uitvinder

Communities

ZeelandNet

uitvinder

Welkom op de community uitvinder!

36.441 bezoekers 6 leden Log in

Beroemde uitvinders


Thomas (Al) Edison (uitvinder)


Edison zei: Om te kunnen uitvinden heb je een goed voorstellingsvermogen nodig en een stapel troep.

Edison was extreem creatief en een van Amerika's bekendste uitvinders. Edison deed vaak dingen zonder er eerst over na te denken. Hierdoor kwam hij geregeld in de problemen.Op zijn schoolrapporten stond dat hij een warhoofd was, omdat hij heel vaak zat te dromen. Zijn schoolmeester werd er gek van. Volgens hem was Edison te stom om ook maar iets te leren. De meester maakte er een sport van Thomas te slaan en uit te lachen waar Thomas' klasgenoten bij waren.

Toen Edison van school werd gestuurd, besloot zijn moeder hem zelf te scholen. Ze vond dat de fantasie van Thomas niet door regels moest worden beperkt.
Uit de verhalen uit Thomas' jeugd blijkt dat hij steeds dingen wilde bewijzen. Toen hij eens een hommelnest onderzocht werd hij aangevallen door een geïrriteerde ram. Toen hij nieuwe manieren wilde bedenken om een schaatsriem korter te maken hakte hij een stuk van zijn middelvinger af. Om te kijken of vogels konden vliegen omdat zij wormen aten, mixte hij vermalen wormen met water en vroeg een buurmeisje om het op te drinken. Zij werd ziek en hij kreeg een flinke straf.

Op zijn dertiende ging Edison bij de spoorwegen werken. Zijn eerste ontslag volgde al gauw toen door een chemisch experiment een trein in de fik vloog. Vanaf dat moment volgde een loopbaan van de meest uiteenlopende baantjes, waar hij telkens weer, door eigen toedoen, op straat werd gezet.
Edison stond bekend om zijn onverzorgde boerenpummel-look.

 

Bron: http://www.uitvinders.nl/voorlichting/spreekbeurt.htm#Dag%20allemaal

 

Willie Wortel

Willie Wortel, de grootse uitvinder ter wereld, is bedacht door Carl Barks.

Willie zit net zoals Donald vaak in de geldproblemen. Dagobert komt ook vaak naar Willie voor een uitvinding. Meestal, net zoals bij de verhalen van Donald, heeft Willie een groot succes met een nieuwe uitvinding, maar op het laatst gaat alles mis en moet hij vluchten (naar Timboektoe).

Waar Willie is, is Lampje. De twee werken altijd samen! Lampje is eigenlijk een gewone lamp, van Donald. Willie viel namelijk samen met Donalds lamp in de denkdoos met zijn hoofd. Daardoor kreeg de lamp dezelfde hersens als Willie. Dat gebeurde in het verhaal ‘Willies eerste uitvinding’ (Rosa). Ze gaven Lampje nog wat pootjes en armpjes en zo ontstond Lampje!

Willie’s voorouders komen ook nog wel eens voor in verhalen, zoals Willem Wortel (ook een uitvinder) in het levensverhaal van Dagobert.

Willie heeft ook nog een neefje: Newton. Newton komt heel af en toe voor in een verhaal, maar nooit in verhalen van Barks en Rosa. Die hebben Newton niet in hun stamboom staan. Willie heeft nog een opa, Willem Wortel, en een vader, Harry Wortel.

 

Bron: http://informatie.mcduck.nl/Personages/?personage=williewortel

 

 


Omhoog