'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.628 bezoekers 80 leden Log in

5. Energie


     

 

                                                                     

     

  Wat is (lichaams)energie? 

 

 

 

Energie is brandstof, die noodzakelijk is om het lichaam in beweging te zetten én te houden. Zonder brandstof kunnen we niet leven, dus moeten we er voortdurend voor zorgen geen tekort te krijgen. De belangrijkste leverancier van brandstof is de dagelijkse voeding. Eten om energie te krijgen is zonder meer fundamenteel voor ons bestaan. Gezond eten vooral, want dán kan voedselenergie op de beste manier omgezet worden in beweging, warmte, gedachten, emotie en activiteit.

 

 

Waar heb je energie voor nodig?

 

 

Je zou het niet verwachten, maar heel veel van onze energie gaat op de basisfuncties van het lichaam: hartslag, ademhalen, spijsvertering en lichaamstemperatuur. Functies die automatisch door het lichaam zelf worden geregeld. Bij de basisfuncties spreekt men van een ruststofwisseling, die gemiddeld met ongeveer 1450 calorieën per dag de meeste energie vergt. Zelfs bij rustig op je bed liggen bijvoorbeeld verbruik je meer dan de helft van de totale energie die je per dag nodig hebt om te bewegen. Maar ook het op temperatuur houden van het lichaam - we zijn warmbloedige types - kost een hoop energie. De dagelijkse extra activiteit erbij opgeteld brengt het standaard energieverbruik op gemiddeld 2000 tot 2100 calorieën per dag.

 

 

Wat zijn de specifieke energieleveranciers?

 

 

Bovenaan het lijstje prijken de koolhydraten, die zonder meer het belangrijkst zijn als brandstofleverancier. Het advies is dan ook om het overgrote deel van onze voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Hoewel het rendement van de snelheid van energievrijmaking uit vetverbranding een stuk lager is, staan vetten als energieleverancier op een goede twee plaats, gevolgd door eiwitten. Of je nu jong of oud bent, aan het leverancierslijstje verandert in een leven niet zo veel. Zij het alleen dat heel jonge kinderen wat meer vet mogen, terwijl volwassenen nadrukkelijk wordt aangeraden meer koolhydraten dan vet tot zich te nemen.

 

 

Hoe werkt het energieproces?

 

 

Het energieproces, op gang gehouden door onze voeding, moet ervoor zorgen dat het lichaam optimaal blijft functioneren. Het speelt een belangrijke rol bij het continue afbraak- en opbouwproces, waarbij het lichaam zich dag en nacht vernieuwt. Alle cellen van alle organen worden van tijd tot tijd vervangen. Per dag worden er miljoenen cellen afgevoerd en vervangen door nieuwe. Elke cel is een levende eenheid die voortdurend brandstof nodig heeft om energie te kunnen vrijmaken voor allerlei functies. Hoe meer energie uit de cellen vrijkomt, hoe meer energie je hebt. Bij de opbouw en afbraak van de cellen spelen met name eiwitten en bepaalde mineralen een belangrijke rol. Ook de regulerende stoffen in het lichaam, zoals bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn van betekenis in het energieproces. Zij staan voor een goed verloop van zowel het energie- als het afbraak/opbouwproces en het ongestoord funcioneren van het lichaam.

 

 

Zijn er behalve voeding nog andere belangrijke energiebronnen?

 

 

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ook onze geest kan - vaak onbewust - de nodige invloed op onze vitaliteit uitoefenen. Zowel in gunstige als ongunstige zin. De bekende uitdrukking een gezonde geest in een gezond lichaam geeft aan dat een goede balans tussen die twee belangrijke is. En dan gaat het niet om eten alleen. Energie is bijvoorbeeld ook te putten uit een positieve instelling, lichaamsbeweging, veel buiten zijn, ontspanning en voldoende nachtrust. Essentieel is dat de hoeveelheid energie die je ergens aan uitgeeft in balans moet zijn met de energie die je ervoor terugkrijgt.

 

 

 

 

 

 

 

Omhoog