Filosofie

Communities

ZeelandNet

Filosofie

135 bezoekers 2 leden Log in

Welkom op deze community

Deze community is nog maar kort geleden aangemaakt en dus nog volop in ontwikkeling.

Het doel van deze community is om een platform te bieden voor discussies over filosofische vragen. Speciale aandacht zal uitgaan naar het nondualisme.

Iedereen die wil meedenken is van harte uitgenodigd!

Kijk ook op de andere pagina's zoals:
- Filosofen in 1 zin
- Aanbevolen literatuur
- Vrije wil en morele verantwoordelijkheid


Poll

Wat is volgens jou de belangrijkste filosofische vraag?

Nondualiteit

Wat is nondualiteit?

Nondualiteit of Advaita betekent geen twee. Ideeën van Advaita dateren al van zo'n 800 jaar voor Christus en zijn terug te vinden in de prachtige Upanishads die een aantal van de kerngedachten van het Hinduïsme bevatten. Het "ene" wordt in het Hinduïsme Brahman genoemd. Alles wat er is, is Brahman, alles wat er is, zijn uitingsvormen van Brahman, ook bergen, dieren en mensen. Een mens is wat zijn diepste verlangen is. Ons diepste verlangen schept ons leven. Door te realiseren dat we één zijn met Brahman verkrijgen we de ultieme vrijheid. Alles wat we dan wensen ontspringt uit de kracht van onze gedachten, het wordt gerealiseerd en we zijn vervuld van vreugde.

Ook Neerlands grootste filiosoof Spinoza had het idee dat alles tot het ene, de natuur, hoorde. Alles wat er gebeurt volgt gewoon de wetten van de natuur en het menselijk gedrag is daarop geen uitzondering. De mens heeft daarom geen vrije wil maar de mens kan vrij genoemd worden als hij vrij zijn wil kan volgen.

Einstein kwam met het idee van ruimtetijd. Ruimte en tijd vormen één geheel die alle gebeurtenissen van het verleden, heden en de toekomst bevatten. Er is dan maar 1 werkelijkheid die alleen anders lijkt, afhankelijk van de plaats en de tijd. 

Nondualiteit betekent dat alles één is. Er is alleen maar de natuur in beweging, alles gebeurt zoals het gebeurt, zonder doel. Er is geen ik of jij, dat zijn alleen illusies. Er is geen goed of slecht, geen vrije wil. Er is niets meer om goed of verkeerd te doen, trots en schaamte vervallen, het betekent volledige vrijheid.
Fotoalbum

Omhoog