ons weten. We willen namelijk dat iedereen ook na 20 augustus radio kan blijven luisteren.

Digitale radio via de kabel

Eén van de makkelijkste opties om radio te blijven luisteren is via je digitale tv. Kijk je al digitaal? Dan kun je, net als dat je tussen verschillende digitale tv-zenders zapt, ook kiezen voor digitale radio. Op de meeste afstandsbedieningen zit een knop om te schakelen tussen tv en radio. Vanaf kanaal 901 en verder vind je alle digitale radiozenders.

Heb je een stereo aangesloten op de tv, dan geniet je dus ook via je stereo van het heldere digitale geluid en het uitgebreide aanbod aan radiozenders. Je kunt je stereo op verschillende manieren met de tv verbinden. Via tulp, optisch en HDMI. Welke optie je kiest, hangt af van de aansluitingen op jouw tv en stereo. Laat je eventueel adviseren door een specialist in één van
onze winkels of bij een Delta-dealer.

(Mini)decoder

De Minidecoder is na aansluiten en een paar klikken klaar voor gebruik. Met de Minidecoder kijk je tv en luister je radio zonder smartcard. Je kunt de Minidecoder ook los aansluiten op een radio. Op de Minidecoder zit geen schermpje om te zien naar welke zender je luistert. Wissel je vaak van zender, kies dan voor een decoder met een display of sluit de decoder ook
aan op de tv.

Digitale radio uit de lucht

Al gehoord van DAB+? Dat is digitale radio via de ether. DAB+ wordt ook wel de opvolger van FM genoemd. Hiervoor heb je een radiotoestel nodig dat het DAB-signaal kan ontvangen. Het aanbod bij DAB+ is groter dan bij FM-radio uit de ether. Bovendien is het geluid niet meer gevoelig voor ruis. Je kunt de kwaliteit vergelijken met het luisteren naar een cd.

Internetradio

Welke muzieksmaak je ook hebt, met internetradio zit er altijd iets tussen dat bij je past. Duizenden zenders van over de hele wereld ontvang je kraakhelder via het internet bij je thuis, via diverse websites op apps. Natuurlijk kan dit ook via je eigen geluidsinstallatie, als je beschikt over de juiste aansluitingen.

FM via de ether

Overstappen van de kabel naar de ether kan ook. Je vervangt dan de coaxkabel achterin je radio voor een zogenoemde lintantenne. Het aanbod in de ether is wel anders dan via de kabel. In welke plaats je naar de radio luistert, bepaalt welke zenders te ontvangen zijn en hoe de ontvangst is.

Een overzicht van radiozenders en op welke manier ze te ontvangen zijn, hebben we voor je op een rij gezet. Bekijk het overzicht.

Waarom verdwijnt analoge radio van de kabel?

We werken aan ons Next Generation Netwerk. Daarmee maken we het netwerk in Zeeland klaar voor de toekomst. Het internetverkeer groeit elk jaar met 40 procent. Om mee te groeien in deze ontwikkeling, maken we van onze digitale vierbaans snelweg, een digitale achtbaans snelweg. Dat doen we onder meer door over te stappen op volledig digitale tv en radio. En we vernieuwen de apparatuur in ons netwerk op 15.000 plaatsen. Daarmee wordt het internet nog stabieler en betrouwbaarder. Bovendien zijn hogere snelheden mogelijk. Nu is de maximaal haalbare snelheid 400 Mbps, straks maar liefst 1.000 Mbps.