ZeelandNet

Zeeland Culinair

Walchers gilde spek (Variant : Zeeuws spek)

Walchers gilde spek Op mijn ontdekkingstocht om Zeeuws spek te maken, en omdat het recept van Zeeuws spek geheim is, ben ik tot een goede variant van het Zeeuws spek gekomen namelijk â??Walchers gilde spekâ?. Walchers gilde spek is in blokjes gesneden en koud gepresenteerd bij een biertje of glaasje glühwein heerlijk zo vinden wij bij ons Walchers Wijnmakers Bierbrouwers en likeurmakers gilde.

Inzender nomad
Keuken Zeeuws
Type Hapje, Vlees
Waardeer dit gerecht!
(61 stemmen)

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Meng alle kruiderij, zout, water en ketjap tot een marinade,het beste doe je dit een dag van te voren zodat het zout goed oplost en de kruiden al smaak afgeven aan de marinade.
Leg het spek op een plank en prik met een vleesvork het spek een 100 x in. (hierdoor kan de marinademix goed indringen)
Doe het stuk voorbereide stuk spek in een plastic zak ( een z.g. Gripseal zak) of een vacuümmeer zak.
Giet nu de gemaakte marinademix bij het spek en pers zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit deze af of nog beter vacuümmeer het spek in een speciale vacuümzak,
Leg de plastic zak met daarin het stuk spek op een diep bord en plaats dit voor minimaal 48 uur in de koelkast, nog is beter voor 72 uur.
Masseer telkens als u in de koelkast komt het spek even, door er in te knijpen en de marinademix daardoor steeds te verdelen over het spek.

Bereiding:
Neem de plastic zak met het spek uit de koelkast en plaats dit in zijn geheel in een pan met 3 liter water van 98 graden C, (een slow-cooker is hiervoor ideaal) of anders zet een pan met 3 liter water van 98 graden C in de oven en de ovenstand op dezelfde temperatuur.
Pocheer nu het spek in de pan met water voor 90 minuten, open de verpakking en laat het spek even uitdruipen op een rek,
Plaats het nog warme spek in het midden van een voorverwarmde oven van 125 graden C voor 45 minuten.
Laat het spek afkoelen en klaar.

NB:
In plaats van het nitrietzout kan ook gewoon zout genomen worden, echter de houdbaarheid van het spek is hierdoor minder.

Variaties / Tips voor het opdienen

Natuurlijk smaakt dit spek koud en dun gesneden ook lekker op een boterham en is heerlijk als het lauw warm is en in wat dikkere plakken gesneden bij een zuurkoolschotel wordt gegeten

30 reacties

Wat de kruiden betreft :zijn er maten en gewichten voor of zo maar een dotje doen of is het geheim

Ad de Hoon

-  

Lekker weg blijven dan!!!

Ariaan

-  

De kruiderij en de maten gewichten staat toch gewoon in het recept toch? Of bedoel je de samenstelling van de kruidenmix kip pikant? Van de kruidenmix kip pikant is de fabrikant vermeld, denk niet dat deze die even verteld.

jan

-  

Wij vonden het NIET lekker!

Linda

-  

Heerlijk, ga het meer maken en dan ook een paar teentjes knoflook erbij om te proberen.

Wim

-  

Dank je wim, delen van recepten is leuk. Wees voorzichtig met de knoflook ook ik heb nadien het recept hiermee aangepast een mestpuntje poeder beviel goed. Ik ben bang dat door de lange marinadetijd de knoflook zal overheersen (wel een look liefhebber overigens)

nomad

-  

Bedankt voor de tip, ik plet een teen en doe die dan de laatste paar uur er bij. Ik zal ook eens recepten van me zelf plaatsten die ik al op smulweb heb. Gr. Wim..

Wim

-  

Doen Wim!!! zie ook mijn overige recepten

nomad

-  

ik ga er wel in de winkel om ben ik goed koper uit ........................

jan.spek

-  

Zeeuwsspek, daar kunnen ze me s'nachts voor wakker maken. @ nomad ik neem aan dat het een mespuntje poeder is ipv mes(t)puntje want dat hebben we hier in Zeeland namelijk ook, hahaha

T.R.

