Linux Ubuntu

Communities

ZeelandNet

Linux Ubuntu

Welkom op de community Linux Ubuntu!

69.968 bezoekers 37 leden Log in

Hoe installeer ik software?


Vergeet uw bijgeleverde cd´s maar, deze zijn in 99% van de gevallen uitsluitend voor windows. Uitzonderingen zijn bv de Netgear Routers die een cd bijleveren waar je als linuxgebruiker ook wat aan hebt. Natuurlijk zijn er nog meer voorbeelden maar die weet ik zo niet.

Er zijn 4 methoden om software te installeren:

1 - via Installeren/Verwijderen (voor de meeste gebruikers voldoende)

2 - Synaptec (uitgebreider)

3 - Terminal (voor gevorderden)

4 - Losse installatie (niet aanbevolen)

 

1 - Software via Installeren/Verwijderen op uw systeem plaatsen:

Ga naar Toepassingen -> Installeren/Verwijderen

Enter

U ziet nu 3 deelschermen. Links staan de onderwerpen, rechtsboven de programma´s in dat onderwerp en rechtsonder een uitleg over het aangeklikte programma.
Bovenin staan nog 2 opties, Tonen en Zoekopdracht. Tonen geeft de verschillende mogelijkheden weer waar hij software op moet halen. Dit kan bijvoorbeeld alleen door Canonical ondersteunde programma´s zijn of alle Open Source programma´s. Aan u de keus. Blijf je bij Canonical ondersteunde programma´s is de keus wat beperkter maar heb je wel veilige uitgeteste software. Neem je Open Source heb je een behoorlijk ruime keuze. De programma´s in die lijst worden door de gemeenschap ondersteund.
De installatie is vrij eenvoudig, zie je een programma wat je wil hebben of uitproberen, plaats dan een vinkje voor de naam. Wil je het juist verwijderen, haal dan het vinkje weg.
Staat er een hartje achter de naam wordt het geleverd door de Ubuntu-gemeenschap, staat er een K achter is het bedoeld voor de KDE-omgeving, staat er een voetje achter is het bedoeld voor de Gnome-omgeving. Het is niet zo dat programma´s onderling niet werken. KDE-software kan ook in de Gnome omgeving geinstalleerd worden en andersom. De sterren achter de naam geeft de populariteit van het programma aan, hoe meer sterren hoe interressanter.
Heeft u alle software uitgekozen klik dan op Wijzigingen doorvoeren. Vul uw wachtwoord in en bevestig. Ubuntu doet de rest.

 

2 - installeren via Synaptec:

Ga naar Systeem -> Beheer -> Synaptec Pakketbeheer

Enter

Voer uw wachtwoord in en Enter

Via de optie zoeken kan je eenvoudig pakketen vinden die je wil installeren. Typ naam of trefwoord in.
Ook hier weer via aanvinken de programma´s selecteren. Een groen blokje wil zeggen dat het al op uw systeem staat.
Klik als u klaar bent op Systeem bijwerken en Ubuntu doet de rest.

 

3 - Installeren via de Terminal

Hier komt nog een aparte pagina voor.

 

4 - Installeren van gedownloade programma´s

U heeft een programma gevonden wat niet via de 1e of 2e methode te installeren is. Het is een .deb .zip of andere linuxvariant dus GEEN .exe bestanden. De .exe bestanden zijn voor windows.

Download de bestanden en dubbelklik hierop. De bestanden worden nu uitgepakt en geinstalleerd.

Let wel: Zelf programma´s installeren op deze manier wordt niet aangeraden in verband met een instabiel systeem. Is er echt geen andere optie kan het dus wel maar de risico´s zijn groot. Het veiligste is nog altijd via optie 1 of 2.

 

Mocht het niet duidelijk zijn of u aanvullingen of opmerkingen hebben, laat het gerust in het forum weten.

Omhoog