Linux Ubuntu

Communities

ZeelandNet

Linux Ubuntu

Welkom op de community Linux Ubuntu!

69.968 bezoekers 37 leden Log in

Bootable USB-stick


Ben in het bezit van een Asus EeePC en wou hier natuurlijk ook Ubuntu op hebben ipv het standaard bijgeleverde Xandros. Hiervoor heb ik dus een opstarbare USB-stick nodig.

Hier zat het probleem, hoe doe ik dat?

Na veel zoeken op fora bleek dat in Intrepid dit heel eenvoudig kan via Systeem op de balk. Helaas werk ik met Hardy en daar zit dat dus nog niet in. Dus eerst een aantal dingen gedaan:

Eeebuntu gedownload van www.eeebuntu.org en in mijn /home map gezet.
Unetbootin gedownload van unetbootin.sourceforge.net (in mijn geval de 64-bit linux versie, maar er is ook een windows versie).

Door dubbelklik op Unetbootin wordt het geinstalleerd. Daarna is het op te starten via Toepassingen => Systeemgereedschappen => Unetbootin.

Na invoeren van je wachtwoord (je heb rootprivileges nodig om deze aktie uit te voeren) start het programma. Er verschijnt dan een schermpje 

Unetbootin

Om een opstartbare USB te maken, doe je de lege stick in de pc, selecteer Diskimage door een vinkje ervoor te zetten. Daarna selecteer je ISO (het bestand eeebuntu is namelijk een iso) en door op de puntjes achter het witte vlak te klikken kan je het bestand in je home directory zoeken en selecteren (speel wat met de pijltjes tot je de /home map gevonden hebt).

Daarna selecteer je onderaan bij Type: USB Drive, en de Drive is de naam waar je USB zit. De drivenaam kan je vinden door in een Terminal venster het volgende te typen: "sudo fdisk -l" (haakjes weglaten en gevolgd door enter). Dan krijg je een opsomming van de harde schijf (of schijven) en de diverse apparatuur, in dit geval de usb-stick. Zorg dan dat deze naam, zal iets zijn van sdX1 met in de plaats van X een letter (in mijn geval was het een g, dus sdg1) met de locatie er voor dus /dev/sdX1 bij Drive staat.

Klik dan op ok en het programma gaat de USB stick voorzien van een Live Ubuntu.

Mocht dit verhaal nog niet duidelijk zijn, een mooie uitleg staat op: unetbootin.sourceforge.net waar je ook het programma kan downloaden. Helaas in het engels.

Succes.

 

Omhoog