-  

Inderdaad een mespuntje natuurlijk hi hi

nomad

-  

kook formule van alle gekookte vlees soorten 15 minuten per cm doorsnee op 78 graden plus 20 minuten voor het hart van het product daarmee voorkom je dat er veel vocht verlies optreed bv een stuk vlees van 10 cm doorsnede 10x15+20=170 min een kleine 3uur en wat het zout betrefd nitriet is een kleurzout en zorgd dat het vlees zijn oorspronkelijke kleur weer terug krijgt door verwarmming gewoon zout geeft een grijs produkt beide geven dezelfde houdbaarheid groet jan duizenden kilo s spek gemaakt

jan l

-  

jan l, bedankt voor deze informatie

nomad

-  

spek is lui vlees dus vies

dree

-  

Ketjap Manis of Asin? Maakt nog al een verschil uit!

Jan

-  

Ketjap Manis, Ketjap Asin, zou de boel veel te zout maken.

nomad

-  

ik zie hin spek aleen ma vlijs!

Japio

-  

geweldig genoten dank je wel!

knutsel

-  

spek moet je roken kleurzoud kipkruiden teentje knoflook, mosterd 2uur op 60 graden roken heerlijk

mansie

-  

Ik ben op vakantie in oostenrijk geweest en gezien hoe ze het spek bewerkten thuis het zelfde gedaan toen werd het Zeeuws spek Ik was de eerste in Goes het ging zoals het met alles gaat Nu hebben ze weer een andere naam bedacht maar spek blijft spek het hing in de winkeloven samen met kip en haksen zeer lekker .

chvtveer

-  

Zeeuws spek , heerlijk maar absoluut niet alleen walchers . Ieder slager begon ermee in het begin van de jaren 70 . Ieder had zijn eigen recept , en kruiden . Walcheren gebruikte andere kruiden dan Beveland . Het maakt niet uit welke kruiden je gebruikt , het belangijkste is dat het stuk vlees / buikspek de tijd krijgt om alle kruiden op te nemen . Het garen kan ook op vele manieren , ook dit maakt niet uit als het maar de tijd krijgt . Dit gaat niet altijd met een kookwekker , dit moet je voelen en zien en proeven .Ook lekker in dikke plakken op de bbq .

Andre

-  

1

John

-  

1

John

-  

De speurtocht voor het oude recept gaat door (want vroeger had je geen ketjap in NL), maar ik heb wel dit recept uitgevoerd en het was ook heerlijk! Lees mijn ervaring: http://www.maillard.nl/2015/08/04/walchers-gilde-spek/

Paul Oosten

-  

Eigenlijk heb je geen kruiden nodig, 2 nachtjes in niet al te zout pekelwater is voldoende. Garen, grillen en klaar is Clara.

Clara

-  

Echt zeeuws spek haal je bij Rob Heersma in Oostkapelle, de zgn. Oosterschelde spek. Hoe Zeeuwser wil je het hebben?

Gerard

-  

Ssdfgnklpyryopfgklnmkswsarihjkgbnkm dfhjopewsdubnmkju

Sfgg

-  

Ssdfgnklpyryopfgklnmkswsarihjkgbnkm dfhjopewsdubnmkju

Sfgg

-  

Al verscheidene keren gemaakt maar dan 2,5 uur in de rookoven heerlijk. Vrijdag gaan we weer

Jeroen

-  

In Amsterdam kocht ik ooit 'Zeeuws'spek. Het was knabbelspek, brosse stukjes, uitgebakken? Zeeuws spek maak ik af en toe, heerlijk. Maar ik zou graag een recept hebben voor het product dat ik in A kocht. Wie weet het?

Bert

-  

Reactie wordt toegevoegd

Uw reactie op dit gerecht

Ingrediënten

 • Ingrediënten:
  1000 gram buikspek ( aan een stuk zonder zwoerd)
  5 eetlepels ketjap Manis ( Albert Hein)
  2 eetlepels water
  1 koffielepel Worcestersaus
  30 gram ( kruidenmix kip pikant Verstegen)
  8 gram nitrietzout (te verkrijgen bij de slager)

Deel dit recept