ZeelandNet

Zeeland Culinair

Krokant gefrituurde kippenvleugeltjes

Lekker borrelhapje of voor zomaar bij de TV ben ik tot het volgende recept gekomen doordat het niet te pittig is ook ook geschikt voor kinderen.

Inzender nomad
Keuken Wereldkeuken
Type Snacks, Vlees, Snel
Waardeer dit gerecht!
(22 stemmen)

Bereidingswijze

Voorbereiding kippenvleugeltjes:
Halveer de kipvleugeltjes door deze op het gewricht door te nemen.
Maak een bouillon van 1 liter water, de 3 kippen bouillonblokjes en de 2 afgestreken koffielepels chilipoeder.
De bouillon kan wat minder pittig gemaakt worden als in plaats van de 2 afgestreken koffielepels chilipoeder 2 afgestreken theelepeltjes met chilipoeder wordt gebruikt.
Neem een pan ter grootte van een braadpan en kook de kipvleugeltjes gedurende 10 minuten.
Schep de kippenvleugeltjes uit de bouillon in een vergiet en koel ze zo snel mogelijk terug.
Plaats voor een nacht in de koelkast in een afgesloten bakje.
Gooi de bouillon niet weg, maar koel ook deze zo snel mogelijk terug en vries deze in voor een volgende keer.

Voorbereiding beslag:
Maak het beslag in een schaaltje door 100 g tarwebloem, 1dl water, 1 ei,1/2 afgestreken theelepel zout en 1 afgestreken koffielepels chilipoeder en 1 koffielepel paprikapoeder tot een beslag te kloppen waarin straks het vleugeldeel stuk voor stuk kan worden ondergedompeld.
Het beslag kan wat minder pittig gemaakt worden als in plaats van de 1 afgestreken koffielepels chilipoeder 1 afgestreken theelepeltjes met chilipoeder wordt gebruikt.

Voorbereiding krokant laagje:
Voor het typische krokante laagje van de gefrituurde kippenvleugels gebruiken we cornflakes, doe de 200 gram cornflakes in een plastic diepvrieszakje en kneus deze in redelijk fijne stukjes door de plasticzak zo lang te kneden tot de juiste grofheid is bereikt.
Strooi de gebroken cornflakes in een diep bord of schaaltje om de kippenvleugels straks stuk voor stuk door heen te kunnen wentelen.

Algemene werkwijze:
Neem een vleugeldeel door deze met cocktailprikker in het beslag te dompelen en laat het overschot aan beslag van het vleugeldeel afdruipen.
Nu het beslag om het vleugeldeel zit, kan het geheel in het bord met de gebroken cornflakes zodat alles bedekt wordt hiermee, , schud deven om het teveel wat niet hecht van de corneflaks er af te laten zodat deze niet straks los in de olie komt en verbrand tijdens het frituren.
Haal voorzichtig het vleugeldeel van de cocktailprikker en leg deze op een ruime schaal, zodat de vleugeldelen niet op elkaar gestapeld hoeven te worden, hierna moeten de kippenvleugels nog een uurtje rusten voordat we deze kunnen frituren, het beslag en de cornflakes moeten even de tijd hebben om goed aan de vleugeldelen te hechten .
Ook kunnen deze kippenvleugels zo voorbereid en afgedekt met een folie, een dag in de koelkast bewaard voordat deze gefrituurd worden.

Frituren:
Om de kippenvleugels krokant te frituren gebruiken we beslist geen frituurvet maar arachideolie (= olie gewonnen uit pindaĆ¢??s)
Doe in een braadpan, wok of in de friteuse zoveel olie dat de vleugeldelen ruim kunnen bewegen en onder staan.
Bak niet meer dan 6 a7 vleugeldeeltjes tegelijk op ongeveer 180 graden c.
Het bakken neemt slechts een korte tijd in beslag 2 tot 3 minuten is ruim voldoende omdat de vleugels al voorgekookt en gaar zijn.
Zien de vleugeldelen er mooi goudbruin uit dan zijn ze klaar.
Als de olie is afgekoeld is deze even zeven en terug doen in de fles, de olie kan dan een volgende keer weer gebruikt worden.
Variaties / Tips voor het opdienen

Lekker tijdens een borrelavond, serveer de vleugeldelen op een bord of schaal met wat chilisaus.

2 reacties

Lijkt me lekker, ik ga het ook maken deze weekend.

gerda

-  

Even als basis idee gebruikt. Ik heb zelf een aziatisch tintje er aan gegeven. Kip gekookt in kippebouilon met knoflook en sambal erbij. Door het beslag geperste knoflook, sambal, klein scheutje gembersiroop en teriyakisaus geklopt. Staat nu in de koelkast te hechten en kan niet anders dan lekker smaken. Verrassing voor dinnetje, die luz wel een kippie.

Jurgen Elzinga.

-  

Reactie wordt toegevoegd

Uw reactie op dit gerecht

Ingrediënten

 • 1kg kipvleugels (ongeveer 26 stukjes)
  3 kippen bouillonblokjes
  50 g tarwe bloem
  1 ei
  1 dl water
  200 gram cornflakes
  2 afgestreken koffielepels chilipoeder
  1 afgestreken koffielepel paprikapoeder
  1/2 afgestreken theelepel zout
  1,5 liter arachideolie

Deel dit recept